ΔΙΕΘΝΗ

Ισραήλ και Παλαιστινιακή Αρχή εκφράζουν ετοιμότητα για βοήθεια στο Μαρόκο

Ισραήλ και Παλαιστινιακή Αρχή εκφράζουν ετοιμότητα για βοήθεια στο Μαρόκο

Η ισραηλινή Κυβέρνηση ανακοίνωσε ότι είναι έτοιμη να αποστείλει ανθρωπιστική βοήθεια και σωστικά συνεργεία στο Μαρόκο για τον απεγκλωβισμό και την περίθαλψη των θυμάτων καταστροφικού σεισμού ισχύος 7 βαθμών της κλίμαμας Ρίχτερ που έπληξε χθες τη χώρα, προκαλώντας χιλιάδες νεκρούς και δεκάδες χιλιάδες άστεγους, με επίκεντρο της ευρύτερη περιοχή της πόλης Μαρακές.

«Ο λαός του Ισραήλ συμπαραστέκεται στον μαροκινό λαό σε αυτήν την δύσκολη ώρα, προσεύχεται για την ανακούφιση των πληγέντων και θα κάνει ο,τιδήποτε είναι δυνατόν για να προσφέρει την βοήθειά του», ανέφερε μεταξύ άλλων η χθεσινοβραδινή ανακοίνωση του ισραηλινού Πρωθυπουργού, Βενιαμίν Νετανιάχου.

Παράλληλα, τα συλλυπητήριά του εξέφρασε με επίσημη ανακοίνωσή του προς τον Βασιλιά του Μαρόκου, Μωχάμαντ VI, ο Πρόεδρος του Ισραήλ, Ισαάκ Χέρτσογκ, ενώ ο Υπουργός Άμυνας, Γιοάβ Γκάλαντ, επικοινώνησε τηλεφωνικά με τον μαροκινό ομόλογό του, Αμπντελατίφ Λούντι, εκφράζοντάς του την ετοιμότητα να αποσταλεί στρατιωτική βοήθεια για την διάσωση των εγκλωβισμένων.

Ο διευθύνων σύμβουλος της κρατικής Ισραηλινής Βιομηχανίας Αεροσκαφών, Αμίρ Πέρετς, δήλωσε ότι «υπάρχει άμεση ετοιμότητα αποστολής μέσων προηγμένης τεχνολογίας, που θα βοηθήσουν τα μαροκινά συνεργεία διάσωσης και απεγκλωβισμού να ολοκληρώσουν αποτελεσματικά το έργο τους». Παράλληλα, παρατηρείται πλήθος αναρτήσεων ισραηλινών χρηστών των μέσων κοινωνικής δικτύωσης, με τις οποίες εκφράζουν την αλληλεγγύη τους στον δοκιμαζόμενο μαροκινό λαό.

Ωστόσο, η Κυβέρνηση του Ραμπάτ δεν έχει ακόμα αποκριθεί στην προσφορά ανθρωπιστικής βοήθειας από το εξωτερικό. Πολιτικοί αναλυτές στα ισραηλινά ΜΜΕ εκφράζουν την εκτίμηση ότι πιθανόν η μαροκινή Κυβέρνηση να καλείται να λάβει υπ’ όψιν της τις αντιδράσεις πολιτικών παρατάξεων της χώρας, που επικρίνουν την εξομάλυνση των σχέσεων Μαρόκου-Ισραήλ.

Μιλώντας στην κρατική ισραηλινή τηλεόραση, ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Υγείας του Μαρόκου, Αμπντέλ Μάλακ Αλ-Μανσούρι, χαρακτήρισε τον σεισμό ως «ανθρωπιστική και εθνική καταστροφή», προσθέτοντας ότι «η κατάσταση στο πεδίο κρίνεται σταθερή και όλος ο κρατικός μηχανισμός εργάζεται κανονικά προκειμένου να αντιμετωπίσει αποτελεσματικά την παρούσα κατάσταση».

«Υπάρχει πιθανότητα να αποδεχθούμε βοήθεια από ξένες χώρες, συμπεριλαμβανομένου και του Ισραήλ με το οποίο διατηρούμε διπλωματικές σχέσεις», πρόσθεσε ο μαροκινός κυβερνητικός αξιωματούχος, καταλήγοντας ότι «προς το παρόν η κατάσταση βρίσκεται υπό έλεγχο».

Ο Βασιλιάς του Μαρόκου, Μωχάμαντ VI, είχε απευθύνει πρόσκληση προ διμήνου προς τον ισραηλινό Πρωθυπουργό Νετανιάχου να επισκεφθεί επίσημα τη χώρα και όπως ανακοινώθηκε από την ισραηλινή πλευρά, η επίσκεψη έχει προγραμματισθεί για το τελευταίο δεκαήμερο του Σεπτεμβρίου.

Από το ιδιαίτερο γραφείο του Βενιαμίν Νετανιάχου δεν έχει ανακοινωθεί ακόμα εάν τελικά η προγραμματισθείσα πρωθυπουργική επίσκεψη στο Ραμπάτ θα πραγματοποιηθεί μετά τον χθεσινό καταστροφικό σεισμό.

Έτοιμη η Παλαιστινιακή Αρχή να αποστείλει διασώστες στο Μαρόκο

Έτοιμη δηλώνει από την πλευρά της η Παλαιστινιακή Αρχή να αποστείλει σωστικά συνεργεία στο Μαρόκο. Το παλαιστινιακό Υπουργείο Εξωτερικών με ανακοίνωσή του τονίζει ότι ήδη από χθες βρίσκεται σε επιφυλακή μονάδα ταχείας επέμβασης, που αποτελείται από έμπειρους διασώστες, οι οποίοι έχουν προσφέρει τις υπηρεσίες τους κατά το παρελθόν στον μεγάλο σεισμό που έπληξε πρόσφατα την Τουρκία και τη Συρία.

«Μόλις λάβει το πράσινο φως από την μαροκινή Κυβέρνηση, η μονάδα Παλαιστινίων διασωστών ταχείας επέμβασης θα μεταβεί άμεσα στις σεισμόπληκτες περιοχές για να συνδράμει τον τοπικό κρατικό μηχανισμό», καταλήγει η ανακοίνωση του Υπουργείου Εξωτερικών στη Ραμάλα.

Οι σχέσεις Παλαιστινιακής Αρχής-Μαρόκου διάγουν περίοδο ψυχρότητας, μετά την απόφαση της Κυβέρνησης του Ραμπάτ να συστήσει πλήρεις διπλωματικές σχέσεις με το Ισραήλ. Παράλληλα, οι πολιτικοί δεσμοί Παλαιστινιακής Αρχής-Αλγερίας ενδυναμώνονται, ενόσω οξύνονται ολοένα και περισσότερο οι σχέσεις Αλγερίας-Μαρόκου εξαιτίας της πολυετούς διμερούς διαφοράς τους όσον αφορά το καθεστώς κυριαρχίας της Δυτικής Σαχάρας.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top