ΥΓΕΙΑ

Το αντηλιακό ως... φάρμακο - Πώς προλαμβάνει το 80% των ρυτίδων και προφυλάσσει το δέρμα

Το αντηλιακό ως... φάρμακο - Πώς προλαμβάνει το 80% των ρυτίδων και προφυλάσσει το δέρμα

Έχετε δει ποτέ το δέρμα στους γλουτούς ενός ηλικιωμένου; «Παρατηρούμε ελάχιστη χρωστική ουσία, λίγες ρυτίδες και κάποια ορατά αιμοφόρα αγγεία. Αν δούμε, όμως, το πρόσωπο ενός μεσήλικα, θα παρατηρήσουμε καφέ κηλίδες, λέπτυνση του δέρματος, ωχρή όψη, ορατά αρκετά αιμοφόρα αγγεία και φυσικά ρυτίδες», λέει στους New York Times (NYT) η δερματολόγος δρ Fayne Frey.

Αυτό συμβαίνει διότι το δέρμα στους γλουτούς είναι σπάνια εκτεθειμένο στον ήλιο, ενώ το δέρμα του προσώπου σχεδόν πάντα.

Και μπορεί κάποια από τα σημάδια της γήρανσης, όπως είναι οι λεπτές γραμμές, να δημιουργούνται ως φυσική διαδικασία με την πάροδο του χρόνου, όμως σύμφωνα με τη δρ Frey, το 80% των αλλαγών στο δέρμα, που συνδέουμε με την ηλικία, στην πραγματικότητα οφείλονται στις υπεριώδεις ακτίνες (UV) του ήλιου.

«Και ο καλύτερος τρόπος για να τις αποφύγετε, από το να παραμένετε συνεχώς σε εσωτερικούς χώρους, στη σκιά ή μονίμως καλυμμένοι, είναι το αντιηλιακό», όπως υπογραμμίζουν οι NYT.

Η ιδιότητα του αντιηλιακού να εμποδίζει τα ηλιακά εγκαύματα και να προλαμβάνει τον καρκίνο του δέρματος είναι ευρέως γνωστή.

Τώρα, ολοένα και περισσότεροι δερματολόγοι υποστηρίζουν ότι το αντιηλιακό αποτελεί και το καλύτερο μέσο περιποίησης του προσώπου για την επιβράδυνση από τα σημάδια της γήρανσης, δηλαδή τις ρυτίδες, τις χρωστικές και την εμφάνιση αιμοφόρων αγγείων.

Πώς οι ακτίνες UV βλάπτουν το δέρμα και προκαλούν ρυτίδες

Υπάρχουν δύο κατηγορίες υπεριώδους ακτινοβολίας, η Α και η Β.

Τα μήκη κύματος της Β είναι μικρότερα και επηρεάζουν κυρίως το ανώτερο στρώμα του δέρματος.

Οι ακτίνες Α είναι μεγαλύτερες και μπορούν να διεισδύσουν βαθύτερα.

Οι πολυετής έκθεση τόσο στην ακτινοβολία Α (UVA) όσο και στη Β (UVB) καταστρέφει τα κύτταρα στο ανώτερο στρώμα του δέρματος (κερατινοκύτταρα).

Όταν προχωρήσει η βλάβη, τότε το δέρμα αρχίζει να φαίνεται κόκκινο, τραχύ και φολιδωτό, μία κατάσταση που ονομάζεται ακτινική ή ηλιακή κεράτωση.

«Αυτό συμβαίνει λόγω των μεταλλάξεων που προκαλούνται στο γενετικό υλικό (DNA) στα κερατινοκύτταρα και στη συνέχεια πολλαπλασιάζονται και γίνονται ανώμαλα», εξηγεί η δρ Lena Von Schuckmann, δερματολόγος και κλινική ερευνήτρια στο Πανεπιστήμιο του Queensland στην Αυστραλία.

Κάτω από τα κερατινοκύτταρα βρίσκονται τα μελανοκύτταρα, τα οποία παράγουν τη μελανίνη, η οποία μας προστατεύει και παράλληλα μετατρέπει το δέρμα σε σκουρόχρωμο (του μαυρίσματος).

Με τη μακροχρόνια έκθεση στην υπεριώδη ακτινοβολία, τα μελανοκύτταρα καταστρέφονται και το δέρμα μας σταματά να προστατεύεται. Σε αυτήν την περίπτωση προκαλείται μόνιμη υπερμελάγχρωση.

