ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ήθελαν γήπεδο γκολφ σε κρατική γη στη Βορόκληνη, αλλά τελικά θα επεκταθεί λατομείο - Σε δημόσια διαβούλευση το αίτημα

Ήθελαν γήπεδο γκολφ σε κρατική γη στη Βορόκληνη, αλλά τελικά θα επεκταθεί λατομείο - Σε δημόσια διαβούλευση το αίτημα

Την επέκταση της λατομικής δραστηριότητας της στην Κοινότητα Βορόκληνης, προγραμματίζει η εταιρεία «Domokos Quarries Ltd», η οποία υπέβαλε ολοκληρωμένη Μελέτη Εκτίμησης των Επιπτώσεων στο Περιβάλλον στην Αρχή Περιβάλλοντος.

Το εν λόγω αίτημα τέθηκε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 13 Οκτωβρίου, προκειμένου η Περιβαλλοντική Αρχή να αποφασίσει για το κατά πόσον θα ανάψει το «πράσινο φως» ή όχι για υλοποίηση του έργου.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρονται στην ΜΕΕΠ, η εταιρεία λειτουργεί αυτή τη στιγμή λατομείο και σκυροθραυστική μονάδα στα διοικητικά όρια της κοινότητας Κελιά, ενώ η αιτούμενη επέκταση χωροθετείται σε κρατικό τεμάχιο, το οποίο εμπίπτει στα διοικητικά όρια της κοινότητας Βορόκληνης.

Σκοπός του προτεινόμενου έργου, είναι η παραγωγή αδρανών υλικών και συγκεκριμένα ασβεστολιθικής άμμου, για χρήση στην παραγωγή σκυροδέματος και επιχρισμάτων και σύμφωνα με επιστολή της Υπηρεσίας Μεταλλείων, η περιοχή του οροπεδίου της κοινότητας Βορόκληνης, στην οποία συμπεριλαμβάνεται και ο χώρος του κρατικού τεμαχίου γης, είναι ο μόνος διαθέσιμος, στον οποίο υπάρχουν αποθέματα λεπτόκοκκης ασβεστολιθικής άμμου.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, η άλλη μοναδική περιοχή από την οποία εξορύσσεται ασβεστολιθική άμμος, βρίσκεται στην περιοχή Άγιου Σωζόμενου στην επαρχία Λευκωσίας και ως εκ τούτου, όπως τονίζεται στη Μελέτη, «ο τερματισμός των εργασιών εξόρυξης αυτού του υλικού στην επαρχία Λάρνακας, θα επιβαρύνει περισσότερο την επαρχία Λευκωσίας, με όλες τις συνεπακόλουθες επιπτώσεις, τόσο στο οδικό δίκτυο από τη μεταφορά υλικού, όσο και στο κόστος μεταφοράς του από τη Λευκωσία και τη διάθεση του στις περιοχές Αμμοχώστου και Λάρνακας, δημιουργώντας παράλληλα και θέματα μονοπωλίου στο εν λόγω υλικό».


Το υφιστάμενο λατομείο της εταιρείας.

Οι αλλαγές στις αποφάσεις του Υπουργικού

Σημειώνεται ότι, το 2018 είχε εξεταστεί άλλη ΜΕΕΠ, για την επέκταση των λατομικών δραστηριοτήτων της εταιρείας στο προαναφερθέν τεμάχιο, για το οποίο το Υπουργικό Συμβούλιο είχε λάβει απόφαση να διαφυλαχθεί για κοινωφελείς σκοπούς δημόσιας ωφελείας (δημιουργία γηπέδου γκολφ) και να παραμείνει ως κρατική γη στο φυσικό περιβάλλον.

Στις 25/07/2022, προστίθεται στη ΜΕΕΠ, το Υπουργικό Συμβούλιο τροποποίησε την Απόφαση με αρ. 66.698, ημερομηνίας 19/3/2008, η οποία προόριζε των εν λόγω κρατικό τεμάχιο για σκοπούς κοινής ωφελείας για τη δημιουργία γηπέδου γκολφ και ενέκρινε την εκμίσθωση του κρατικού τεμαχίου για λατομικούς σκοπούς.

Μετά την πιο πάνω εξέλιξη, η εταιρεία «Domokos Quarries Ltd» έχει προβεί σε εκ νέου διαδικασία για την υποβολή αίτησης έκδοσης πολεοδομικής άδειας για την επέκταση των λατομικών της δραστηριοτήτων, στο κρατικό τεμάχιο.


