LIKE ONLINE

Αυτά είναι τα δέκα πιο δημοφιλή ονόματα στην Κύπρο – Πόσοι και πότε γιορτάζουν

Αυτά είναι τα δέκα πιο δημοφιλή ονόματα στην Κύπρο – Πόσοι και πότε γιορτάζουν

Μάριος, Μαρία, Ανδρέας, Ανδρούλα, Κώστας, Ελένη… Αυτά είναι μερικά από τα πιο δημοφιλή και πιο… ξακουστά ονόματα που όταν τα πεις μπορεί να πάρεις απάντηση από πολλά και διαφορετικά άτομα, ασχέτως εάν εσύ απευθύνεσαι σε κάποιο συγκεκριμένα.

Είναι, όμως, τα προαναφερθέντα τα πιο δημοφιλή ονόματα στην Κύπρο ή υπάρχουν κι άλλα; Πόσα από αυτά βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα; Κι από αυτά που βρίσκονται στην πρώτη δεκάδα, πότε γιορτάζουν;

Αυτά τα ερωτήματα θα επιχειρήσει να απαντήσει σήμερα το ThemaOnline. Σε ό,τι αφορά τα ονόματα, ανατρέξαμε στην τελευταία απογραφή του πληθυσμού (2011) κι εντοπίσαμε τη συχνότητα καταγραφής των ονομάτων στην Κύπρο.

Σύμφωνα με την τότε απογραφή του πληθυσμού, κατά τις προσωπικές συνεντεύξεις, λειτουργοί της Στατιστικής Υπηρεσίας κατέγραψαν συνολικά 943 διαφορετικά ονόματα, ενώ 1 στα 8 άτομα που συμμετείχαν στην απογραφή δεν δήλωσε το όνομά του.

Με βάση τα εν λόγω στοιχεία, πάντως, προκύπτει ότι το πιο δημοφιλές όνομα στην Κύπρο είναι αυτό της Μαρίας, αφού, σύμφωνα με την απογραφή, υπάρχουν συνολικά σχεδόν 40.000 Μαρίες ανά το παγκύπριο και συγκεκριμένα 39.883.

Αξίζει να αναφερθεί πως, με βάση το εορτολόγιο, η Μαρία γιορτάζει στις 15 Αυγούστου (εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου) και στις 21 Νοεμβρίου (Εισόδια της Θεοτόκου).

Δεύτερο πιο δημοφιλές όνομα στην Κύπρο, είναι αυτό του Ανδρέα με 36.682 καταγραφές. Ο Ανδρέας ως γνωστό εορτάζει στις 30 Νοεμβρίου, ημέρα εορτής του Αποστόλου Ανδρέα.

Στην τρίτη θέση βρίσκεται το όνομα Ελένη με 29.393 καταγραφές. Η Ελένη εορτάζει στις 21 Μαΐου, ημέρα μνήμης των Αγίων Κωνσταντίνου και Ελένης.

Τέταρτο πιο δημοφιλές όνομα στην Κύπρο είναι αυτό του Γιώργου με 26.284 αναφορές. Ο Γιώργος γιορτάζει στις 23 Απριλίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Γεωργίου του Μεγαλομάρτυρος. Σημειώνεται ότι, σε περίπτωση που η 23η Απριλίου πέφτει πριν από το Πάσχα, η εορτή του Αγίου Γεωργίου μετατίθεται τη Δευτέρα του Πάσχα.

Την πρώτη πεντάδα συμπληρώνει το όνομα της Ανδρούλας με 19.339 καταγραφές. Όπως και ο Ανδρέας, η Ανδρούλα εορτάζει στις 30 Νοεμβρίου.

Άλλα δημοφιλή ονόματα

Απ’ εκεί και πέρα, στην έκτη θέση με τα πιο δημοφιλή ονόματα στην Κύπρο, βρίσκεται το όνομα του Κώστα με 18.198 καταγραφές. Όπως και η Ελένη, ο Κώστας εορτάζει στις 21 Μαΐου.

Στην έβδομη θέση βρίσκεται ο Χρίστος με 16.236 αναφορές. Ο Χρήστος ή ο Χρίστος εορτάζει στις 25 Δεκεμβρίου, ανήμερα των Χριστουγέννων.

Όγδοο όνομα στις προτιμήσεις των Κυπρίων είναι αυτό του Νικόλα με 15.068 καταγραφές. Ο Νικόλας, μαζί με τον Νικόλαο, τον Νίκο ή τον Νικολή, εορτάζει στις 6 Δεκεμβρίου, ημέρα μνήμης του Αγίου Νικολάου, καθώς και στις 18 Απριλίου, ημέρα εορτής των Αγίων Ραφαήλ, Νικόλα και Ειρήνης.

Στην ένατη θέση βρίσκεται το όνομα Μιχάλης με 14.576 καταγραφές. Ο Μιχάλης εορτάζει στις 8 Νοεμβρίου, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά τους Αρχαγγέλους Μιχαήλ και Γαβριήλ και γενικά όλους τους αγγέλους. Σημειώνεται ότι το όνομα Γαβριήλ καταγράφηκε στην απογραφή 544 φορές.

Τέλος, την πρώτη δεκάδα με τα δημοφιλή ονόματα στην Κύπρο, συμπληρώνει ο Παναγιώτης με 13.920 καταγραφές. Ο Παναγιώτης, όπως και το όνομα Μάριος ή Μαρία, εορτάζει περισσότερες από μία φορά μέσα σε κάθε έτος. Σύμφωνα με το εορτολόγιο, ο Παναγιώτης μπορεί να εορτάζει στις 7 Μαΐου, στις 15 Αυγούστου, στις 21 Νοεμβρίου και στις 26 Δεκεμβρίου.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top