ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Όλα ανοιχτά στη Νέα Υόρκη - Ξεκαθάρισμα προθέσεων από Γκουτέρες

Όλα ανοιχτά στη Νέα Υόρκη - Ξεκαθάρισμα προθέσεων από Γκουτέρες

Τα επόμενα βήματα σε ό,τι αφορά τις προσπάθειες για σπάσιμο του αδιεξόδου στο Κυπριακό θα επιδιώξει να ακούσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας από τον Αντόνιο Γκουτέρες, στη συνάντηση που θα έχουν σήμερα Παρασκευή 22/9 στη Νέα Υόρκη.

Η συνάντηση είναι προγραμματισμένη για τις 7.10 το βράδυ ώρα Κύπρου, και ζητούμενο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη είναι ο σχεδιασμός των Ηνωμένων Εθνών για τη συνέχεια.

Η ακραία θέση της τουρκικής πλευράς ότι ο δρόμος του διαλόγου θα ανοίξει μόνο με τη συμμετοχή δύο ισότιμων κρατών, δεν αφήνει περιθώρια αισιοδοξίας. Ωστόσο, η ελληνοκυπριακή πλευρά, παραμένει προσηλωμένη στην προσπάθεια αναδεικνύοντας τη συμφωνημένη βάση λύσης διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας. Εχοντας το σημαντικό στήριγμα των πέντε μονίμων μελών του Συμβουλίου Ασφαλείας, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα ζητήσει εκ νέου από τον γενικό γραμματέα να διορίσει απεσταλμένο, κάτι το οποίο θα αποτελέσει το πρώτο βήμα για να διερευνηθεί το έδαφος για διάλογο αναζήτησης συνολικής λύσης.

Ο διορισμός απεσταλμένου προσκρούει στις αντιδράσεις της Τουρκίας.

Ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα εκφράσει επίσης στον Αντόνιο Γκουτέρες την ετοιμότητα για κοινή συνάντηση με τον ΕρσίνΤατάρ. Το σενάριο τριμερούς στη Νέα Υόρκη «είναι απομακρυσμένο αλλά όχι αδύνατο» όπως μεταφέρουν διπλωματικές πληροφορίες από την έδρα των Ηνωμένων Εθνών.

Ο Ερσίν Τατάρ θα συναντηθεί με τον Αντόνιο Γκουτέρες το Σάββατο. Εάν η προσπάθεια για τριμερή συνάντηση καρποφορήσει, δεν αποκλείεται να οριστεί για μεταγενέστερο στάδιο, ενδεχομένως σε ευρωπαϊκό έδαφος.

Διπλωματικές πηγές μεταφέρουν την εκτίμηση ότι παρά την ακραία ρητορική που υιοθέτησε ο Ταγίπ Ερντογάν στην ομιλία του στα Ηνωμένα Εθνη, δεν θα πρέπει να αποκλείεται το ενδεχόμενο η τουρκική πλευρά να επιχειρήσει αιφνιδιασμό με αποδοχή διορισμού απεσταλμένου αλλά και την πραγματοποίηση τριμερούς.

Μια τέτοια κίνηση θα εκτονώσει την πίεση που ασκείται εμμέσως προς την Τουρκία από την ΕΕ, αλλά και από το Συμβούλιο Ασφαλείας, ειδικά ενόψει της συζήτησης των ευρωπαϊκών υποχρεώσεων της Αγκυρας σε επίπεδο Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Πάνω σε αυτό το πλαίσιο κινείται η Λευκωσία, σε συνεργασία με την Αθήνα, η οποία εμφανίζεται ενθαρρυμένη από τη βελτίωση του κλίματος με την Αγκυρα.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Υστερούν τα δικαιώματα ασθενών στην Κύπρο: Σοκάρουν όσα βιώνουν οι ηλικιωμένοι - «Φωνές» για υποστελεχωμένα τμήματα

Καταστήματα πώλησης επίπλων: Τι αφορούσε ο έλεγχος, η κυριότερη παραβίαση και τα ποσοστά  

Νέα υπόθεση ψευτογιατρών: Ξεγέλασαν 83χρονη και της απέσπασαν 650 ευρώ - Συνελήφθη 61χρονος

Τον «έκαψε» μαρτυρία - 16χρονος συνελήφθη για έξι υποθέσεις διαρρήξεων και κλοπών στη Λευκωσία

Σε κρίσιμη κατάσταση 52χρονος μετά από τροχαίο στην επαρχία Αμμοχώστου - Προσέκρουσε σε δέντρο και ακινητοποιήθηκε



Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Κανένα σημάδι αισιοδοξίας για το Κυπριακό - Κάλεσμα Χριστοδουλίδη στην Ευρώπη

Υψώνει τον «τοίχο» αδιαλλαξίας ο κατοχικός ηγέτης Ερσίν Τατάρ, αρνούμενος ακόμα και μία άτυπη τριμερή συνάντηση, επιμένοντας σε κυριαρχική ισότητα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top