Υφιστάμενη σκυροθραυστική μονάδα.

Το έργο και οι εργασίες της εταιρείας

Βάσει των όσων αναφέρονται στη Μελέτη, η μονάδα παραγωγής της εταιρείας έχει δυναμικότητα 350.000 αλλά παράγει σήμερα 190.000 τόνους/χρόνο άμμου για χρήση στην οικοδομική βιομηχανία και οδοποιϊα, ενώ το εργοτάξιο βρίσκεται σε περιοχή μεταξύ των κοινοτήτων Βορόκληνης και Κελιών.

Οι εργασίες αφορούν την εξόρυξη ασβεστιτικού ψαμμίτησυστηματική και ελεγχόμενη θραύση, διαβάθμιση, ταξινόμηση των προϊόντων της λατόμησης σε παράγωγα συγκεκριμένης, συνήθως βάσει προδιαγραφών, κοκκομετρικής διαβάθμισης (για παραγωγή άμμου σύμφωνα με τα Ευρωπαϊκά Πρότυπα CYS EN 12620 και 13139).

«Η εργασία που γίνεται στη μονάδα συνίσταται από διαδοχικές θραύσεις και αντίστοιχη κοκκομετρική ταξινόμηση της άμμου, που παράγεται μέχρις ότου αυτή αποκτήσει την επιθυμητή κοκκομετρική διαβάθμιση. Η μονάδα, εκτός από τους μηχανισμούς θραύσης και τα κόσκινα συμπληρώνεται με τις απαραίτητες σειρές τροφοδοτών, μεταφορικών ταινιών, υδροκυκλώνων, συστήματος ανακύκλωσης τους νερού, δεξαμενών, κλπ.», επισημαίνεται περαιτέρω.

Σημειώνεται πως, η μονάδα βρίσκεται ήδη σε λειτουργία εδώ και 25 χρόνια, με την παραγωγή να αρχίζει στις 7:00 π.μ. και σταματά στις 15:30 μ.μ. με συνεχές ωράριο, ενώ ανάλογα με τις ανάγκες το ωράριο αλλάζει και συνήθως επιμηκύνεται για να μπορέσει η εταιρεία να ανταποκριθεί στις απαιτήσεις των πελατών της, η εξυπηρέτηση των οποίων αρχίζει από τις 5:00 π.μ. το πρωϊ.

Τα προϊόντα της εταιρίας εξυπηρετούν όχι μόνο τοπικά αλλά και ευρύτερα τις ανάγκες της οικοδομικής βιομηχανίας, από τα Κοκκινοχώρια/ Λάρνακα μέχρι τη Λευκωσία, Λεμεσό και Πάφο.

Η περιοχή μελέτης

Όπως έχει αναφερθεί, η προτεινόμενη επέκταση των λατομικών δραστηριοτήτων της εταιρείας χωροθετείται εντός των διοικητικών ορίων της κοινότητας Βορόκληνης της Επαρχίας Λάρνακας.

Το συνολικό εμβαδόν του υπό μελέτη τεμαχίου είναι 597,665 τετραγωνικά μέτρα (τ.μ.), ενώ η συνολική έκταση που θα αξιοποιηθεί για λατομικές δραστηριότητες, θα είναι της τάξεως του 17% σε σχέση με τη συνολική έκταση του τεμαχίου.

Ο αιτούμενος χώρος, βρίσκεται στα ανατολικά του υφιστάμενου χώρου λατόμησης της εταιρείας.

Η οικιστική περιοχή της κοινότητας Βορόκληνης βρίσκεται σε απόσταση 490 μέτρα περίπου δυτικά του τεμαχίου, ενώ σε απόσταση 150 μ. περίπου νοτιοανατολικά βρίσκεται το Κρατικό Δάσος «Βορόκληνη», σε απόσταση 580 μ. περίπου νοτιοδυτικά βρίσκεται το πεδίο βολής Γερακομούτης και σε απόσταση 1.4 χιλιομέτρου περίπου βρίσκεται η οικιστική περιοχή της κοινότητας Κελιών.

Γενικά σε ακτίνα 1 χιλιομέτρου από το τεμάχιο του προτεινόμενου έργου, υφίστανται γεωργικά τεμάχια και οι οικιστικές περιοχές των δυο κοινοτήτων, Κελιά και Βορόκληνη.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top