ΝΟΜΙΚΟΣ ΤΟΥ ΔΙΑΒΟΛΟΥ

Fake News Alert: Για την Ψέκαλαντ οι μετανάστες είναι η νέα πανδημία 

Fake News Alert: Για την Ψέκαλαντ οι μετανάστες είναι η νέα πανδημία 

Τα fake news είναι η χαρά του μέσου ψέκα γιατί α) είναι πολύ-καλά-για-να-είναι-αληθινά β) έχουν την ίδια επίδραση στον (όποιο) εγκέφαλο με την κόκα και γάμα (τα) διαδίδονται γρηγορότερα κι από τα χλαμύδια γιατί σου λέει όπως το’ χαψα εγώ θα το χάψουν κι άλλοι σαν κι εμένα.

Γι’ αυτό και αποδείχθηκε το πολυτιμότερο όπλο στον πόλεμο με τη λογική που κηρύττουν διάφοροι γραφικοί (με διακυμάνσεις στον βαθμό επικινδυνότητας) κατά καιρούς από τον Tucker Carlson και τους Q-Anon μέχρι τον Τραμπ, τη ρωσική κυβέρνηση (και τα κατά τόπους Πουτινάκια τους) και την εχμ.. κυπριακή ακροδεξιά.

Ανάμεσα στα ρατσιστικά πογκρόμ της Χλώρακας και της Λεμεσού μεσολάβησε μια σειρά από αξιοθρήνητα fake news με “εγκλήματα” αλλοδαπών σε βάρος Ελληνοκυπρίων αφενός για να μας πείσουν ότι όλοι οι μετανάστες είναι εγκληματίες και ότι οι τραμπουκισμοί σε βάρος τους είναι δικαιολογημένοι κι αφετέρου για να πυροδοτήσουν κι άλλο το κλίμα και να οδηγηθούμε σε περισσότερες (και αγριότερες) “αυθόρμητες” αντιδράσεις “αγανακτισμένων πολιτών” (όπως βαφτίστηκαν από μερίδα συντηρητικών ΜΜΕ οι οργανωμένες ακροδεξιές επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών προσώπων και επιχειρήσεων). Βέβαια αυτό δεν σημαίνει ότι δεν υπάρχουν μετανάστες και πρόσφυγες που προβαίνουν σε παρανομίες ή δεν διαπράττουν εγκλήματα. Σίγουρα όχι στον βαθμό που τους αποδίδονται και σίγουρα δεν αφορά το σύνολό τους όπως οι θιασώτες της νέας καραμέλας “μαζικές απελάσεις τώρα” ισχυρίζονται για να ικανοποιήσουν τα πρωτόγονα, ρατσιστικά απωθημένα τους. Όσοι μετανάστες παρανομούν, είτε με το να εισέλθουν παράτυπα στη χώρα είτε ζώντας και δουλεύοντας στο έδαφός της, αντιμετωπίζουν τις ίδιες νομικές επιπτώσεις με τους εγχώριους παράνομους συν την απέλαση όπου προβλέπεται. Οι νόμιμοι έχουν τα ίδια δικαιώματα και υποχρεώσεις με τους υπόλοιπους κατοίκους του νησιού. Δεν είναι και πυρηνική φυσική αλλά απ’ την άλλη ο ακροδεξιός βόθρος δεν είναι και Oppenheimer. Ούτε καν Barbie.

Η αρχή έγινε με μια φωτογραφία που δήθεν απεικόνιζε μετανάστες να πετούν πέτρες κατά τη διάρκεια της πρώτης διαμαρτυρίας αλλοδαπών κατοίκων έξω από το Κοινοτικό Συμβούλιο Χλώρακας στις 14 Αυγούστου. Η φωτογραφία όπως αποδείχθηκε δεν ήταν καν από Κύπρο, αλλά από διαμαρτυρία φοιτητών του Πανεπιστημίου Witts του Γιοχάνεσμπουργκ το 2016. Αυτό όμως δεν εμπόδισε τους γνωστούς ρατσιστικούς κύκλους από το να την κυκλοφορήσουν ως δήθεν απόδειξη ότι οι αλλοδαποί της Χλώρακας είναι αγριάνθρωποι και ταραξίες.

