ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Η πολιτεία τίμησε τους πεσόντες και αγνοούμενους της Αθηένου

Η πολιτεία τίμησε τους πεσόντες και αγνοούμενους της Αθηένου

Ο διακαής μας πόθος παραμένει η επανένωση της πατρίδας μας, ο τερματισμός της κατοχής και η εξασφάλιση των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των βασικών ελευθεριών, με την εδραίωση συνθηκών ασφάλειας και ευημερίας για όλους τους κατοίκους του νησιού μας, ανέφερε ο Γενικός Διευθυντής του Υπουργείου Εσωτερικών, Ελίκκος Ηλία.

Σε επιμνημόσυνο λόγο του στο μνημόσυνο των πεσόντων και τη δέηση για τους αγνοουμένους της Αθηένου, στον Ιερό Ναό Παναγίας Χρυσελεούσας, είπε ότι στους μεγάλους αγώνες της Κύπρου μας, η Αθηένου ήταν παρούσα και πλήρωσε βαρύ φόρο αίματος. Πρόσθεσε ότι το μαύρο εκείνο καλοκαίρι του ’74, τα παιδιά της Αθηένου, μαζί με τα παιδιά όλης της Κύπρου, έτρεξαν με θάρρος και τόλμη, χωρίς να υπολογίζουν την αριθμητική υπεροχή του αντιπάλου, για να υπερασπιστούν τα πατρογονικά τους εδάφη.

Όπως είπε, στη δέηση μνημονεύσαν τους Θεόδωρο Σταύρου Φώττηρο, Παναγιώτη Ματσούκα, Κώστα Τούμπα και Κώστα Παπαπαύλου που έπεσαν ηρωικά στις μάχες κατά του Αττίλα. Ταυτόχρονα, απηύθυναν δέηση για τη διακρίβωση της τύχης των τριών αγνοουμένων της Αθηένου, τους Βάσο Χειμώνα, Γεώργιο Πίκη και Ευάγγελο Λύτρα, των οποίων τα ίχνη χάθηκαν το καλοκαίρι του ’74.

Σημείωσε επίσης ότι, τόσο η Αθηένου όσο και η Πολιτεία δεν ξεχνούν τους ήρωες που θυσιάστηκαν στον αγώνα 1955-59 δηλαδή τους Αρτέμο Φραντζέσκου, Τουμάζο Τουμάζου, Χριστάκη Βύζακο και Μιχαήλ Ταππή, καθώς επίσης και τον Ανδρέα Λουκά τον οποίο σκότωσαν οι Τούρκοι το 1964.

«Σήμερα, μνημονεύουμε ξανά τους γενναίους υπερασπιστές της ελευθερίας της Κύπρου και τα θύματα της τουρκικής εισβολής. Η μνήμη τους δεν σταματά μετά από κάθε μνημόσυνο. Ζει ως μια αθάνατη φωνή στη συνείδησή μας, ώστε να παραμένουμε σε ετοιμότητα στη μάχη για τη σωτηρία της μικρής μας πατρίδας και την απελευθέρωση του προδομένου λαού μας», ανέφερε.

Εξέφρασε ιδιαίτερα στις οικογένειες των ηρώων τη βαθύτατη ευγνωμοσύνη της Πολιτείας για το αίσθημα αυτοθυσίας, τον ηρωισμό και τη μεγάλη προσφορά των αγαπημένων τους.

«Τιμούμε και μνημονεύουμε τους ήρωές μας, όχι μόνο για την ανάπαυση της ψυχής τους, αλλά και για να μεταλαμπαδεύουμε στις νεότερες γενιές τις αρχές, τις αξίες και τα ιδανικά για τα οποία θυσιάστηκαν. Έγραψαν με ανεξίτηλα γράμματα τα ονόματά τους στο Πάνθεον των Αθανάτων μας», είπε.

Έδωσε την υπόσχεση για συνέχιση του αγώνα, με κάθε τρόπο, με συλλογικότητα, ομοψυχία και αποφασιστικότητα, χρησιμοποιώντας ταυτόχρονα τη δύναμη της διπλωματίας και των διαπραγματεύσεων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top