Google Play Store Apple Store
World News Media Themasports lifenewscy
ΠΟΛΙΤΙΚΗ

ΠτΔ στη Σύνοδο Κορυφής της MED9: «Το μεταναστευτικό επίγει…»

ΠτΔ στη Σύνοδο Κορυφής της MED9: «Το μεταναστευτικό επίγει…»

Στη θέση αρχών των χωρών της MED9 στο Κυπριακό, στην ανάγκη για συλλογική αντιμετώπιση του Μεταναστευτικού, αλλά και στη φιλοξενία της MED9 από την Κύπρο το 2024, αναφέρθηκε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κ. Νίκος Χριστοδουλίδης, κατά την κοινή Συνέντευξη Τύπου των αρχηγών κρατών ή κυβερνήσεων των εννιά μεσογειακών χωρών της ΕΕ, που έλαβε χώρα μετά τη Σύνοδος Κορυφής της MED9 που πραγματοποιήθηκε σήμερα, στη Μάλτα.

Στις δηλώσεις του στα ΜΜΕ, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «παρά το γεγονός ότι αυτή είναι η πρώτη μου Σύνοδος ως Πρόεδρος της Δημοκρατίας, έχω συμμετάσχει και στο παρελθόν σε υπουργικές συναντήσεις της MED7 και MED9.

Είναι πολύ σημαντικό ότι αυτή είναι ήδη η ένατη Σύνοδος MED9 σε επίπεδο αρχηγών κρατών».

Πρόσθεσε ότι ο συντονισμός για τόσα χρόνια στο υψηλότερο επίπεδο ανάμεσα στις συμμετέχουσες χώρες αποδεικνύει την αμοιβαία προθυμία των χωρών αυτών να αντιμετωπίσουν συλλογικά τις κοινές τους προκλήσεις, όπως, μεταξύ άλλων, το Μεταναστευτικό, η Κλιματική Αλλαγή, η ειρήνη και η σταθερότητα.

Αναφερόμενος στο Ουκρανικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι η ρωσική εισβολή στην Ουκρανία έχει αντίκτυπο σε όλη την Ευρώπη, περιλαμβανομένων και των χωρών της νοτίου γειτονίας, αλλά και της Αφρικής.

«Ως MED9, έχουμε κοινή αντίληψη της σημασίας μιας ειρηνικής και ευημερούσας Μεσογείου και της ανάγκης για ενίσχυση των σχέσεων της ΕΕ με τη νότια γειτονία.

Η Κύπρος, ως η επόμενη μεσογειακή χώρα που θα αναλάβει την Προεδρία της ΕΕ το 2026, προτίθεται να προχωρήσει περαιτέρω με το θέμα της καλής γειτονίας ως μια από τις προτεραιότητες της».

Σε ό,τι αφορά το Μεταναστευτικό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «είναι κοινή πρόκληση για όλους μας και συζητήσαμε τρόπους για συλλογική αντιμετώπιση του. Εκφράζω απόλυτη αλληλεγγύη προς όλες τις επηρεαζόμενες χώρες και ιδιαίτερα την Ιταλία που αντιμετωπίζει δραματική αύξηση αφίξεων. Στηρίζουμε τις προσπάθειες για αντιμετώπιση αυτού του θέματος, περιλαμβανομένου του σχεδίου δέκα σημείων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής

Για την Κύπρο, που είναι η χώρα που δέχεται τους περισσότερους αιτητές ασύλου σε αναλογία πληθυσμού, στην ΕΕ, τα τελευταία έξι χρόνια, το θέμα επείγει.

Πρέπει να εργαστούμε εντός της ΕΕ για να ολοκληρώσουμε το Σύμφωνο για το Άσυλο και τη Μετανάστευση, αλλά και με τις χώρες προέλευσης και διαμετακόμισης, περιλαμβανομένων των χωρών της νότιας γειτονίας, ώστε να αντιμετωπίσουμε τις γενεσιουργές αιτίες της μετανάστευσης», ανέφερε.  αυτό».

Για το θέμα των φυσικών καταστροφών, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας είπε ότι «όλες οι χώρες μας έχουν επηρεαστεί», προσθέτοντας ότι «η Κύπρος προσυπογράφει την πρότασή του Έλληνα Πρωθυπουργού να εγείρουμε συλλογικά ως Med9, το θέμα των φυσικών καταστροφών μαζί με τους υπόλοιπους Ευρωπαίους εταίρους μας με στόχο την ενίσχυση του Ταμείου Αλληλεγγύης».

Για το Κυπριακό, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας εξέφρασε ευγνωμοσύνη για τη συνεχή στήριξη των χωρών της MED9 στις προσπάθειες για άρση του αδιεξόδου και για επανέναρξη των συνομιλιών για επίτευξη μιας συνολικής και βιώσιμης λύσης του κυπριακού προβλήματος, εντός του συμφωνημένου πλαισίου των ΗΕ.

«Είναι πολύ σημαντικό το γεγονός ότι η σημερινή μας Διακήρυξη επαναβεβαιώνει τη συμφωνημένη βάση, όπως και την ανάγκη για αυξημένη εμπλοκή της ΕΕ στη διαδικασία, σε όλα τα στάδια και με κάθε μέσο, περιλαμβανομένου του διορισμού Εκπροσώπου της ΕΕ», σημείωσε.

Επεσήμανε ακόμα ότι «η ανάγκη για αυξημένη συνεργασία ανάμεσα στις εννιά μας χώρες, ιδιαίτερα στο υφιστάμενο γεωπολιτικό πλαίσιο, αλλά και ενόψει των επερχόμενων ευρωπαϊκών εκλογών, και της νέας ηγεσίας της ΕΕ σε ένα χρόνο και χαιρετίζω τις προσπάθειες της Μάλτας για ενίσχυση της συνεργασίας στο επίπεδο της MED9».

Εξέφρασε τέλος τη χαρά του για το γεγονός ότι η Κύπρος θα φιλοξενήσει την επόμενη Σύνοδο Κορυφής της MED9, το 2024.

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Υποστατικό μετέδιδε μουσική χωρίς άδεια - Συντονισμένη επιχείρηση του ΑΔΕ

Πόλεμος στο Ισραήλ: Το Ισραήλ γνώριζε έναν χρόνο νωρίτερα πως η Χαμάς σχεδίαζε επίθεση άνευ προηγουμένου

Μηδενικό ΦΠΑ στα κρέατα από σήμερα (1/12) - Ποια εξαιρούνται και πού κατεγράφη 1 ευρώ αύξηση

Συννεφιασμένο σκηνικό με ομίχλη - Πώς θα είναι ο καιρός το Σαββατοκύριακο, δείτε ζωντανά την εξέλιξή του

Συννεφιασμένο σκηνικό με ομίχλη - Πώς θα είναι ο καιρός το Σαββατοκύριακο, δείτε ζωντανά την εξέλιξή τουΦοιτητικά επιδόματα: Πότε αναμένεται να καταβληθούν - Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Φοιτητικά επιδόματα: Πότε αναμένεται να καταβληθούν - Οι δικαιούχοι και τα ποσά

Σε αναμονή για την καταβολή των φοιτητικών επιδομάτων για το ακαδημαϊκό έτος 2022/2023 βρίσκονται οι δικαιούχοι φοιτητές.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top