ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Φαχρίογλου: Τεχνικά έτοιμο το έργο μεταφοράς ηλεκτρισμού από Τουρκία

Φαχρίογλου: Τεχνικά έτοιμο το έργο μεταφοράς ηλεκτρισμού από Τουρκία

Το έργο υποθαλάσσιας ηλεκτρικής σύνδεσης που σχεδιάζεται μεταξύ Τουρκίας και ψευδοκράτους είναι τεχνικά έτοιμο, σύμφωνα με τον Μουράτ Φαχρίογλου, συντονιστή του τμήματος ηλεκτρολόγων μηχανικών του «τεχνολογικού πανεπιστημίου Μέσης Ανατολής» και μέλους της κοινής ομάδας εργασίας Τουρκίας – ψευδοκράτους για το συγκεκριμένο έργο.

Όπως μεταδίδουν τ/κ ΜΜΕ, ο κ. Φαχρίογλου σε δηλώσεις του στον ανταποκριτή στα κατεχόμενα του τουρκικού πρακτορείου ειδήσεων Ανατολή είπε ότι «τα νησιωτικά δίκτυα είναι πολύ ευαίσθητα δίκτυα επειδή είναι μικρά και απομονωμένα και γενικά χρειάζονται σύνδεση με κύρια χερσαία δίκτυα που είναι πολύ μεγαλύτερα από τα ίδια. Πολλά νησιά σε όλο τον κόσμο έχουν συνδεθεί ή πρόκειται να συνδεθούν με μεγαλύτερα δίκτυα».

Αναφερόμενος στο συγκεκριμένο έργο υπενθύμισε ότι Τουρκία και ψευδοκράτος υπέγραψαν «ενεργειακή συμφωνία» το 2017, στη συνέχεια, δημιουργήθηκε μια κοινή ομάδα εργασίας για την ενέργεια, στην οποία είναι και ο ίδιος μέλος και αυτή έκανε μελέτες κι αποφάσισε πως η ηλεκτρική σύνδεση μεταξύ των χωρών θα γινόταν καλύτερα στο μοντέλο «HVDC-VSC».

Μετά από αυτή την απόφαση, συνέχισε, η τουρκική κρατική εταιρεία ενέργειας και η τ/κ «αρχή ηλεκτρισμού» εργάζονταν για τις λεπτομέρειες της σύνδεσης. «Αυτό το έργο σύνδεσης είναι τεχνικά έτοιμο. Αυτός ο τύπος σύνδεσης είναι επί του παρόντος ο πιο κοινός μεταξύ των χωρών στον κόσμο».

Εστίασαν, συνέχισε, σε 3 διαδρομές, κοντά η μία στην άλλη, μήκους περίπου 85 χιλιομέτρων και εργάζονται σε διαφορετικά σενάρια για τη χωρητικότητα καλωδίων. Εξέφρασε δε την άποψη ότι η ηλεκτρική διασύνδεση Τουρκίας – ψευδοκράτους μπορεί ν’ αυξήσει το μερίδιο ενσωμάτωσης ενέργειας από ΑΠΕ στο δίκτυο των κατεχομένων. «Το δίκτυο της Τουρκίας είναι κατάλληλο για την αύξηση του ρυθμού ανανεώσιμων πηγών ενέργειας αφού έχει 3 γραμμές συνδεδεμένες με την Ευρώπη και ένα υδροηλεκτρικό σταθμό ενέργειας. Η Τουρκία είναι επίσης μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης Δικτύων και είναι το δεύτερο μεγαλύτερο δίκτυο αυτής της ένωσης μετά τη Γερμανία» είπε.

«Αυτή η σύνδεση παρέχει μεγάλα οφέλη στην Τουρκία και τις συνδεδεμένες χώρες της (Ελλάδα και Βουλγαρία) από τεχνική, οικονομική και περιβαλλοντική άποψη» συνέχισε. Η συνολική εγκατεστημένη ωφέλιμη ισχύς είναι περίπου 400 μεγαβάτ στο ψευδοκράτος, εξήγησε, όπου το μεγαλύτερο μέρος αυτής της ενέργειας παράγεται από ορυκτά καύσιμα. «Το δίκτυο ηλεκτρικής ενέργειας της τδβκ δεν είναι ένα πολύ υγιές δίκτυο δεδομένου ότι είναι νησιωτική χώρα και δεν έχει σύνδεση με άλλες χώρες» είπε, αναφερόμενος στο δίκτυο στα κατεχόμενα.

Επιπλέον, συνέχισε, στα κατεχόμενα υπάρχουν μόνο δύο ηλεκτροπαραγωγοί σταθμοί ενώ το δίκτυο πολύ εύκολα καταρρέει, εξού και οι συχνές διακοπές ρεύματος. Η ηλεκτρική διασύνδεσή με την Τουρκία είπε, θα επιφέρει σταθερότητα στο ψευδοκράτος και θ’ αυξήσει την ποιότητα της παρεχόμενης ενέργειας. Σημειώνοντας ότι αυτό είναι προτεραιότητα για την Τουρκία, όπως ανακοίνωσε και ο Τούρκος Πρόεδρος Ταγίπ Ερντογάν κατά την επίσκεψή του στα κατεχόμενα, ο κ. Φαχρίογλου είπε ότι αυτό το έργο θα είναι το πιο σημαντικό βήμα για την λύση του ενεργειακού προβλήματος στην «βόρεια Κύπρο», κατά την έκφρασή του.

Πηγή: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top