ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Τράπεζα Κύπρου- Ανακοίνωσε κέρδη 60 εκ. ευρώ για το α΄ εξάμηνο

Τράπεζα Κύπρου- Ανακοίνωσε κέρδη 60 εκ. ευρώ για το α΄ εξάμηνο

Κέρδη μετά τη φορολογία ύψους 60 εκατομμυρίων ευρώ για το α΄ εξάμηνο του 2015, ανακοίνωσε σήμερα η Τράπεζα Κύπρου.

Τα κέρδη, μετά τη φορολογία που αναλογούν στους ιδιοκτήτες της Τράπεζας για το β΄ τρίμηνο του 2015, ανήλθαν σε 31 εκ. ευρώ σε σύγκριση με 29 εκ. ευρώ για το α΄ τρίμηνο του τρέχοντος έτους.

Σύμφωνα με τα οικονομικά αποτελέσματα της Τράπεζας Κύπρου, ο δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών κατηγορίας 1 (με μεταβατικές διατάξεις) αυξήθηκε κατά 100 μονάδες βάσης κατά το β΄ τρίμηνο του 2015 σε 14,9%, λόγω μείωσης των σταθμισμένων περιουσιακών στοιχείων και της αύξησης κεφαλαίων μέσω κερδοφορίας, σε σύγκριση με 13,9% στις 31 Μαρτίου 2015 και 14,0% στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Τα ίδια κεφάλαια ιδιοκτητών της Τράπεζας διαμορφώθηκαν σε €3.519 εκατ. στις 30 Ιουνίου 2015.

Τα μη Εξυπηρετούμενα δάνεια (ΜΕΔ) με βάση την Ευρωπαϊκή Αρχή Τραπεζών μειώθηκαν κατά 336 εκ. ευρώ, σε 14,80 δισ. ευρώ και αντιπροσωπεύουν το 62% των συνολικών δανείων (σε σύγκριση με 63% το προηγούμενο τρίμηνο). Το ποσοστό κάλυψης των ΜΕΔ με προβλέψεις ανήλθε σε 36% στις 30 Ιουνίου του 2015, σε σύγκριση με 35% στις 31 Μαρτίου του 2015.

Κατά τη διάρκεια του β΄ τριμήνου, η χρηματοδότηση από το Μηχανισμό Παροχής Έκτακτης Ρευστότητας (ELA) μειώθηκε κατά 1 δισεκατομμύριο ευρώ, σε 5,9 δισ. ευρώ στις 30 Ιουνίου του 2015. Μετά το τέλος του β΄ τριμήνου, η χρηματοδότηση από τον ELA μειώθηκε περαιτέρω κατά €500 εκατ. σε €5,4 δις στις 26 Αυγούστου 2015. Συνολικά, η χρηματοδότηση από τον ELA έχει μειωθεί κατά €2,0 δις από την αρχή του έτους και κατά €6,0 δις από το υψηλό των €11,4 δις τον Απρίλιο 2013.

“Τα οικονομικά αποτελέσματα για το β΄ τρίμηνο αποδεικνύουν ότι έχουμε σημειώσει περαιτέρω πρόοδο στην επίτευξη των στρατηγικών μας στόχων καθώς και στους κύριους δείκτες απόδοσης”, ενώ “η κεφαλαιακή μας θέση έχει βελτιωθεί”, αναφέρει ο Διευθύνων Σύμβουλος της Τράπεζας Κύπρου Τζον Πάτρικ Χούρικαν, σε γραπτή δήλωση που συνοδεύει τα αποτελέσματα της Τράπεζας.

“Η σημαντικά βελτιωμένη θέση της Τράπεζας και η συνολικά βελτιωμένη χρηματοοικονομική της θέση αυξάνουν τις επιλογές χρηματοδότησης της και θα διευκολύνουν την πρόσβαση της στις διεθνείς αγορές ανάλογα με τις συνθήκες της αγοράς και το επενδυτικό ενδιαφέρον, επιτρέποντας στην Τράπεζα να ομαλοποιήσει περαιτέρω τη χρηματοδοτική της δομή”, σημειώνει ο κ. Χούρικαν.

Όπως αναφέρει, η υιοθέτηση του νομοθετικού πλαισίου για τις εκποιήσεις και την αφερεγγυότητα, μαζί με τις βελτιωμένες προοπτικές της κυπριακής οικονομίας, αποτελούν σημαντικά βήματα για την αντιμετώπιση των προβληματικών δανείων της Τράπεζας και για τη βελτίωση της ποιότητας του δανειακού της χαρτοφυλακίου.

Σε σχέση με την κυπριακή οικονομία, ο κ. Χούρικαν αναφέρει ότι αυτή “παρουσιάζει περαιτέρω σημάδια σταθεροποίησης παρά το σχετικά δυσμενές εξωτερικό οικονομικό περιβάλλον”, σημειώνοντας ότι “με στόχο τη στήριξη της ανάκαμψης της κυπριακής οικονομίας, η Τράπεζα εισήγαγε νέα προγράμματα δανεισμού και ανέλαβε πρωτοβουλίες για τη στήριξη των εγχώριων επιχειρήσεων, δημιουργώντας προϋποθέσεις για τόνωση της εγχώριας οικονομικής δραστηριότητας”.

