ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τούρκος Αντιπρόεδρος: «Η ενεργειακή διασύνδεση είναι για όλη την Κύπρο»

Τούρκος Αντιπρόεδρος: «Η ενεργειακή διασύνδεση είναι για όλη την Κύπρο»

Το ενεργειακό διασυνδεδεμένο σύστημα θα συνδέσει όχι μόνο το βόρειο τμήμα της Κύπρου, αλλά ολόκληρη την Κύπρο με τον κόσμο δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, Τζεβντέτ Γιλμάζ.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, σε δηλώσεις του σε εκπομπή του παράνομου «Μπαϊράκ» ο κ. Γιλμάζ ανέφερε ότι βρίσκεται στην ατζέντα τους αυτό το έργο ως μια πολύ σημαντική επένδυση. «Υπογράψαμε μνημόνιο κατανόησης για αυτό το θέμα. Με αυτή τη συμφωνία επιταχύναμε τη διαδικασία. Αυτή τη στιγμή διεξάγεται μελέτη σκοπιμότητας. Μόλις ολοκληρωθεί αυτό θα προχωρήσουμε στη φάση της κατασκευής. Μιλάμε για σύστημα δύο γραμμών. Μιλάμε για ένα σύστημα που θα μεταφέρει ηλεκτρική ενέργεια από την Τουρκία στην τδβκ και από την τδβκ στον κόσμο. Όταν γίνετε μέρος του διασυνδεδεμένου συστήματος, η ικανότητα ανανεώσιμων πηγών ενέργειας θα επεκταθεί επίσης» είπε, αναφερόμενος στο ψευδοκράτος.

Θα διασφαλιστεί επίσης η ασφάλεια του εφοδιασμού, πρόσθεσε. Θα εργαστούν για να καλύψουν τις ενεργειακές ανάγκες του ψευδοκράτους μέχρι να κατασκευαστεί αυτό το έργο, ανέφερε. «Καθώς τέτοια έργα όπως η μεταφορά νερού και το αεροδρόμιο Τύμπου γίνονται πραγματικότητα, ο τουρκοκυπριακός λαός θα έχει μια πιο ευημερούσα ζωή. Τώρα θα πετύχουμε και στον ηλεκτρισμό».

Με τα έργα που προβλέπονται στο πρωτόκολλο οικονομικής και χρηματοοικονομικής συνεργασίας, δήλωσε ο Τούρκος Αντιπρόεδρος, «η ύπαρξη της τδβκ και οι υποδομές της θα ενδυναμωθούν». Θα γίνουν, συνέχισε, έργα οδικά, στην υγεία, στην παιδεία και αλλού. Σε καμία χώρα, ανέφερε, η ανάπτυξη δεν έρχεται μόνο με την συμβολή του δημοσίου, οι επενδύσεις γίνονται κι από το δημόσιο και από τον ιδιωτικό τομέα. «Ο δημόσιος τομέας στηρίζει».  

Για το θέμα της επέκτασης του αρδευτικού συστήματος με νερό από την Τουρκία, ο κ. Γιλμάζ είπε ότι προτεραιότητα δίδεται στις περιοχές της Μόρφου και της Μεσαορίας. «Η παραγωγικότητα θα αυξηθεί. Περισσότερα προϊόντα θα παράγονται στην ίδια έκταση και η ευημερία θα αυξηθεί. Θα προκαλέσει την ανάπτυξη του εμπορίου και της βιομηχανίας τροφίμων. Όλα αυτά θα συμβάλουν στη γενική οικονομία. Θα μετατραπούν σε απασχόληση και ευημερία» πρόσθεσε.

Ο Τούρκος Αντιπρόεδρος συμμετείχε σήμερα στην τελετή έναρξης της παροχής αρδευτικού νερού στην Μόρφου και την Μεσαορία, στην παρουσία και του Τούρκου Υπουργού Γεωργίας κι αναχώρησε το μεσημέρι από τα κατεεχόμενα.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Famagusta: Δάφνη και Τεύκρος κάνουν το επόμενο βήμα στη σχέση τους



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση οι 6 εκ των 9 - Αρχίζει η διαδικασία για τον 10ο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση οι 6 εκ των 9 - Αρχίζει η διαδικασία για τον 10ο

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκαν οι έξι από τους εννέα συλληφθέντες, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top