 

Μία από τις πιο περίεργες υποθέσεις fake news των τελευταίων ημερών υπήρξε η “απαγωγή και ξυλοδαρμός 18χρονου εθνοφρουρού από Σύρους στη Χλώρακα” όπως βαφτίστηκε η “είδηση” που έγινε viral τις μέρες που ακολούθησαν την ειρηνική διαμαρτυρία των κατοίκων του χωριού στις 27 Αυγούστου και τις οργανωμένες ξενοφοβικές επιθέσεις εναντίον αλλοδαπών της περιοχής (και των περιουσιών τους) από ακροδεξιά στοιχεία που παρεισέφρησαν στην εκδήλωση. Αφορμή στάθηκε μια μυστηριώδης φωτογραφία που κυκλοφόρησαν λογαριασμοί με αραβικά ονόματα και η οποία απεικονίζει έναν γονατιστό γυμνό από τη μέση και πάνω νεαρό άντρα (χωρίς πρόσωπο) κι από πάνω του να στέκεται άγνωστο πρόσωπο που κρατάει όπλο. Στη φωτο υπήρχαν επίσης emojis υψωμένα κωλοδάχτυλα προς την κυπριακή σημαία.

 

Το κείμενο που συνόδευε τη φωτογραφία ισχυριζόταν ότι μια “συμμορία” (sic) Σύρων απήγαγε 18χρονο εθνοφρουρό από τη Χλώρακα ως αντίποινα γιατί ο νεαρός συμμετείχε στις επιθέσεις και αφού τον οδήγησαν σε ερημική παραλία, τον ξεγύμνωσαν, τον βασάνισαν και βιντεοσκόπησαν τις πράξεις τους για να τον εξευτελίσουν. Η Αστυνομία δήλωσε πως δεν είχε καμία καταγγελία για τέτοιο περιστατικό όμως λόγω της σοβαρής φύσης του αδικήματος διεξήγαγε αυτεπάγγελτη έρευνα, συλλαμβάνοντας έναν 22χρονο Σύρο στην κατοχή του οποίου βρέθηκε η φωτο. Στη συνέχεια το τροπάριο αλλάζει διαρκώς. Ο στρατιώτης βρέθηκε αλλά δεν επιβεβαίωσε την επίθεση. Μετά είπαν ότι συνέβη αλλά φοβάται να προβεί σε επίσημη καταγγελία. Μετά ότι δεν θέλει. Ακολούθως ότι το περιστατικό συνέβη, σε μικρότερη κλίμακα απ’ ότι περιγράφεται, αλλά δεν έγινε με αφορμή τα έκτροπα αλλά έναν μήνα πριν και για άσχετο λόγο! Τελικά ο 22χρονος συλληφθείς αφέθηκε ελεύθερος χωρίς να κατηγορηθεί. Ο Υπεύθυνος του ΤΑΕ Πάφου Μιχάλης Νικολάου ανέφερε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ότι “δεν έχουν επιβεβαιωθεί οποιαδήποτε αδικήματα για τη συγκεκριμένη υπόθεση, αφού το φερόμενο θύμα δεν έχει καταγγείλει στις Αρχές. Οι ανακριτές του ΤΑΕ Πάφου είχαν θέσει στο μικροσκόπιο αναρτήσεις σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης που αναφέρονται σε κακοποίηση του νεαρού, ωστόσο ο ίδιος ούτε επιβεβαιώνει, ούτε καταγγέλλει την απαγωγή και τον ξυλοδαρμό του”. Ο νεαρός βρέθηκε την επομένη της κυκλοφορίας της φωτογραφίας χωρίς όμως να επιβεβαιώσει την επίθεση, ούτε να προβεί σε επίσημη καταγγελία, ενώ -σύμφωνα πάντα με το ΤΑΕ- δεν έφερε οποιεσδήποτε εμφανείς κακώσεις.

Για τον 47χρονο Σύρο που απειλούσε on camera να “αναποδογυρίσει την Πάφο” ενώ παρακάθισε στη σύσκεψη ομοεθνών του με την Υπουργό Δικαιοσύνης ενώ εκκρεμούσε εναντίον του ένταλμα σύλληψης για τις επίμαχες εμπρηστικές δηλώσεις του, είμαι σίγουρος πως θα διαβάσατε πολλά, ήταν άλλωστε το poster boy των “αγανακτισμένων πολιτών” και τον ανήσυχων media που τους σιγοντάριζαν αφού παρά τις βίαιες επιθέσεις σε βάρος αλλοδαπών πολιτών, είχαν εστιάσει εμμονικά και δυσανάλογα πάνω του λες και ήταν η απόδειξη ότι όλοι οι Σύροι της Πάφου είναι σαν τα μούτρα του. Ο τύπος είναι αναμφισβήτητα “λουλούδι” που απ’ ότι φαίνεται έχει παραβιάσει τον μισό ποινικό κώδικα όμως ένα πράγμα δεν είναι σίγουρα: χασάπης του ISIS!

Ο τρομοκράτης που απεικονίζεται να κρατάει ένα κομμένο κεφάλι είναι τόσο διαφορετικός από τον διαβόητο δικό μας που μόνο κάποιος με καταρράκτη θα μπορούσε να διακρίνει κάποια ομοιότητα. Ή με τύφλωση από το μίσος και τον φανατισμό, όχι πολύ μακριά από τους μακελάρηδες του ISIS που θέλουν να ψέξουν.

