ΥΓΕΙΑ

Είναι καλό να τρως παγάκια;

Είναι καλό να τρως παγάκια;

Η συγκεκριμένη συνήθεια: να τρώω παγάκια. Ανεξάρτητου θερμοκρασίας και εποχής, τα παγάκια ήταν πάντα η εμμονή μου. Και φυσικά τη συνήθεια αυτή προσπαθούσε πάντα να σταματήσει η μητέρα μου και γιατί «θα έρθει ένας άνθρωπος στο σπίτι και δεν θα έχουμε να του βάλουμε παγάκια», αλλά κυρίως για να μην σπάσω τα δόντια μου. Τα τελευταία χρόνια μπήκε στα επιχειρήματα της και ότι τα παγάκια είναι πολύ βρώμικα!

Ποια είναι όμως η επιστημονική αλήθεια;
Η κατανάλωση πάγου έχει και ιατρική ερμηνεία και ονομάζεται παγοφαγία! Ανάλογα και με το χρονικό διάστημα που κάποιος καταναλώνει παγάκια μπορεί να έχει και επιπλοκές ή ακόμη και να αποκαλύπτει κάτι για την υγεία του.

Τι μπορεί να κρύβει η παγοφαγία;
Πίκα
Η παγοφαγία μπορεί να είναι σύμπτωμα μιας διατροφικής διαταραχής που ονομάζεται πίκα, ή αλλιώς αλλοτριοφαγία. Τα άτομα που πάσχουν από πίκα, έχουν την συνήθεια να καταναλώνουν τρόφιμα τα οποία δεν είναι βρώσιμα, όπως άμμο, χαρτί, πέτρες, πάγο κ.ο.κ.

Η πίκα εμφανίζεται στο 1/3 των παιδιών ηλικίας από 1 έως και 6 ετών, στις εγκυμονούσες, καθώς και σε άτομα με αυτισμό. Επίσης, η διαταραχή αυτή εμφανίζεται και σε άτομα που έχουν δεχθεί κάποιο σημαντικό συναισθηματικό τραύμα κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Έλλειψη σιδήρου
Πάντα οι δικές μου εξετάσεις αίματος μου έβγαζαν σημαντική έλλειψη σιδήρου. Ποτέ όμως δεν πήρα τα χάπια μου. Η αναιμία μου σταμάτησε, όταν λόγω νευρικής ανορεξίας έχασα την περιόδο μου για τρία χρόνια. Τότε είναι που σταμάτησα να τρώω και παγάκια. Σταμάτησα με έναν απότομο τρόπο να βρίσκω απόλαυση σε αυτό.

Η εμπειρία μου έχει και επιστημονική λογική. Σύμφωνα με έρευνες για τα άτομα που καταναλώνουν παγάκια, το 56% πάσχει από αναιμία. Ωστόσο δεν έχει ανακαλυφθεί ακόμα ο λόγος που τα άτομα με αναιμία λαχταρούν τόσο πολύ να φάνε παγάκια. Όμως η κατανάλωση πάγου, βοηθάει τα άτομα με αναιμία να συγκεντρώνονται. Σύμφωνα με τους ερευνητές αυτό συμβαίνει γιατί η ψυχρότητα μπορεί να αυξήσει τη ροή του αίματος στον εγκέφαλο με τη συστολή των αιμοφόρων αγγείων ή την ενεργοποίηση του νευρικού συστήματος.

Καθώς η αναιμία μπορεί να εμφανιστεί και σε εγκύους ή σε γυναίκες που θηλάζουν, είναι πολύ πιθανό να πάσχουν οι γυναίκες αυτές από παγοφαγία.

Μια ακόμη έρευνα, αποκάλυψε πως τα άτομα που έπαιρναν τακτικά την αγωγή τους, σταμάτησαν την παγοφαγία. Μάλιστα, η αγωγή κατά της αναιμίας, μπορεί να συνδέεται και με τη θεραπεία της πίκα.

Συναισθηματικό άγχος
Αποδεδειγμένα, το άγχος μπορεί να οδηγήσει κάποιον να καταναλώνει παγάκια. Αλλά επίσης υπάρχει σύνδεση ανάμεσα στην παγοφαγία και στην ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή. Τα άτομα με ιδεοψυχαναγκαστική διαταραχή κάνουν καταναγκαστικές συμπεριφορές ή/και εμμονικές σκέψεις.

Αφυδάτωση
Μία ήπια μορφή αφυδάτωσης μπορεί να οδηγήσει σε παγοφαγία. Τα παγάκια μπορούν να δροσίσουν το σώμα, να μειώσουν τη δίψα και να ενυδατώσουν τα ξερά χείλη.

Τελικά κάνει να τρώω παγάκια;
Σε γενικές γραμμές η παγοφαγία δεν είναι επικίνδυνη, αλλά πρέπει να σε προβληματίσει όταν το κάνεις για περισσότερο από έναν μήνα. Ίσως πρέπει να κοιτάξεις τι σε οδηγεί σε αυτή τη συνήθεια.

Ο μόνος λόγος για να σταματήσεις να καταναλώνεις παγάκια είναι η ζημιά που προκαλείς στα δόντια σου. Καθώς σύμφωνα με μία ιατρική αναφορά, ένα άτομο που κατανάλωνε πάνω από 30 παγάκια τη μέρα, για 20 χρόνια, είχε αλλαγές στην οδοντοστοιχία του.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ρωσία: Τουλάχιστον επτά νεκροί από πτώση λεωφορείου σε ποταμό της Αγίας Πετρούπολης - Δείτε απίστευτα βίντεο

Γιορτή της μητέρας: Κάντε τη μέρα της ξεχωριστή - Προτάσεις για δώρα, από γλυκά μέχρι λουλούδια και κοσμήματα - Φωτογραφίες

Τα έσοδα και οι δαπάνες του κράτους το πρώτο τρίμηνο του 2024 - Πόσα ξόδεψε και πόσα έβαλε στα ταμεία

Με μια βαλίτσα στο χέρι οι Κύπριοι – Πού σπατάλησαν τα περισσότερα χρήματα και ποιοι οι κυριότεροι λόγοι ταξιδιών

Eurovision 2024: Αυτή η χώρα κέρδισε το βραβείο καλύτερου στίχου - Oι νικητές των προηγούμενων ετών - Δείτε βίντεο



Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα: Ανοιχτά της Ασντόντ το πλοίο Sagamore - Έτοιμες οι πλατφόρμες

Ανθρωπιστική βοήθεια στη Γάζα: Ανοιχτά της Ασντόντ το πλοίο Sagamore - Έτοιμες οι πλατφόρμες

Το εμπορικό φορτηγό πλοίο Sagamore, το οποίο είχε αναχωρήσει από το λιμάνι Λάρνακας φορτωμένο με ανθρωπιστική βοήθεια, έφτασε ανοιχτά των ακτών της Ασντόντ (18 μίλια βόρεια της Γάζας) όπου βρίσκεται το μηχανοκίνητο σκάφος Roy P. Benavidez, και μεταφόρτωσε τις προμήθειες για να ξεκινήσει η διαδικασία της παράδοσης τους στους Παλαιστίνιους, όταν λειτουργήσουν οι πλατφόρμες.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top