ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Γεν. Ελεγκτής: «Ο χρόνος ανάκτησης παράτυπης χορηγίας προς κόμματα λήγει το 2024»

Γεν. Ελεγκτής: «Ο χρόνος ανάκτησης παράτυπης χορηγίας προς κόμματα λήγει το 2024»

Σε διελκυστίνδα μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Βουλής για το ποιος θα ανακτήσει την κρατική χορηγία του 2021 από κόμματα που την έλαβαν με αντικανονικό τρόπο, αναφέρθηκε ο Γενικός Ελεγκτής, Οδυσσέας Μιχαηλίδης επισημαίνοντας ότι βάσει του περί παραγραφών νόμου το χρονικό περιθώριο για τις όποιες κινήσεις τελειώνει το 2024.

Βάσει γνωμάτευσης του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, το Υπουργείο Οικονομικών ζήτησε από τέσσερα κόμματα να επιστρέψουν το συνολικό ποσό των €557.511 που έλαβαν ως κρατική χορηγία το 2021.

«Στη βάση γνωμάτευσης του βοηθού Γενικού Εισαγγελέα, υπάρχει μία διελκυστίνδα μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και της Βουλής για το ποιος θα πάρει την πρωτοβουλία να πάρει στο Δικαστήριο κόμματα στη βάση της γνωμάτευσης αυτής», ανέφερε ο κ. Μιχαηλίδης ενώπιον της κοινοβουλευτικής επιτροπής Ελέγχου, προσθέτοντας ότι ανεξάρτητα του ποιος θα κινήσει τη διαδικασία, ο ενάγων θα είναι η Δημοκρατία.

Όπως εξήγησε μέχρι τώρα η χορηγία δινόταν σε δύο δόσεις, ενώ στον προϋπολογισμό του 2021 η Βουλή εισήγαγε ρητή πρόνοια ότι όλη η χορηγία θα δινόταν στην αρχή του χρόνου.

«Στις εκλογές του Μάη του 2021 άλλαξαν τα ποσοστά των κομμάτων και κάποια κόμματα έπρεπε να πάρουν λεφτά και κάποια έπρεπε να δώσουν πίσω λεφτά», είπε, προσθέτοντας πως εφόσον η Βουλή αποφάσισε να δίνεται η χορηγία στην αρχή του χρόνου, η νομοθεσία αφορούσε τον χρόνο που δινόταν, ενώ η γνωμάτευση της Νομικής Υπηρεσίας «έσπαζε τη χορηγία στη μέση», που, όπως πρόσθεσε, ήταν μια άλλη επιλογή.

Τονίζοντας ότι η Βουλή πρέπει να βεβαιωθεί ότι ο φορολογούμενος πολίτης δεν θα πληρώσει περισσότερα, ο κ. Μιχαηλίδης είπε πως υπάρχει ο περί παραγραφών Νόμος, βάσει του οποίου η διορία τελειώνει το 2024.

«Αν θα κάνετε κινήσεις πρέπει να τις κάνετε», κατέληξε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΔΩ:

• Εργατικό ατύχημα στη Λεμεσό: Παραμένει κρίσιμα ο 23χρονος – Μεταφέρθηκε ξημερώματα στο ΓΝ Λευκωσίας

• «Έσβησε» κατάδικος των Κεντρικών Φυλακών - Εν αναμονή της νεκροτομής επί της σορού του

• Παραλίες: Ξεκίνησε το μάζεμα πετσετών από τα κρεβατάκια – Έτσι θα λειτουργεί το νέο μέτρο – «Μας αντιγράφουν και οι τουρίστες»

• Ταξιδιωτικό «χάος»: «Απανωτές» καταγγελίες κατά αεροπορικών - Επιβάτες ταξιδεύουν μέχρι και με αεροπλάνα διαφορετικών εταιρειών

• Η τοποθέτηση της Αστυνομίας για την έρευνα με το έργο τερματικού εισαγωγών υγροποιημένου φυσικού αερίου

• Ανείπωτη θλίψη - «Έφυγε» η μικρή Έλενα Νικολάου - Η συγκινητική παράκληση της οικογένειας

• Συγκινεί η Ιλάειρα Ζήση: Η φωτογραφία της κόρης της και το μήνυμα όλο νόημα



Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Ανοίγει νέο κεφάλαιο στον ΔΗΣΥ - Οι θητείες αξιωματούχων και το καταστατικό

Σε νέες περιπέτειες ενδέχεται να εισέλθει ο ΔΗΣΥ, αυτή τη φορά για το θέμα των θητειών αξιωματούχων στο κόμμα. Σύμφωνα με τις πρόνοιες του καταστατικού, το οποίο τροποποιήθηκε στις 29 Απριλίου 2023, μέλος του κόμματος που κατέχει κάποιο εκ των αξιωμάτων του Βουλευτή, Ευρωβουλευτή, Δήμαρχου, Δημοτικού Συμβούλου, Σχολικού Εφόρου, Προέδρου ή Μέλους Κοινοτικού Συμβουλίου, δικαιούται να διεκδικήσει επανεκλογή στο ίδιο αξίωμα, μόνο αν κατά τη λήξη της τρέχουσας θητείας του, δεν συμπληρώσει τρεις θητείες σε αυτό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top