ΔΙΕΘΝΗ

Ρωσία: Συγκαλεί ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ για τη δίωξη του Μητροπολίτη Παύλου

Ρωσία: Συγκαλεί ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας ΟΗΕ για τη δίωξη του Μητροπολίτη Παύλου

Για «ανομία», που έχει στόχο «την εξάλειψη της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας» και πρωτοφανή στα μετασοβιετικά χρονικά δίωξη ιεράρχη της Εκκλησίας, κάνει λόγο το ρωσικό Υπουργείο Εξωτερικών, ανακοινώνοντας ότι συγκάλεσε ειδική συνεδρίαση του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ στις 26 Ιουλίου με αφορμή τη μεταγωγή του μητροπολίτη Παύλου, καθηγούμενου της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου στη φυλακή.

«Συνεχίζονται οι διωγμοί της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας στο Κίεβο», δήλωσε ο Γκενάντι Ασκαλντόβιτς, ειδικός αντιπρόσωπος του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών για τις θρησκευτικές ελευθερίες, χαρακτηρίζοντας «κατασκευασμένη και πολιτικά υποκινούμενη την υπόθεση» εναντίον του μητροπολίτη Παύλου, ο οποίος κατηγορείται από τις ουκρανικές Αρχές για «υποστήριξη της ρωσικής επιθετικότητας και υπονόμευση της ουκρανικής κυριαρχίας», κατηγορίες που δεν αποδέχεται ο επιφανής ιεράρχης. Κατά τον Ασκαλντόβιτς η αντικατάσταση του κατ’ οίκον περιορισμού σε φυλάκιση αποφασίστηκε από δικαστήριο του Κιέβου «εσπευσμένα αργά το βράδυ της Παρασκευής, προφανώς αναμένοντας ότι με αυτόν τον τρόπο θα προκαλείτο λιγότερος θόρυβος και διαμαρτυρίες», ενώ «για πρώτη φορά στη μετασοβιετική ιστορία προετοιμάζεται η δίκη ενός υψηλόβαθμου κληρικού. Το καθεστώς Ζελένσκι προσπαθεί να κάμψει ψυχολογικά τον ιεράρχη, ο οποίος είναι ακλόνητος και πεπεισμένος για την πίστη και το δίκιο του, προκειμένου να καταστήσει πιο οδυνηρό το χτύπημα, να αφοπλίσει τους μοναχούς και τους πιστούς που υπερασπίζονται τη Λαύρα των Σπηλαίων του Κιέβου».

Ο υψηλόβαθμος Ρώσος διπλωμάτης υποστήριξε ότι «οι ανθρωπιστικές και οικουμενικές αντιλήψεις δεν λαμβάνονται υπόψη, παρόλο που ο μητροπολίτης Παύλος είναι σοβαρά άρρωστος και χρειάζεται καθημερινή ιατρική φροντίδα. Υπάρχει πραγματική απειλή για την υγεία του σε συνθήκες εγκλεισμού», ενώ «η δυνατότητα αποφυλάκισης με εγγύηση ύψους 810 χιλιάδων ευρώ μοιάζει με κοροϊδία», σαν να πρόκειται για «ολιγάρχη υπό κράτηση».

