ΑΣΤΥΝΟΜΙΚΟ ΡΕΠΟΡΤΑΖ

Ανάβουν ασταμάτητα τα φλας των καμερών – Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν και τι παραβάσεις αφορούσαν

Ανάβουν ασταμάτητα τα φλας των καμερών – Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν και τι παραβάσεις αφορούσαν

Ανάβουν ασταμάτητα, όπως φαίνεται, τα φλας των καμερών -τόσο των σταθερών όσο και των κινητών-, καταγράφοντας μία σειρά από παραβάσεις.

Σύμφωνα με στοιχεία που κατέθεσε στη Βουλή ο Υπουργός Μεταφορών, Αλέξης Βαφεάδης, απαντώντας σε ερωτήματα του Βουλευτή του ΑΚΕΛ, Νίκου Κέττηρου, από την 1η Ιανουαρίου 2022 έως και τις 30 Αυγούστου 2023, καταγράφηκαν συνολικά 239.865 παραβάσεις ορίου ταχύτητας, γραμμής στάσης στα φώτα τροχαίας και κόκκινου σηματοδότη, καθώς και 1.830 παραβάσεις για άλλα αδικήματα, όπως η οδήγηση χωρίς ελεύθερα χέρια.

Με βάση τα ίδια στοιχεία, η μεγάλη πλειοψηφία των παραβιάσεων καταγράφηκαν από κινητές κάμερες.

Ειδικότερα και βάσει των στοιχείων, οι σταθερές κάμερες στη Λευκωσία κατέγραψαν 62.440 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 18.623 αφορούσαν παραβάσεις του ορίου ταχύτητας, 27.243 παραβάσεις της γραμμής στάσης στα φώτα τροχαίας και 16.574 παραβάσεις κόκκινου σηματοδότη.

Την ίδια ώρα, οι σταθερές κάμερες στη Λεμεσό κατέγραψαν 3.707 παραβάσεις, εκ των οποίων οι 421 αφορούσαν παραβάσεις του ορίου ταχύτητας, 1.060 παραβάσεις της γραμμής στάσης στα φώτα τροχαίας και 2.226 παραβάσεις του κόκκινου σηματοδότη, ενώ οι κινητές κάμερες ανά το παγκύπριο κατέγραψαν 173.718 παραβάσεις του ορίου ταχύτητας.

Παράλληλα, με τις πιο πάνω παραβάσεις καταγράφηκαν 1.139 περιπτώσεις οδήγησης με μη ελεύθερα χέρια (χρήση κινητού τηλεφώνου), 56 περιπτώσεις μη χρήσης κράνους είτε από τον οδηγό είτε από τον επιβάτη, 410 περιπτώσεις μη χρήσης ζώνης ασφαλείας και 225 περιπτώσεις οδήγησης με μη ελεύθερα χέρια (χρήση οποιουδήποτε άλλου αντικειμένου εκτός του κινητού τηλεφώνου).

Στην απάντησή του ο Υπουργός Μεταφορών σημειώνει πως, από την 1η Ιανουαρίου 2022, έχουν τεθεί σε λειτουργία τέσσερις σταθερές συσκευές φωτοεπισήμανσης στην πρώτη διασταύρωση στη Λευκωσία, και αργότερα προστέθηκαν επιπλέον 12 συσκευές σε τέσσερις άλλες διασταυρώσεις.

Επίσης, στις 7 Ιουλίου 2023, τέθηκαν σε λειτουργία τέσσερις σταθερές συσκευές στη Λεμεσό και ακολούθησαν άλλες τέσσερις σε άλλη μια διασταύρωση, στις 24 Ιουλίου 2023.

Οι σταθερές κάμερες

Όσον αφορά, δε, τις κινητές συσκευές φωτοεπισήμανσης, σύμφωνα με τον κ. Βαφεάδη, υπάρχουν συνολικά 20 συσκευές που καλύπτουν όλες τις περιοχές της Κύπρου, υπογραμμίζοντας πως, η επιλογή της εκάστοτε τοποθεσίας καθορίζεται από την Αστυνομία, η οποία εκδίδει σχετικό πρόγραμμα. Συνεπώς, τονίζει, δεν υπάρχει σταθερη αναλογία στην κατανομή των συσκευών αυτών ανά επαρχία, και ο διαχωρισμός τους δεν έχει στατιστική αξία.

Σε ό,τι αφορά, εξάλλου, τις ενστάσεις των πολιτών, ο κ. Βαφεάδης αναφέρει ότι η απόφαση για την εξέταση και ακύρωση κάθε περιστατικού εμπίπτει στην αρμοδιότητα της Αστυνομίας. Συνεπώς, υποδεικνύει, «για τη λήψη πληροφοριών σχετικά με αυτό το θέμα, θα πρέπει να απευθυνθείτε στην Αστυνομία».

Τέλος και αναφορικά με το τηλεφωνικό κέντρο του Αναδόχου -εταιρείας σταθερών και κινητών καμερών-, αυτό δέχεται 75 κλήσεις ημερησίως και για κάθε κλήση δίδονται σχετικές πληροφορίες και απαντήσεις.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Δίκη στο Μάτι: Συγκλονίζει ο Άρης Χερουβείμ που έχασε μάνα, αδερφή και δίδυμες ανιψιές στη φωτιά

Μονή Αββακούμ: Σε προχωρημένο στάδιο οι εξετάσεις της Αστυνομίας

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top