Εγκρίθηκε νόμος που επιτρέπει συλλογικές αγωγές από καταναλωτές - Τι προνοεί

Εγκρίθηκε νόμος που επιτρέπει συλλογικές αγωγές από καταναλωτές - Τι  προνοεί

Ομόφωνα η Ολομέλεια της Βουλής ενέκρινε εναρμονιστικό νόμο που επιτρέπει αγωγές από καταναλωτές για προστασία των συλλογικών τους συμφερόντων.

Στόχος η αποτροπή των παράνομων πρακτικών και η μείωση της ζημιάς των καταναλωτών με ενίσχυση των διαδικαστικών μηχανισμών προστασίας των συλλογικών συμφερόντων των καταναλωτών, ώστε να παρέχεται η δυνατότητα έκδοσης απαγορευτικών διαταγμάτων, καθώς και μέτρων επανόρθωσης ή/και αποκατάστασης.

Στην τοποθέτησή του ο βουλευτής του ΔΗΣΥ και Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου Κυριάκος Χατζηγιάννης, αναφέρθηκε σε προσπάθειες που υπήρξαν από πλευράς του αρμόδιου Υπουργείου να αφαιρέσει δικαιώματα που είχαν οι εκπρόσωποι των καταναλωτών. Ουσιαστικά, ανέφερε τους αφαιρούσε την ευχέρεια να προσφεύγουν συλλογικά, κάτι που δεν έγινε αποδεκτό και η Επιτροπή αποκατέστησε τα δικαιώματα της συλλογικής προσφυγής. Παράλληλα εξέφρασε ανησυχία για τη μεγάλη αντιπαράθεση που παρατηρείται μεταξύ Υπουργείου Εμπορίου και του πολιτικού του προϊσταμένου με τους συνδέσμους καταναλωτών. Είπε ότι αυτή η ρήξη και αυτή η πολεμική «πρέπει να χαλαρώσει» προκειμένου συντονισμένα να επικεντρωθούν όλοι στον στόχο της καταπολέμησης της ακρίβειας.

Ο βουλευτής του ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα κάκισε την απίστευτη, όπως την χαρακτήρισε, καθυστέρηση από την εκτελεστική εξουσία να φέρει το σχετικό εναρμονιστικό νομοσχέδιο, το οποίο ενώ έπρεπε να εγκριθεί μέχρι τον Δεκέμβριο του 2022 έφτασε στη Βουλή τον Απρίλιο του 2023, φέρνοντας για ακόμα μια φορά, όπως είπε, την Κυπριακή Δημοκρατία ένα βήμα πριν από το δικαστήριο και το πρόστιμο.

Ο βουλευτής του ΔΗΚΟ Χρύσης Παντελίδης απέρριψε ως αυθαίρετη την άποψη του κ. Χατζηγιάννη περί πολεμικής του Υπ. Εμπορίου έναντι των καταναλωτών. Ανέφερε ότι η Κυβέρνηση, αντίθετα, πήρε πρωτοβουλίες υπέρ των καταναλωτών όπως η ενίσχυση του ανταγωνισμού με το e-kalathi. Αλλοίμονο, όπως είπε, αν όποτε υπάρχει μια διαφωνία να θεωρείται ότι το Υπουργείο πολεμά τους καταναλωτές. Ανέφερε ότι θα μπορούσε να ισχυριστεί κάτι ανάλογο και στην περίπτωση του κ. Χατζηγιάννη που διαφωνεί με το e-kalathi. Ανέφερε ακόμα πως όταν η Κυβέρνηση Αναστασιάδη έφερε το e-kalathi χαιρέτησε την πρωτοβουλία o κ. Χατζηγιάννης, ενώ τώρα διαφωνεί.

Απαντώντας ο κ. Χατζηγιάννης ανέφερε ότι το ο νέος Υπουργός έφερε μόνο το μισό e-kalathi και ότι αυτός υποστήριζε ένα e-kalathi με δύο άξονες όπως ισχύει στην Ελλάδα. Είπε επίσης ότι μόνο ο κ. Παντελίδης συμφωνεί με αυτό το μονομερές περιεχόμενο της πρότασης.

Ο βουλευτής των Οικολόγων Σταύρος Παπαδούρης ανέφερε ότι τα θέματα των καταναλωτών ήταν για χρόνια τελευταία στη σειρά, και μόνο τα τελευταία δύο χρόνια που πιέστηκαν τόσο πολύ με το θέμα της ακρίβειας αντιλήφθηκαν ότι τα εργαλεία που είχαν δεν μπορούσαν να τα χρησιμοποιήσουν. Πρόσθεσε ότι θα πρέπει να απολογηθούν στον κόσμο γιατί καθυστέρησαν να εφαρμόσουν τα αυτονόητα.

Ο Πρόεδρος του ΔΗΚΟ Νικόλας Παπαδόπουλος σημείωσε ότι με το νόμο που ψηφίζεται για πρώτη φορά θα υπάρχουν μαζικές αγωγές καταναλωτών για ακατάλληλα προϊόντα. Είναι, όπως είπε, μια σημαντική καινοτομία, ένα εργαλείο στην φαρέτρα των καταναλωτών που ενδεχομένων να αυξήσει την ασφάλεια των προϊόντων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

 

 

 

Live: Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο Ιράν, μπαράζ εκρήξεων στην Τεχεράνη, Ιρανικές επιθέσεις σε Μπαχρέιν και Κατάρ - Σε επιφυλακή παραμένει η Κύπρος

Live: Νέοι βομβαρδισμοί του Ισραήλ στο Ιράν, μπαράζ εκρήξεων στην Τεχεράνη, Ιρανικές επιθέσεις σε Μπαχρέιν και Κατάρ - Σε επιφυλακή παραμένει η Κύπρος

Η Μέση Ανατολή έχει πάρει φωτιά και η κατάσταση παραμένει ανεξέλεγκτη με το Ισραήλ και τις ΗΠΑ να εξαπολύουν συνεχείς επιθέσεις σε Ιράν και Λίβανο, την ώρα που η Τεχεράνη και η Χεζμπολάχ χτυπούν στο Τελ Αβίβ και στις χώρες του Κόλπου.  Παράλληλα σε επιφυλακή παραμένει η Κύπρος, με τις βρετανικές βάσεις να έχουν τεθεί σε καθεστώς αυξημένης ετοιμότητας, ενώ την ίδια ώρα αφίχθηκαν και ελικόπτερα τύπου Wildcat. Λεπτό προς λεπτό όλες οι εξελίξεις πιο κάτω:

BEST OF TOTHEMAONLINE