ΔΙΕΘΝΗ

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει αυθαίρετες κρατήσεις μεταναστών στο Μεξικό

Ο ΟΗΕ καταγγέλλει αυθαίρετες κρατήσεις μεταναστών στο Μεξικό

Πάνω από 240.000 μετανάστες οδηγήθηκαν σε κέντρα κράτησης στο Μεξικό το πρώτο εξάμηνο και σε πολλές περιπτώσεις παρέμειναν σε αυτά πέραν του νομίμου ορίου, κατήγγειλε την Παρασκευή ομάδα εργασίας του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών για τις αυθαίρετες κρατήσεις.

«Διαπιστώσαμε ότι μεγάλος αριθμός μεταναστών (...) κρατήθηκε πέρα από το όριο των 36 ωρών που προβλέπεται από το (μεξικανικό) Σύνταγμα», ανέφερε κατά τη διάρκεια συνέντευξης Τύπου η Γκάνα Γιουντκίβσκα, μέλος αποστολής του ΟΗΕ η οποία έκανε έρευνα για 11 ημέρες στις πολιτείες Τσιάπας (νότια), Μορέλος (κεντρικά) και Νουέβο Λεόν (βόρεια).

«Ανήλικοι, ανάμεσά τους ορισμένοι ηλικίας μικρότερης των 10 ετών, οδηγήθηκαν σε κρατητήρια» παρά «τις νομικές μεταρρυθμίσεις στο Μεξικό εναντίον της κράτησης ανήλικων μεταναστών», επισήμανε.

Στα κέντρα αυτά οι μετανάστες αντιμετωπίζουν «περιορισμούς κίνησης» καθώς κλειδωμένες μεταλλικές πόρτες χωρίζουν τους θαλάμους από τους ανοικτούς χώρους, επισήμαναν μέλη της αποστολής.

Σαράντα μετανάστες που κρατούνταν σε κέντρο στη Σιουδάδ Χουάρες (βόρεια), στα σύνορα με το Τέξας, έχασαν τη ζωή τους τον Μάρτιο εξαιτίας πυρκαγιάς, καθώς δεν ήταν σε θέση να βγουν από τις κλειδωμένες πόρτες.

«Οι αρχές πρέπει να δώσουν ιδιαίτερη προσοχή ώστε να εξασφαλιστεί ότι όλοι οι άνθρωποι υπό κράτηση θα έχουν πρόσβαση σε εξωτερικούς χώρους και σε εξόδους κινδύνου» αν εκδηλωθεί πυρκαγιά, πρόσθεσαν.

Ακόμη, οι ειδικοί του Οργανισμού στηλίτευσαν ότι «ευάλωτοι» μετανάστες μετατρέπονται σε θύματα «εκβιασμών» από μέρους «δημοσίων λειτουργών, συμπεριλαμβανομένων μελών της αστυνομίας».

«Αν πληρώσουν, τους επιτρέπεται να συνεχίσουν τον δρόμο τους. Αν δεν πληρώσουν, τίθενται υπό κράτηση», τόνισε στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Μάθιου Γκίλετ, μέλος της ομάδας των ειδικών, καλώντας «τις μεξικανικές αρχές να εξαλείψουν αυτές τις πρακτικές».

Η αμερικανική συνοριοφυλακή κατέγραψε επίσημα 1,8 εκατ. διελεύσεις των νότιων συνόρων των ΗΠΑ από μετανάστες μεταξύ του Οκτωβρίου του 2022 και του Αυγούστου του 2023.

Μπροστά στα κύματα μεταναστών, που έχουν «κατακλύσει» το Μεξικό, ο Πρόεδρος της χώρας Αντρές Μανουέλ Λόπες Ομπραδόρ ζήτησε τη «βοήθεια» του αμερικανού ομολόγου του.

Την Παρασκευή, Ουάσιγκτον και Μεξικό δεσμεύτηκαν να διπλασιάσουν τις προσπάθειες για την ενίσχυση της συνεργασίας τους στα πεδία της οικονομίας και της ασφάλειας, όχι μόνο στο ζήτημα της μετανάστευσης, αλλά και σε αυτά της διακίνησης ναρκωτικών και όπλων.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top