ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Αβάσταχτο το κόστος στέγασης και μετακίνησης των φοιτητών - Ψάχνει μακροπρόθεσμες λύσεις η Επ. Παιδείας

Αβάσταχτο το κόστος στέγασης και μετακίνησης των φοιτητών - Ψάχνει μακροπρόθεσμες λύσεις η Επ. Παιδείας

Τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν οι φοιτητές με τη στέγασή τους, καθώς και τη μετακίνησή τους με τις δημόσιες συγκοινωνίες, συζήτησαν την Τετάρτη τα μέλη της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Παιδείας, τα οποία αναζητούν τρόπους εξεύρεσης μακροπρόθεσμων λύσεων.

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης τονίστηκε η ανάγκη συχνότερων δρομολογίων των υπεραστικών και αστικών λεωφορείων από και προς τα ανώτατα εκπαιδευτικά ιδρύματα της Κύπρου, ενώ εξετάστηκε το ενδεχόμενο αλλαγής των ωραρίων λειτουργίας των μέσων μαζικής μεταφοράς των δημόσιων συγκοινωνιών, ώστε να εξυπηρετείται η μεταφορά φοιτητών από επαρχία σε επαρχία.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Παιδείας, Παύλος Μυλωνας είπε ότι συζητήθηκε στην Επιτροπή το θέμα των πανεπιστημίων, το κυκλοφοριακό ζήτημα, τα μέσα μαζικής μεταφοράς και η στέγαση των φοιτητών, επισημαίνοντας ότι αυτά τα θέματα «αφορούν όλη την κοινωνία και όχι μόνο τους φοιτητές».

Είπε ότι οι αρμόδιες υπηρεσίες ανέφεραν στη συνεδρία ότι «70% των φοιτητών χρησιμοποιούν ιδιωτικό αυτοκίνητο, σημειώνοντας την ανάγκη καλλιέργειας κουλτούρας, για τη χρήση των μέσων μαζικής μεταφοράς».

Ανακοίνωσε, ταυτόχρονα, πως την ερχόμενη Παρασκευή οι βουλευτές της Επιτροπής Παιδεία θα σταθμεύσουν στο ΓΣΠ και θα χρησιμοποιήσουν τα λεωφορεία.

Σημείωσε ότι γίνονται προσπάθειες από το Υπουργείο Μεταφορών και ότι οι συνέργειες πολλών αλλαγών θα δώσουν αποτέλεσμα.

Σε σχέση με το στεγαστικό πρόβλημα που ταλανίζει τους φοιτητές, είπε ότι η προσφορά είναι μικρή και η ζήτηση τεράστια, για να προσθέσει πως «θα πρέπει να εξευρεθούν μακροπρόθεσμες λύσεις».

Ο βουλευτής του ΔΗΣΥ, Γιώργος Κάρουλας, αναφέρθηκε στα φοιτητικά προβλήματα, λέγοντας ότι αυτά χρήζουν συλλογικής διαχείρισης.

Είπε ότι το κόμμα του μαζί με την φοιτητική παράταξη «Πρωτοπορία» έχουν ετοιμάσει ένα συστημικό πακέτο εισηγήσεων, κατόπιν συζητήσεων και με αρμοδίους.

Μεταξύ άλλων, ο κ. Κάρουλλας είπε ότι στο πακέτο περιλαμβάνονται η μετακίνηση φοιτητών σε άλλες επαρχίες με μέσα μαζικής μεταφοράς, με απευθείας διαδρομές από και προς τα πανεπιστήμια, πρόταση για έκπτωση του ηλεκτρικού ρεύματος για τους φοιτητές στη βάση κριτηρίων και κίνητρα για αύξηση των προσφερόμενων φοιτητικών εστιών.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ, Χρίστος Χριστοφίδης ανέφερε ότι πολλοί είναι οι φοιτητές που αποφασίζουν να μην δεχτούν τη θέση στο Πανεπιστήμιο, λόγω σοβαρού οικονομικού προβλήματος και εξαιτίας του ύψους των ενοικίων.

Πρέπει, ανέφερε, η Κυβέρνηση να εξετάσει το πως η βοήθεια προς τους φοιτητές επανέρχεται σε επίπεδα, που μπορούν να καλύψουν βασικές ανάγκες τους και ζήτησε παρέμβαση για τα κόμιστρα των δημοσίων συγκοινωνιών.

«Καθυστέρησαν πολύ οι φοιτητικές εστίες για τα δημόσια πανεπιστήμια, με αποτέλεσμα αυτή τη στιγμή να δημιουργείται ένα σοβαρό κενό, το οποίο δημιουργεί προβλήματα -όχι μόνο στους φοιτητές των δημόσιων πανεπιστημίων- αλλά επειδή αυξάνεται σημαντικά η ζήτηση έξω στην αγορά δημιουργεί πρόβλημα και σε νέα ζευγάρια, που θέλουν να ενοικιάσουν και στους φοιτητές των ιδιωτικών πανεπιστημίων και στο σύνολο της κοινωνίας», είπε.

Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Αλέκος Τρυφωνίδης, είπε πως το ζήτημα της στεγαστικής αποφόρτισης των Πανεπιστημίων είναι διαχρονικό, για να προσθέσει πως η Επιτροπή Παιδείας είχε ζητήσει επιτακτικά από τα δύο δημόσια Πανεπιστήμια να ξεκινήσουν τάχιστα την ανέγερση νέων φοιτητικών εστιών.

Εξέφρασε την ευαρέσκεια του γιατί μόλις σήμερα τους αναφέρθηκε στη συνεδρία από το ΤΕΠΑΚ ότι αρχίζει άμεσα η ανέγερση 500 νέων κλινών στην περιοχή Βερεγγάρια στη Λεμεσό, ενώ παράλληλα το Πανεπιστήμιο Κύπρο προκηρύσσει διαγωνισμό για την ανέγερση 700 νέων κλινών.

«Οφείλουμε σαν πολιτεία, κυβέρνηση, οι διοικήσεις των πανεπιστημίων να ωθήσουμε την ανέγερση των φοιτητικών εστιών για να βοηθήσουμε και τους φοιτητές μας αλλά και τους γονείς τους», είπε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μεγάλη Παρασκευή: «Η ζωή εν τάφω…» - Η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και ο Επιτάφιος

Μεγάλη Παρασκευή: «Η ζωή εν τάφω…» - Η Αποκαθήλωση του Εσταυρωμένου και ο Επιτάφιος

Η Μεγάλη Παρασκευή, η Παρασκευή προ του Πάσχα, είναι μέρα πένθους και νηστείας για όλη την Χριστιανοσύνη καθώς τότε κορυφώνεται το Θείο Δράμα των Παθών του Χριστού.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top