Φαίνεται πως οι εγχώριοι αλλοδαποί τρέφουν ιδιαίτερη αδυναμία στους ένστολους καθώς ένα μόλις 24ωρο από τη διάδοση της δήθεν απαγωγής του εθνοφρουρού είχαμε “μαχαίρωμα αστυνομικού από αλλοδαπούς ντελιβεράδες” (λες και έχουμε και Κυπραίους).

 

Μόνο που η ίδια η Αστυνομία δεν είχε ιδέα ότι μαχαιρώθηκε δικός της, παρά μόνο την πληροφορία ότι αστυνομικός εισήχθη με πρόβλημα υγείας στο Νοσοκομείο όπου διαπιστώθηκε ένα ελαφρύ τραύμα, βασικά εκδορά, στην κοιλιακή χώρα. Ο τύπος εκτός των άλλων προβλημάτων υγείας που αντιμετωπίζει ήταν και τόσο μεθυσμένος που δεν ήταν σε θέση να εξηγήσει το παραμικρό. Πάντως σε δηλώσεις του στο OMEGAlive ο Υπεύθυνος του ΤΑΕ Λεμεσού, Λευτέρης Κυριάκου, ήταν κατηγορηματικός: «Στην Αστυνομία Λεμεσού δεν υπάρχει καμία τέτοια καταγγελία και καμία ανάλογη ενημέρωση για τέτοια υπόθεση. Πόσο μάλλον εάν αυτή η υπόθεση αφορά αστυνομικό εκτός υπηρεσίας, είναι κάτι που θα γνωρίζαμε από την πρώτη στιγμή». Πες το στους Σέρλοκ του πληκτρολογίου που ως γνωστόν “κάνουν τη δική τους έρευνα” - χούι που τους έμεινε από την πανδημία.

Τέλος, η πιο κωμικοτραγική περίπτωση fake news αφορά το σπαρακτικό βίντεο με τη Βιετναμέζα που κλαίει στα συντρίμμια του κατεστραμμένου από τον ακροδεξιό όχλο μαγαζιού της κατά τη διάρκεια του πογκρόμ της Λεμεσού, μια εικόνα που έκανε τον γύρο του κόσμου και μετατράπηκε σε σύμβολο του παραλογισμού της ρατσιστικής βίας. Με το που έγινε viral ο ακροδεξιός οχετός μαζί με τους ξεπλένηδες ισαποστάκηδες ούρλιαζαν ότι το βίντεο ήταν μονταρισμένο για προπαγάνδα κι ότι αν έπαιζε ολόκληρο θα βλέπαμε την αλήθεια. Η “αλήθεια” ήταν ότι η κάμερα αμέσως μετά τη γυναίκα εστιάζει σε έναν ηλικιωμένο κύριο που αναρωτιέται σε τι έφταιξε η κοπελούα και μετά αρχίζει να βρίζει τους... μαύρους που φέρνουν εδώ επαναλαμβάνοντας πως ναι, είναι ρατσιστής κλπ κλπ. αφήνοντας να εννοηθεί πως τη νύχτα που Ελληνοκύπριοι κουκουλοφόροι φασίστες έδερναν όποιον μελαμψό έβρισκαν μπροστά τους (ακόμα και Ελληνοκύπριους) και έκαναν λαμπόγυαλο καταστήματα αλλοδαπών, οι τελευταίοι αποφάσισαν να χτυπήσουν το κατάστημα της Βιετναμέζας. Την επομένη ο ίδιος με δηλώσεις του στον Alpha παραδέχθηκε πως δεν είχε δει τίποτα, δεν ήξερε καν ότι έγιναν επεισόδια, αλλά μόλις αντίκρισε τις ζημιές υπέθεσε πως τις έκαναν αλλοδαποί, επειδή εχμμ... ρατσιστής; (το τόνισε άλλωστε ο ίδιος στο επίμαχο βίντεο). Μάλιστα στη συνέχεια παραδέχθηκε πως μετά έμαθε για τα επεισόδια και ότι “κουκουλοφόροι δικοί μας” έσπασαν και λήστεψαν το κατάστημα της μητέρας τεσσάρων παιδιών.

 

Τόσα fake news μαζεμένα είχαμε να δούμε, είναι η αλήθεια, από την εποχή της πανδημίας, άλλωστε είναι οι ίδιοι που τα διακινούν (overlap κοντά στο 95%). Οι μετανάστες είναι τα νέα εμβόλια για τα λατρεμένα φασιστοειδή της Ψέκαλαντ.

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top