Εξάλλου, μιλώντας σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έγινε στα κεντρικά γραφεία της Τράπεζας, στην Αγία Παρασκευή, ο κ. Χούρικαν είπε ότι η Τράπεζα θα συνεχίσει να μειώνει επιθετικά το ELA, ενώ εκτίμησε ότι θα υπάρξει κάποια περαιτέρω σημαντική μείωση ELA μέσα στα επόμενα δύο τρίμηνα, αν η τράπεζα προχωρήσει με τα σχέδια που έχει καταρτίσει.

Είπε επίσης ότι η φιλοδοξία της Τράπεζας είναι να εξαλείψει τον ELA και θα κάνει ότι μπορεί για να απαλλαγεί απ` αυτόν το συντομότερο δυνατόν επειδή δεν τον θεωρεί λογικό για τον ισολογισμό της.

Ερωτηθείς για το ενδεχόμενο εισαγωγής της μετοχής της Τράπεζας στο Χρηματιστήριο του Λονδίνου, ο κ. Χούρικαν ανέφερε ότι η Τράπεζα συνεχίζει να εξετάζει τις επιλογές για την εισαγωγή σε ένα κατάλληλο χρηματιστήριο με το σωστό επίπεδο ρευστότητας και δεικτών.

Πρόσθεσε ότι δεν θεωρούν ότι το Χρηματιστήριο Αθηνών είναι η κατάλληλη αγορά δεδομένης της πολύ περιορισμένη έκθεσης της Τράπεζας στην Ελλάδα, ενώ είπε ότι χρειάζονται μια αγορά με περισσότερη ρευστότητα από ότι η Κύπρος, ώστε να βρεθεί η αξία και η ρευστότητα για τους επενδυτές μιας τράπεζας αυτού του μεγέθους. Είπε επίσης ότι γίνεται πολλή δουλειά γύρω από αυτό και όταν θα υπάρξει κάτι θα το ανακοινώσουν.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της Τράπεζας, τα καθαρά έσοδα από τόκους για το α’ εξάμηνο 2015 ανήλθαν σε €439 εκατ. και το καθαρό επιτοκιακό περιθώριο ανήλθε σε 3,88%. Τα καθαρά έσοδα από τόκους για το β’ τρίμηνο 2015 ανήλθαν σε €214 εκατ., σε σύγκριση με €225 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2015, αντικατοπτρίζοντας την αποπληρωμή μέρους ομολόγου από την Κυπριακή Δημοκρατία στις αρχές Ιουνίου 2015 και τη μείωση των βασικών επιτοκίων δανείων τον Μάρτιο 2015.

Τα συνολικά έξοδα για το α’ εξάμηνο 2015 ανήλθαν σε €194 εκατ. και ο δείκτης κόστος προς έσοδα ανήλθε σε 36%. Τα συνολικά έξοδα για το β’ τρίμηνο 2015 ανήλθαν σε €92 εκατ., σε σύγκριση με €102 εκατ. το α’ τρίμηνο 2015, κυρίως λόγω των μειωμένων εξόδων μάρκετινγκ, συμβουλευτικών και επαγγελματικών εξόδων.

Η χρηματοδοτική δομή της Τράπεζας βελτιώνεται, με τον δείκτη δανείων προς καταθέσεις (Δ/Κ ) να υποχωρεί στο 136% από 138% στις 31 Μαρτίου 2015 και τις καταθέσεις πελατών να αυξάνονται στο 54% του συνόλου των περιουσιακών στοιχείων, σε σύγκριση με 51% στις 31 Μαρτίου 2015.

Οι συνολικές καταθέσεις πελατών του Συγκροτήματος ανήλθαν σε €13.629 εκατ. στις 30 Ιουνίου 2015, σε σύγκριση με €13.611 εκατ. στις 31 Μαρτίου 2015 και €13.169 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Οι καταθέσεις πελατών στην Κύπρο παρέμειναν στα ίδια επίπεδα και ανήλθαν σε €11.631 εκατ. στις 30 Ιουνίου 2015.

Τα δάνεια του Συγκροτήματος ανήλθαν σε €23.926 εκατ. στις 30 Ιουνίου 2015, σε σύγκριση με €24.085 εκατ. στις 31 Μαρτίου 2015 και €23.772 εκατ. στις 31 Δεκεμβρίου 2014. Τα δάνεια στην Κύπρο ανήλθαν σε €21.191 εκατ. στις 30 Ιουνίου 2015 και αντιπροσωπεύουν το 89% του συνόλου.

Τα κέρδη πριν τις προβλέψεις και τις απομειώσεις, τα έξοδα αναδιάρθρωσης και τις μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το α’ εξάμηνο 2015 ανήλθαν σε €339 εκατ. Τα κέρδη πριν τις προβλέψεις και τις απομειώσεις, τα έξοδα αναδιάρθρωσης και τις μη συνεχιζόμενες δραστηριότητες για το β’ τρίμηνο 2015 ανήλθαν σε €169 εκατ., σε σύγκριση με €170 εκατ. για το α’ τρίμηνο 2015.