Οι καφές κηλίδες που δημιουργούνται στο δέρμα με τη διαδικασία αυτή ονομάζονται ηλιακές κηλίδες.

Το κολλαγόνο και η ελαστίνη, που διατηρούν το δέρμα εύπλαστο και ελαστικό, βρίσκονται στο επόμενο στρώμα του δέρματος.

Οι ακτίνες UVA πυροδοτούν τη διάσπαση αυτών των συστατικών και έτσι προκαλούνται ρυτίδες, καθώς το δέρμα χάνει την ελαστικότητά του, ενώ παράλληλα προκαλείται λέπτυνση και έτσι γίνονται ορατά και τα αιμοφόρα αγγεία.

Το κακό νέο είναι ότι δεν υπάρχει τρόπος να ενισχύσουμε το κολλαγόνο και την ελαστίνη με συμπληρώματα διατροφής και κρέμες.

Το καλό νέο είναι ότι μέρη των κυττάρων που ονομάζονται ινοβλάστες, συνεχίσουν να παράγουν αυτές τις ουσίες, αν και με την πρόοδο της ηλικίας, η ποσότητά τους μειώνεται.

Ωστόσο, αν αρχίσουμε να χρησιμοποιούμε συστηματικά αντιηλιακό, ειδικά από μικρή ηλικία, «και ο ινοβλάστης είναι ακόμα αρκετά νέοι, ώστε να μπορεί να παράγει περισσότερο κολλαγόνο, τότε η εμφάνιση των ρυτίδων θα μπορούσε να μειωθεί με την πρόοδο του χρόνο», εξηγεί ο δρ Henry Lim, δερματολόγος στο Henry Ford Health και πρώην πρόεδρος της Αμερικανικής Ακαδημίας Δερματολογίας.

Το κλειδί για τη μείωση των ρυτίδων είναι να διασφαλίσουμε ότι τα επίπεδα κολλαγόνου δεν εξαντλούνται περαιτέρω από την έκθεση στον ήλιο, σημειώνουν οι ειδικοί.

Πώς το αντιηλιακό προλαμβάνει τα σημάδια της γήρανσης

Το αντιηλιακό, καθώς εμποδίζει τις ακτίνες UV να διεισδύσουν στο δέρμα, σταματά και τις βλάβες που προκαλούν, όπως είναι ο καρκίνος του δέρματος, οι ρυτίδες κ.ά.

Δυστυχώς, σε όλο τον κόσμο, τα αντιηλιακά βρίσκονται στην κατηγορία των καλλυντικών και δεν θεωρούνται προληπτικά φάρμακα, ώστε να είναι και πιο ξεκάθαρη η αναγκαιότητά τους. Οι ιδιότητές τους όμως είναι περισσότερο ιατρικές, παρά καλλυντικές.

Η εφαρμογή οποιουδήποτε τύπου αντιηλιακού, προκειμένου να έχει προστατευτική δράση, θα πρέπει να γίνεται κάθε δύο ώρες. Στις περιπτώσεις που ιδρώνουμε ή μπαίνουμε σε νερό, θα πρέπει να γίνεται πιο συχνά.

«Δεν έχει σημασία ο τύπος του αντιηλιακού. Αρκεί ο δείκτης SPF να είναι 50 (ή και περισσότερο) και να θυμόμαστε να το εφαρμόζουμε κάθε πρωί, αλλά και κάθε φορά που πρόκειται να εκτεθούμε στον ήλιο», καταλήγει ο δρ Schuckmann.

Πηγή: news247.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Μονή Αββακούμ: «Σφραγισμένα χείλη» από την Ανακριτική Επιτροπή - «Ελπίζω να μην σκεφτούν κάτι τέτοιο» η τοποθέτηση Βαβούσκου

Δεν έχουν καμία απάντηση για το Υπόμνημα γενικότερα, που κατέθεσαν στην Ανακριτική Επιτροπή της Εκκλησίας της Κύπρου και ούτε για το δεδικασμένο από τις αποφάσεις που εξέδωσε ο Μητροπολίτης Ταμασού, δήλωσε στο ΚΥΠΕ και ερωτηθείς σχετικά ο εκ των δικηγόρων των πέντε μοναχών, που απαρτίζουν την αδελφότητα, Αναστάσιος Βαβούσκος.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top