ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Χαραλαμπίδου: «Οι πολίτες αναμένουν ενίσχυση του κράτους δικαίου»

Χαραλαμπίδου: «Οι πολίτες αναμένουν ενίσχυση του κράτους δικαίου»

Οι πολίτες αναμένουν από τους πολιτικούς να ενισχύσουν τη λειτουργία του κράτους δικαίου στην Κύπρο, είπε η Αντιπρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού για την Ασφάλεια και τη Συνεργασία στην Ευρώπη (ΚΣ ΟΑΣΕ) και Ειδική Αντιπρόσωπος της Συνέλευσης για την Καταπολέμηση της Διαφθοράς, Ειρήνη Χαραλαμπίδου, μιλώντας στο συνέδριο «Cyprus Forum».

Σε ομιλία της σε ενότητα που αφορούσε τη διαφάνεια και το κράτος δικαίου, η κ. Χαραλαμπίδου σημείωσε επίσης τη θεμελιώδη σημασία της ύπαρξης επαρκών ελέγχων και θεσμικών αντιβάρων (checks and balances) και υποστήριξε ότι το Κοινοβούλιο θα πρέπει να είναι σε θέση να δώσει λύσεις στην έλλειψη τους, αξιοποιώντας την αρμοδιότητά του για άσκηση κοινοβουλευτικού ελέγχου και προωθώντας τις αναγκαίες νομοθετικές και συνταγματικές τροποποιήσεις.

Σε ανακοίνωση της Βουλής των Αντιπροσώπων, αναφέρεται ότι η κ. Χαραλαμπίδου αναφέρθηκε και στον κεντρικό ρόλο του θεσμού του Γενικού Εισαγγελέα στην αρχιτεκτονική ελέγχων και θεσμικών αντιβάρων και ιδίως στο πλαίσιο των προσπαθειών αποτροπής της επανάληψης των σοβαρών σκανδάλων που έπληξαν την οικονομία και την αξιοπιστία της χώρας διεθνώς.

Η κ. Χαραλαμπίδου υποστήριξε ακόμα, όταν η αυστηρή διάκριση των εξουσιών που προβλέπει το Σύνταγμα της Κυπριακής Δημοκρατίας μεταφράζεται σε απουσία ικανοποιητικών ελέγχων και θεσμικών αντιβάρων, δεν μπορεί να καλύπτει τις απαιτήσεις διαφάνειας της σημερινής κοινωνίας.

Ταυτόχρονα, τόνισε, η άποψη ότι η Βουλή δεν μπορεί να ασκεί τον δέοντα έλεγχο και κριτική στο έργο της εκτελεστικής εξουσίας, "είναι αναχρονιστική, περιορίζει υπέρμετρα την αρμοδιότητα άσκησης κοινοβουλευτικού ελέγχου και δεν μπορεί να απαντήσει στις ανησυχίες των πολιτών της σύγχρονης εποχής, όπου η επικρατούσα τάση σε διεθνές και ευρωπαϊκό επίπεδο είναι η ενίσχυση της διαφάνειας και λογοδοσίας σε κάθε επίπεδο".

Εξάλλου, η κ. Χαραλαμπίδου υπογράμμισε ότι είναι αναγκαία η συνέχιση των προσπαθειών για ενίσχυση της δικαιοσύνης, του κράτους δικαίου και της διαφάνειας, ώστε η Κύπρος να καταστεί κράτος όπου οι εξουσίες κάθε θεσμού ελέγχονται και εξισορροπούνται.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αποκάλυψη: Ποιοι αποφάσισαν το «μπάζωμα στα Τέμπη» - Η άγνωστη σύσκεψη

Βροχές και καταιγίδα στο... μενού - Ποιες περιοχές επηρεάζονται και πότε

Μέχρι ποια ηλικία λαμβάνουν επίδομα τέκνου για αγόρια και μέχρι ποια για κορίτσια; Τι ισχύει για ΑμεΑ;

Έφοδοι, παρακολουθήσεις, κατασχέσεις, όπλα και ναρκωτικά – Οι «διαταράξεις» της νύχτας και το οργανωμένο έγκλημα

Ιλάειρα Ζήση: Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο η εγκυμονούσα σύζυγος του Μαυρίκιου ΜαυρικίουΕυρωεκλογές: Τελικές αναμετρήσεις - Αλλάζει η κομματική σκακιέρα - Η αποκαθήλωση του ΔΗΚΟ

Ευρωεκλογές: Τελικές αναμετρήσεις - Αλλάζει η κομματική σκακιέρα - Η αποκαθήλωση του ΔΗΚΟ

Με την έναρξη της προεκλογικής περιόδου, η συζήτηση περιστρεφόταν γύρω από το θέμα της πρωτιάς ανάμεσα σε ΔΗΣΥ και ΑΚΕΛ ποιο από τα δύο μεγάλα κόμματα θα κόψει πρώτο το νήμα την νύχτα της 9ης Ιουνίου. Στην πορεία, τα πράγματα άλλαξαν.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top