ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Εθνικό Συμβούλιο: Διπλωματικά βήματα προς Αζερμπαϊτζάν - Έτοιμα τα μέτρα ΠτΔ για Τουρκοκύπριους

Εθνικό Συμβούλιο: Διπλωματικά βήματα προς Αζερμπαϊτζάν - Έτοιμα τα μέτρα ΠτΔ για Τουρκοκύπριους

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης προήδρευσε σήμερα, το απόγευμα, σύσκεψης του Εθνικού Συμβουλίου.

Μετά τη σύσκεψη, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι ο Προέδρος της Δημοκρατίας συγκάλεσε το Εθνικό Συμβούλιο μετά το ταξίδι του στη Νέα Υόρκη για τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ και τις επαφές που είχε εκεί.

Όπως είπε ο κ. Λετυμπιώτης, «ο Προέδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τις επαφές που πραγματοποίησε, για τα αποτελέσματα των επαφών αυτών, και έγινε ο απαραίτητος συντονισμός για τα επόμενα βήματα, το επόμενο διάστημα.

Αυτοί που ήταν οι στόχοι της δικής μας πλευράς από την αρχή ανάληψης των καθηκόντων ήταν αφενός μετά από περίοδο παρατεταμένου τέλματος, να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις για επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, να καταστήσουμε για ακόμη μια φορά σαφή την προσήλωση μας στο συμφωνημένο πλαίσιο, στη βάση της διζωνικής δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως καθορίζεται από τα σχετικά ψηφίσματα του ΟΗΕ, αλλά και να επαναλάβουμε την εποικοδομητική στάση την οποίαν επιδεικνύουμε από την πρώτη στιγμή της ανάληψης των καθηκόντων.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ενημέρωσε τα μέλη του Εθνικού Συμβουλίου για τη συνάντηση του με τον ΓΓ των ΗΕ στον οποίον επανέλαβε την ετοιμότητα μας για την πραγματοποίηση μιας κοινής συνάντησης με τον κ. Τατάρ στην παρουσία του ΓΓ των ΗΕ, αλλά και την προστιθέμενη αξία που θεωρούμε ότι θα έχει ο διορισμός ενός απεσταλμένου από πλευράς του ΓΓ των ΗΕ για να διερευνήσει τις προοπτικέ επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς ο Εκπρόσωπος είπε ότι «έχει γίνει η απαραίτητη ανταλλαγή απόψεων για τα επόμενα βήματα. Όπως είναι γνωστό, θα πραγματοποιηθεί και το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον Δεκέμβριο, στο οποίο θα συζητηθούν τα ευρωτουρκικά, και ως γνωστό αυτό δεν είναι μόνο δική μας θέση, αλλά και οι Ευρωπαίοι εταίροι μας το έχουν αναφέρει, τα όποια ζητήματα θέτει η Τουρκία ψηλά στις προτεραιότητες της έχουν άμεση σχέση και συνδέονται μαζί με την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και την πορεία αυτών των συνομιλιών».

Σε ερώτηση για τον διορισμό απεσταλμένου του ΓΓ των ΗΕ, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εμείς έχουμε επαναλάβει στον ΓΓ ότι ο διορισμός ενός απεσταλμένου θα έχει μια υψηλή προστιθέμενη αξία. Είναι θέση, την οποία έχουμε πει όχι μόνο εμείς άλλωστε, αλλά ομόφωνα και όλα τα μέλη του Συμβουλίου Ασφαλείας στην πρόσφατη Δήλωση τους. Αναμένουμε να καταστεί αυτό εφικτό και να διοριστεί το συντομότερο δυνατόν ένας απεσταλμένος, ούτως ώστε να μπορεί να διερευνήσει αυτή την προοπτική επανέναρξης των διαπραγματεύσεων».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση προβαίνει σε διαβήματα σε σχέση με τα όσα έχει αναφέρει ο κ. Ερντογάν περί αναγνώρισης του ψευδοκράτους από το Αζερμπαϊτζάν, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ιδιαίτερα οι σχέσεις με το Αζερμπαϊτζάν είναι γνωστές. Γίνονται όλα τα απαραίτητα βήματα από πλευράς Κυπριακής Δημοκρατίας, αυτό στο βαθμό που η διπλωματία μας το επιτρέπει να αποφευχθεί».

