ΥΓΕΙΑ

H μετάβαση των ενηλίκων καπνιστών σε εναλλακτικά προϊόντα χωρίς καπνό μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

H μετάβαση των ενηλίκων καπνιστών σε εναλλακτικά προϊόντα χωρίς καπνό μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο για χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια (ΧΑΠ)

H μετάβαση των ενηλίκων καπνιστών σε θερμαινόμενα και χωρίς καύση προϊόντα καπνού   μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο εμφάνισης Χρόνιας Αποφρακτικής Πνευμονοπάθειας (ΧΑΠ), σύμφωνα με μελέτες που παρουσιάστηκαν από επιστήμονες κατά τη διάρκεια εκδήλωσης της PMI Open Science.

Ως γνωστόν, η ΧΑΠ είναι τρίτη αιτία θανάτου παγκοσμίως, σύμφωνα με τα στοιχεία του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας, με 3,2 εκατομμύρια θανάτους ετησίως (στοιχεία του 2019). Το κάπνισμα ευθύνεται για 17% των περιστατικών ΧΑΠ στις ανεπτυγμένες χώρες και 35-40% στις αναπτυσσόμενες χώρες. Η νόσος χαρακτηρίζεται από τον περιορισμό της ροής του αέρα στους πνεύμονες, προκαλώντας δυσκολία στην αναπνοή. Η Χρόνια Αποφρακτική Πνευμονοπάθεια μπορεί να επιδεινωθεί με την πάροδο του χρόνου και να εξελιχθεί σε μια σοβαρή και επικίνδυνη για τη ζωή του ασθενούς νόσο.

Σύμφωνα με την Δρ. Gizelle Baker, Vice President Global Scientific Engagement, PMI, οι καπνιστές εισπνέουν έναν μεγάλο αριθμό τοξικών ουσιών και επιπλέον μισό τρισεκατομμύριο στερεά σωματίδια σε κάθε ένα τσιγάρο που καπνίζουν. Και αυτό πολλαπλασιάζεται με κάθε τσιγάρο κάθε ημέρα, επί μήνες και χρόνια. Σε βάθος δεκαετίας, αντιλαμβάνεται κάποιος τον όγκο των τοξικών ουσιών και των στερεών σωματιδίων που επικάθονται στους πνεύμονες.

Η καλύτερη επιλογή ενός καπνιστή, όσον αφορά την υγεία του, είναι η διακοπή του καπνίσματος, τόνισε η G. Baker. Ωστόσο, για τους καπνιστές που ούτως ή άλλως θα συνέχιζαν να καπνίζουν, υπάρχουν πλέον αρκετά εναλλακτικά προϊόντα με σημαντικά δυνητικά μειωμένη επιβάρυνση για την υγεία των πνευμόνων. Προϊόντα που δυνητικά μειώνουν σημαντικά την έκθεση στις τοξικές ουσίες και στα στερεά σωματίδια του καπνίσματος.

Ο Δρ. Tryggve Ljung, Αντιπρόεδρος Επιστημονικών Υποθέσεων της Swedish Match, ανέφερε ότι η από του στόματος χρήση προϊόντων νικοτίνης, όπως το snus, στη Σουηδία έχει συμβάλει στη μείωση των ποσοστών καπνίσματος, σε τέτοιο βαθμό που η Σουηδία έχει τώρα τον μεγαλύτερο αριθμό μη καπνιστών στην Ευρώπη. Όπως ανέφερε, οι Σουηδοί άρχισαν τη χρήση του snus, στη δεκαετία του 1970, αντικαθιστώντας το τσιγάρο. Στις επόμενες δεκαετίες, το snus εξελίχθηκε από μασώμενο προϊόν στα σημερινά σακουλάκια νικοτίνης (nicotine pouches). Ανέφερε ότι οι αυστηροί έλεγχοι ποιότητας που επιβάλλει η Σουηδία στο snus, έχει οδηγήσει στην ελαχιστοποίηση της παρουσίας βλαβερών ουσιών στο προϊόν αυτό, όπως αποδεικνύεται και από σχετικά επιστημονικά στοιχεία.

 

Στη Σουηδία η αύξηση της χρήσης του snus στους ενηλίκους άνδρες οδήγησε σε μεγάλη μείωση του καπνίσματος, όπως δείχνουν τα στατιστικά στοιχεία, καθιστώντας τη Σουηδία ένα παράδειγμα σε ευρωπαϊκό επίπεδο

 

Η χρήση snus στη Σουηδία δεν μείωσε μόνο σημαντικά τον αριθμό των καπνιστών, αλλά και τον αριθμό των διπλών χρηστών.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top