«Δεν μπορούμε να μείνουμε αδιάφοροι απέναντι στην ανομία που λαμβάνει χώρα. Καλούμε τις διεθνείς οργανώσεις για τα ανθρώπινα δικαιώματα να παρέμβουν επιτέλους σε αυτό που συμβαίνει, όχι με λόγια αλλά με πράξεις, καθώς στην Ουκρανία εκτυλίσσεται διωγμός με πολιτικά κίνητρα ενός ανθρώπου για τις πεποιθήσεις του. Αυτό είναι απαράδεκτο και παραβιάζει τις θεμελιώδεις διατάξεις πολλών διεθνών νομικών εγγράφων», καταλήγει το σχόλιο του Ασκαλντόβιτς, που έδωσε στη δημοσιότητα το ρωσικό ΥΠΕΞ, το οποίο απευθύνει έκκληση «στους υπερασπιστές των ανθρωπίνων δικαιωμάτων» να στηρίξουν τον καθηγούμενο της Λαύρας των Σπηλαίων του Κιέβου, διότι, στην ουσία, γίνεται λόγος για έναν «φυλακισμένο συνείδησης». Το ρωσικό ΥΠΕΞ ανακοίνωσε ότι «στην επικείμενη συνεδρίαση του ΣΑ του ΟΗΕ για το θέμα των διώξεων κατά της Ουκρανικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, θα εστιάσουμε ιδιαίτερα στην παρανομία της δίωξης του μητροπολίτη Παύλου, στον οποίο το καθεστώς του Κιέβου αρνείται την ανθρώπινη μεταχείριση και την απαραίτητη ιατρική περίθαλψη».

Σύμφωνα με τον αναπληρωτή επικεφαλής της ρωσικής αντιπροσωπείας στο ΣΑ του ΟΗΕ Ντμίτρι Πολιάνσκι, η ειδική συνεδρίαση του ΣΑ έχει προγραμματιστεί για τις 26 Ιουλίου, όπως γράφει η ρωσική ημερήσια «Κομερσάντ», παραθέτοντας τον ισχυρισμό του υψηλόβαθμου Ρώσου διπλωμάτη έναντι των ομολόγων του στο ΣΑ ότι «οι ενέργειες του καθεστώτος του Κιέβου, μεταξύ άλλων και σε σχέση με τον ίδιο του τον πληθυσμό, συμπεριλαμβανομένων των διώξεων των πιστών της κανονικής Ορθόδοξης Εκκλησίας, τις οποίες προσπαθείτε με κάθε τρόπο να αγνοήσετε, δεν αφήνουν καμία αμφιβολία ότι ακόμη και όταν το καθεστώς αρχίσει να αρπάζει στο δρόμο ή να πυροβολεί επί τόπου όλους εκείνους που διαφωνούν με την καταστροφική και αντιλαϊκή πολιτική της σημερινής κυβέρνησης, εύκολα θα κλείσετε τα μάτια σε αυτό».

ΠΗΓΗ: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παππούς Χρύσανθος: Συγκινητικά τα λόγια της συζύγου του - «Αναστήθηκε ο Χριστός, αναστηθήκαμε κι εμείς»

ΕΔΕΚ: Σε ανοδική πορεία η συσπείρωση - Η 6η έδρα - Φαβορί ο Ανδρέας Αποστόλου

Συναγερμός στις Αρχές: Έβαλαν φωτιά σε δημοτικό σχολείο και προκάλεσαν ζημιές σε εξωτερικούς χώρους

Βεγγαλικά σε περίπτερα: Ποια δικαιούνται να διατίθενται - Μπορούν να πωλούνται σε ανήλικους;

«Ω γλυκύ μου… κρέας»: Έρχεται νέα αύξηση στο χοιρινό – Στα ύψη το αρνί - Τρέχουν να προλάβουν την αργία της Πρωτομαγιάς οι καταναλωτές

Ο Δημήτρης Κόκοτας άνοιξε τα μάτια του – Δεν έχει πια μηχανική υποστήριξη



Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Σενάρια για αξιοποίηση κοιτασμάτων συζήτησαν ΠτΔ και CEO της ENI

Οι ανακαλύψεις τις ΕΝΙ στην Αποκλειστική Οικονομική Ζώνη της Κύπρου (ΑΟΖ) και τα σενάρια για αξιοποίηση των επιβεβαιωμένων γεωτρήσεων, καθώς και οι προτιμώμενες λύσεις για αποτελεσματική ικανοποίηση των εγχώριων ενεργειακών προτεραιοτήτων βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνάντησης του Προέδρου της Δημοκρατίας, Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της ENI Κλαούντιο Ντεσκάλτζι, στην παρουσία των Υπουργών Ενέργειας και Εξωτερικών στο Προεδρικό Μέγαρο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top