Ερωτηθείς αν οι προσδοκίες μας έχουν δικαιωθεί από τις επαφές του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Νέα Υόρκη, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι προσδοκίες δεν πρόκειται ποτέ να χαμηλώσουν, ιδιαίτερα όσον αφορά το ύψιστο θέμα, το εθνικό μας. Έχουμε πάει στη Νέα Υόρκη, με στόχο να παρουσιάσουμε τις δικές μας προτάσεις για ακόμα μια φορά, να παρουσιάσουμε τη δική μας εποικοδομητική στάση.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, από το βήμα της Γενικής Συνέλευσης, έχει στείλει πολύ σαφή μηνύματα και προς τον κ. Ερντογάν και προς τη διεθνή κοινότητα. Μηνύματα που έχει λάβει η διεθνής κοινότητα, ότι είναι η δική μας πλευρά που έχει αναλάβει πρωτοβουλία, είναι η δική μας πλευρά, η Κυπριακή Δημοκρατία, που έχει υποβάλει πολύ συγκεκριμένες, προτάσεις, εποικοδομητικές προτάσεις, είναι η Κυπριακή Δημοκρατία, είμαστε εμείς που παραμένουμε προσηλωμένοι στη συμφωνημένη βάση.

Θα συνεχίσουμε να καταβάλλουμε τις προσπάθειες για να επαναρχίσουν οι συνομιλίες, δεν θα επιτρέψουμε σε καμία περίπτωση να μετακινηθούμε ούτε κατά το ελάχιστο από αυτά που προνοούν τα ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας.

Αυτό που μπορούμε να πούμε αυτή τη στιγμή είναι ότι η διεθνής κοινότητα αναγνωρίζει τη δική μας εποικοδομητική στάση».

Ερωτηθείς αν η Κυβέρνηση θεωρεί επιτυχημένη την επίσκεψη στη Νέα Υόρκη δεδομένων των στόχων που είχαν τεθεί, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «οι στόχοι που είχαν τεθεί ήταν αφενός να καταστεί σαφής ακόμη μια φορά η προσήλωση μας στη συμφωνημένη βάση συνομιλιών. Την ίδια στιγμή να επικοινωνήσουμε στον ΓΓ την προστιθέμενη αξία που θα έχει ο διορισμός ενός απεσταλμένου, Αντιλαμβάνεστε ότι δεν εξαρτάται μόνο από εμάς η επανέναρξη των διαπραγματεύσεων. Αυτό που μπορώ να σας πω, αυτό που έχει σημασία είναι ότι θα αξιοποιήσουμε όλα τα διπλωματικά εργαλεία που έχουμε στη διάθεση μας, όπως άλλωστε κάνουμε από την πρώτη στιγμή ανάληψης καθηκόντων, συμπεριλαμβανομένης και της ιδιότητας μας ως κράτος μέλος της ΕΕ, ακριβώς για να δημιουργηθούν εκείνες οι προϋποθέσεις, μιας αμοιβαίας επωφελούς κατάστασης πραγμάτων, για να επαναρχίσουν οι διαπραγματεύσεις με ορίζοντα την οριστική επίλυση, μια δίκαιη και ειρηνική επίλυση του κυπριακού προβλήματος».

Ερωτηθείς πότε θα ανακοινωθούν τα μέτρα για τους Τουρκοκύπριους, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, όταν κρίνει ότι η στιγμή είναι κατάλληλη θα ανακοινώσει αυτά τα μέτρα. Έχει άλλωστε πει ότι αυτά τα μέτρα είναι έτοιμα και θα ανακοινωθούν».

Σε ερώτηση αν ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας αναμένει κάτι από την τουρκοκυπριακή πλευρά για να ανακοινώσει τα μέτρα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα κρίνει την κατάλληλη στιγμή και εκείνη την κατάλληλη στιγμή τα μέτρα θα ανακοινωθούν».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκρηξη στην Έγκωμη: Επιβεβαιώθηκαν οι παράνομες μετατροπές στα διαμερίσματα - Οι άδειες που είχε τελικά το υποστατικό

Δημόσιοι Υπάλληλοι: Έτσι θα βαθμολογούνται – Τα ιεραρχικά επίπεδα και τα κριτήρια αξιολόγησης

Διαρροή υγραερίου: 100 περιστατικά σε 5 χρόνια – 10 συμβουλές για το πως να προσέχουμε

Συγκλονίζει ο Αντρέας που έχασε το χέρι του από αιγυπτιακή χειροβομβίδα - «Έβγαλαν αναξιόπιστους 10+ μάρτυρες, σας θυμάμαι όλους έναν έναν»

Λώρης Λοϊζίδης: Η τρυφερή φωτογραφία που ανάρτησε με τις κορούλες του - «7 χρόνια ευλογία»

Πέρετζ-Ντε Λούκας: Το πάνε σε πολιτικά δικαστήρια… ΠτΔ: «Το Προεδρικό δεν εμπλέκεται στις εκλογές» - «Κλείδωσε» η συνάντηση με Ολγκίν

ΠτΔ: «Το Προεδρικό δεν εμπλέκεται στις εκλογές» - «Κλείδωσε» η συνάντηση με Ολγκίν

Στις 11 Μαρτίου θα πραγματοποιηθεί η συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με την προσωπική απεσταλμένη του ΓΓ των ΗΕ για το Κυπριακό κα Μαρία Άνχελα Ολγκίν, όπως ο ίδιος ανέφερε σήμερα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top