ΔΙΕΘΝΗ

Κινδυνεύουμε να χάσουμε τον καφέ εξαιτίας... της κλιματικής κρίσης – Ποια ποικιλία είναι κοντά στην εξαφάνιση

Κινδυνεύουμε να χάσουμε τον καφέ εξαιτίας... της κλιματικής κρίσης – Ποια ποικιλία είναι κοντά στην εξαφάνιση

Επιδεινώνεται ολοένα και περισσότερο η κλιματική κρίση με ακραία καιρικά φαινόμενα και έντονες βροχοπτώσεις να εμφανίζονται όλο και συχνότερα, ενώ πολλές περιοχές δοκιμάζονται από καύσωνες και ξηρασίες μεγάλης έντασης.

Η καταστροφή που έχει υποστεί η φύση είναι ορατή στην καθημερινότητά μας. Έτσι λοιπόν η κλιματική κρίση απειλεί ακόμα και την αγαπημένη μας καθημερινή συνήθεια, τον καφέ. Ειδικότερα, όπως μεταδίδει το CNN, ποικιλίες καφεόδεντρων και ειδικότερα του καφέ arabica, είναι οι πιο επιρρεπείς και τείνουν να εξαφανιστούν λόγω της αλλαγής του κλίματος.

Γι’ αυτό το λόγο, προκειμένου να αντέξουν τις ακραίες καιρικές συνθήκες και ταυτόχρονα την υπερθέρμανση του πλανήτη μεγάλες αλυσίδες καφέ, στοχεύουν σε νέες και ταυτόχρονα ανθεκτικότερες ποικιλίες καφέ.

Σε μια πρόσφατη έκθεση το IADB ένα χρηματοπιστωτικό ίδρυμα που εξυπηρετεί τη Λατινική Αμερική και την Καραϊβική αναφέρει «Για να αναπτυχθούν σωστά, οι καλλιέργειες καφέ απαιτούν συγκεκριμένα επίπεδα θερμοκρασίας, φωτός και υγρασίας. Επί του παρόντος, αυτές οι προϋποθέσεις πληρούνται σε μεγάλο βαθμό σε ορισμένα μέρη της Λατινικής Αμερικής, σε μια περιοχή που ονομάζεται “ζώνη καφέ”.»

Επιπλέον η τράπεζα προειδοποίησε ότι μέχρι το 2050 «η αύξηση της θερμοκρασίας θα μειώσει την περιοχή που είναι κατάλληλη για την καλλιέργεια καφέ έως και 50%. Για να συνεχίσει να ευδοκιμεί ο καφές, τα πράγματα πρέπει να αλλάξουν»

Άμεση ανάγκη η καλλιέργεια ανθεκτικότερων ποικιλιών

Οι γεωπόνοι έχουν ξεκινήσει να πειραματίζονται με νέα καφεόδεντρα, προσπαθώντας να βρουν αυτά που θα αποδώσουν μεγάλη ποσότητα καρπού σε σχετικά σύντομο χρονικό διάστημα και, μεταξύ άλλων, θα αντισταθούν στη «σκουριά των φύλλων του καφέ», μια ασθένεια που προσβάλλει τα καφεόδεντρα και επιδεινώνεται από την κλιματική αλλαγή.

Τέτοιες ποικιλίες καφέ, με μεγαλύτερη αντοχή είναι η robusta και η liberica. Ωστόσο οι καφετέριες τείνουν να αποφεύγουν αυτές τις ποικιλίες επειδή στους καταναλωτές αρέσει η γεύση και η μυρωδιά του arabica λένε αναλυτές.

Ωστόσο, ποικιλίες που είναι βελτιστοποιημένες για να ευδοκιμούν σε ορισμένες συνθήκες μπορεί να παραπαίουν σε άλλες- και έτσι μια λύση μπορεί να λειτουργήσει προς το παρόν, αλλά όχι μακροπρόθεσμα συμπλήρωσε η Mόνικα Φιρλ, ανώτερη σύμβουλος του προγράμματος καφέ της Fairtrade International.

Παραγωγοί καφέ σε όλο τον κόσμο, δίνουν την δική τους μάχη. Μάλιστα η Σουζαν Σράινερ, πρόεδρος της Lions Gate Farms στη Χαβάη δήλωσε «Οι βροχοπτώσεις έχουν γίνει πιο σπάνιες και όταν έρχονται, είναι πιο έντονες, κάτι που είναι δύσκολο για τα φυτά και τις σοδιές μας».

Πηγή: newmoney.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top