ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ολοκληρώθηκε η συντήρηση δύο εκκλησιών σε κατεχόμενη Κερύνεια και Μόρφου

Ολοκληρώθηκε η συντήρηση δύο εκκλησιών σε κατεχόμενη Κερύνεια και Μόρφου

Η Ευρωπαϊκή Ένωση και το Αναπτυξιακό Πρόγραμμα των Ηνωμένων Εθνών (UNDP) ανακοίνωσαν την Πέμπτη την ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης στην εκκλησία της Παναγίας Χρυσελεούσας στην κατεχόμενη Κερύνεια και στην εκκλησία του Αγίου Αντωνίου στην κατεχόμενη Μόρφου.

Εκ μέρους της Κομισιόν ο Kjartan Björnsson είπε ότι αυτοί οι χώροι αντιπροσωπεύουν την πλούσια πολιτιστική κληρονομιά της Κύπρου, την οποία η Ευρωπαϊκή Ένωση θα συνεχίσει να υποστηρίζει, δεδομένης της σημασίας της προστασίας και αποκατάστασης πολιτιστικών χώρων για την ενίσχυση της ανθεκτικότητας των κοινοτήτων, σε μια προσπάθεια να συμβάλει στην επανένωση και τη βιώσιμη ειρήνη στο νησί.

Ο επικεφαλής του γραφείου του UNDP στην Κύπρο Jakhongir Khaydarov, εξέφρασε την ευγνωμοσύνη του για την επιτυχή ολοκλήρωση των εργασιών συντήρησης στις δύο εκκλησίες τονίζοντας ότι αυτά τα έργα σηματοδοτούν ένα σημαντικό επίτευγμα στη συνεχή αφοσίωση του UNDP στην προστασία της ανεκτίμητης πολιτιστικής κληρονομιάς της Κύπρου.

Πρόσθεσε ότι οι προσπάθειες συντήρησης χρησιμεύουν ως απόδειξη της σημασίας αυτής της διατήρησης της κοινής κληρονομιάς προς όφελος των επόμενων γενεών.

Τόσο η εκκλησία της Παναγίας Χρυσελεούσας όσο και η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου αποτελούν σημαντικά μνημεία για την ιστορία της Κύπρου. Η εκκλησία της Παναγίας Χρυσελεούσας χτίστηκε στα τέλη του 19ου αιώνα. Η εκκλησία του Αγίου Αντωνίου χρονολογείται από τον 15ο αιώνα και ήταν η κύρια εκκλησία του χωριού.

Από το 2012, 123 χώροι πολιτιστικής κληρονομιάς σε όλο το νησί έχουν συντηρηθεί, υποστηριχθεί δομικά, προστατευτεί φυσικά ή αποκατασταθεί από το UNDP με οικονομική υποστήριξη από την Ευρωπαϊκή Ένωση, συνολικού κόστους 24 εκατομμυρίων,915 χιλιάδων ευρώ.

Πηγή: KYΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Το αδιαχώρητο σε κρεοπωλεία και υπεραγορές για τα πασχαλινά ψώνια - Αναμένεται αύξηση της κίνησης - Διστακτικοί οι καταναλωτές λόγω ακρίβειας

Καύσιμα: Με αυτές τις τιμές θα βγάλουμε τις μέρες του Πάσχα - Δείτε τα φθηνότερα και τα ακριβότερα πρατήρια Παγκύπρια

Ξεσπά πατέρας στο «T»: Απέρριψαν κατ'οικον φροντίδα σε βρέφος με SMA και μηχανική υποστήριξη - «Κινδυνεύει το παιδί και ο ΟΚΥπΥ μας αγνοεί»

Ομάδα νεαρών επιτέθηκε σε αστυνομικούς με πέτρες και μολότοφ - Συνελήφθη 25χρονος με εκρηκτικά στην κατοχή του

Kαιρός: Πότε αναμένεται πτώση της θερμοκρασίας και βροχές - Η πρόγνωση μέχρι την Δευτέρα του Πάσχα



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top