Αναδιαρθρώσεις δανείων
--------------------
Περαιτέρω πρόοδος έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με την Τράπεζα, σε επίπεδο αναδιαρθρώσεων, με τις αναδιαρθρώσεις δανείων να διαμορφώνονται σε €9,0 δις στις 30 Ιουνίου του 2015, σε σύγκριση με €8,1 δις στις 31 Μαρτίου 2015.

Σημειώνει ότι μέχρι στιγμής υπήρξε αυξημένη δραστηριότητα στην αναδιάρθρωση δανείων στον τομέα των μεγάλων επιχειρήσεων, όπου 41% του συνόλου των δανείων σε μεγάλες επιχειρήσεις στις 30 Ιουνίου 2015 έχουν τύχει αναδιάρθρωσης.

Στους τομείς των μικρομεσαίων επιχειρήσεων και στους ιδιώτες - στεγαστικά δάνεια, 36% και 39% αντίστοιχα του συνόλου των δανείων στον κάθε τομέα έχουν τύχει αναδιάρθρωσης. Λαμβάνοντας υπόψη μόνο τα δάνεια που αναδιαρθρώθηκαν μετά τις 31 Μαρτίου 2014, το ποσοστό των αναδιαρθρωμένων δανείων χωρίς καθυστέρηση ανέρχεται σε 70%.

Προοπτικές
---------
Το Συγκρότημα αναφέρει πως συνεχίζει να επικεντρώνεται στην υλοποίηση της αναδιάρθρωσής του και των στρατηγικών του στόχων με σκοπό να καταστεί ένα πιο δυνατό ίδρυμα, ικανό να στηρίξει την ανάκαμψη της Κυπριακής οικονομίας και να δημιουργήσει αξία για τους μετόχους του στο μεσοπρόθεσμο διάστημα.

Οι βασικοί στρατηγικοί πυλώνες της Τράπεζας είναι:

Περιορισμός της επιδείνωσης και αναστροφή της αυξητικής τάσης του προβληματικού δανειακού χαρτοφυλακίου.

Περαιτέρω μείωση του ΕLΑ και ομαλοποίηση της χρηματοδοτικής δομής του Συγκροτήματος.
Επικέντρωση στις κύριες δραστηριότητες στην Κύπρο μέσω της χρηματοδότησης υποσχόμενων τομέων της οικονομίας και έξοδος από μη κύριες αγορές.

Επίτευξη ενός ορθολογιστικού μοντέλου λειτουργίας, διευρύνοντας τα κανάλια εξυπηρέτησης πελατών με στόχο τη μείωση των λειτουργικών εξόδων.

Διατήρηση της κεφαλαιακής επάρκειας του Συγκροτήματος με την εσωτερική δημιουργία κεφαλαίων μέσω της κερδοφορίας, της απομόχλευσης και της πώλησης μη κύριων περιουσιακών στοιχείων.

Δημιουργία αξίας για τους μετόχους και για άλλα ενδιαφερόμενα μέρη.

Δείκτες Απόδοσης Συγκροτήματος (Δεκέμβριος 2017)
----------------------
Σε σχέση με τους μεσοπρόθεσμους στόχους για κάθε Δείκτη Απόδοσης Συγκροτήματος, όπως αυτοί συμφωνήθηκαν με την ΚΤΚ κάτω από το Σχέδιο Αναδιάρθρωσης της Τράπεζας (καθορίστηκαν για τον Δεκέμβρη του 2017, που είναι το τέλος του Σχεδίου Αναδιάρθρωσης), αυτοί είναι, μεταξύ άλλων, οι ακόλουθοι:

Το ποσοστό κάλυψης των δανείων σε καθυστέρηση πέραν των 90 ημερών με προβλέψεις να είναι μεγαλύτερο από το 50%, ο Δείκτης Κεφαλαίου Κοινών Μετοχών Κατηγορίας 1 (με μεταβατικές διατάξεις) να είναι μεγαλύτερος του 10%, ο Δείκτης κόστος προς έσοδα (σε ετήσια βάση) να είναι μικρότερος του 45%, τα καταστήματα στην Κύπρο να είναι 125 από 129 που είναι σήμερα και οι υπάλληλοι του Συγκροτήματος στην Κύπρο να είναι λιγότεροι από 4.100 από 4.335 που είναι σήμερα.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

Επιβεβαιώνει ο ΟΗΕ: Στην Κύπρο την Τρίτη η Ολγκίν - Βλέπει Χριστοδουλίδη και Τατάρ

«Η Προσωπική Απεσταλμένη του Γενικού Γραμματέα για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν, θα πραγματοποιήσει την τρίτη επίσκεψή της στην Κύπρο, στις 7 και θα παραμείνει έως τις 14 Μαΐου», δήλωσε ο εκπρόσωπος του ΓΓ του ΟΗΕ, Στεφάν Ντουζαρίκ κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης Τύπου ξένων ανταποκριτών στην έδρα του διεθνούς οργανισμού, στη Νέα Υόρκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top