ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Επ. Νομικών: Πειθαρχικό αδίκημα η σεξουαλική παρενόχληση σε Αστυνομία και Πυροσβεστική

Επ. Νομικών: Πειθαρχικό αδίκημα η σεξουαλική παρενόχληση σε Αστυνομία και Πυροσβεστική

Τη θέσπιση ξεχωριστού πειθαρχικού αδικήματος που αφορά συμπεριφορά που συνιστά σεξουαλική παρενόχληση στους κανονισμούς της Αστυνομίας και της Πυροσβεστικής, με σκοπό να δοθεί θεσμική ορατότητα στο θέμα, συζήτησε η Κοινοβουλευτική Επιτροπή Νομικών την Τετάρτη.

Σε δηλώσεις της μετά την ολοκλήρωση της Επιτροπής, η Προεδρεύουσα, Βουλευτής ΔΗΣΥ, Φωτεινή Τσιρίδου, ανέφερε ότι συζητήθηκε ο εκσυγχρονισμός του κανονιστικού πλαισίου Αστυνομίας και Πυροσβεστικής με ένα τροποποιητικό νομοσχέδιο που εισάγει νέο και διακριτό πειθαρχικό αδίκημα που αφορά στη σεξουαλική παρενόχληση εντός των σωμάτων αυτών.

Σημειώνοντας ότι αντίστοιχη ρύθμιση έγινε ήδη και για τη δημόσια υπηρεσία, ανέφερε ότι ο στόχος είναι «η πρακτική ενδυνάμωση της φωνής των θυμάτων σεξουαλικής παρενόχλησης, που κατά κύριο λόγο είναι και γυναίκες, που νιώθουν την ανάγκη να μιλήσουν και να καταγγείλουν τέτοιες συμπεριφορές», ανέφερε.

Σημείωσε ότι δεν πρέπει να αποτελεί μόνο ποινικό αδίκημα, αλλά πρέπει να θεσπιστεί και ως ξεχωριστό πειθαρχικό αδίκημα, καθώς με βάση τους υφιστάμενους κανονισμούς αποτελεί απλώς ανάρμοστη συμπεριφορά.

Κληθείσα να σχολιάσει τη διαφωνία της συντεχνίας ΙΣΟΤΗΤΑ, που μιλά για προσπάθεια μετατροπής ενός ποινικού αδικήματος σε πειθαρχικό, η κ. Τσιρίδου ανέφερε ότι κάτι τέτοιο δεν ισχύει. Υπάρχουν πολλά σοβαρά ποινικά αδικήματα που εξυπακούεται με βάση τους πειθαρχικούς κώδικες και στη δημόσια υπηρεσία και στην αστυνομία, αποτελούν και ξεχωριστό πειθαρχικό παράπτωμα, είπε. «Αν είναι δυνατόν να φοβόμαστε κάτι να το ονομάσουμε και να το ορίσουμε ως πειθαρχικό, επειδή αποτελεί ποινικό», σημείωσε.

Ερωτηθείσα αν θα προστατεύονται τα θύματα μετά από τυχόν καταγγελία τους, ανέφερε ότι εντός της αστυνομίας υπάρχουν ήδη κλιμάκια, επιτροπές και αρμόδια όργανα που μελετούν τέτοια θέματα και σε τέτοια περίπτωση προχωρούν σε αναδιάταξη εντός της υπηρεσίας για να προστατεύσουν το θύμα από καθημερινή επαφή με τον θύτη.

Από την πλευρά του, ο Βουλευτής ΑΚΕΛ, Άριστος Δαμιανού, ανέφερε ότι «ασφαλώς και συμφωνούμε ότι πρέπει να δοθεί θεσμική ορατότητα σε αυτά τα αδικήματα, αφενός για να δημιουργηθεί μεγαλύτερη ευαισθησία και κοινωνική ενσυναίσθηση, αλλά την ίδια ώρα για να υπάρξουν και πειθαρχικές και ποινικές διώξεις μελών των σωμάτων ασφαλείας που υποπίπτουν σε τέτοια απαράδεκτα και καταδικαστέα αδικήματα».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι φαίνεται ότι παρά το ότι υπάρχουν οι σχετικές νομοθεσίες, δεν φαίνεται να γίνονται οι αντίστοιχες διώξεις. «Έχουμε ζητήσει στοιχεία κατά πόσο από της εφαρμογής των κανονισμών από το 2007 και εντεύθεν έχουν υπάρξει πειθαρχικές διώξεις και παύσεις μελών της Αστυνομίας για σεξουαλικά αδικήματα, ποινικές διώξεις και καταδίκες για ανάλογα αδικήματα», είπε.

Αναμένουμε την απάντηση με ενδιαφέρον, πρόσθεσε, «πλην όμως η ενημέρωση και η εμπειρία που έχουμε αντλήσει διαχρονικά είναι ότι δυστυχώς κάνουμε πολύ καλούς νόμους, αυστηρούς, αλλά αυτοί δεν εφαρμόζονται, με αποτέλεσμα θύματα σεξουαλικής παρενόχλησης και κακοποίησης, ενδεχομένως ακόμα και ισχυρισμοί για βιασμούς εντός των σωμάτων δεν καταλήγουν ενώπιον της δικαιοσύνης για να λογοδοτήσουν και να τιμωρηθούν αυστηρά».

Ο Πρόεδρος του Κλάδου Αστυνομικού Σώματος Συντεχνίας Ισότητας, Νίκος Λοϊζίδης, κατέθεσε υπόμνημα στην Επιτροπή για το θέμα. Στο υπόμνημα της συντεχνίας αναφέρεται, μεταξύ άλλων, ότι με την προτεινόμενη τροποποίηση θα δίνεται η διακριτική ευχέρεια στον Αρχηγό Αστυνομίας και στον Γενικό Εισαγγελέα της Δημοκρατίας «όταν το συγκεκριμένο ποινικό αδίκημα διαπράττεται από μέλη της Αστυνομίας να αντιμετωπίζει πειθαρχική αντί ποινική δίωξη», καθώς και «να υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο, μετά την ποινική καταδίκη, το υπό πειθαρχική δίωξη μέλος με το προτεινόμενο πειθαρχικό αδίκημα να αθωωθεί λόγω του ότι έχει ήδη καταδικαστεί για το ίδιο ακριβώς αδίκημα».

Σε δηλώσεις του, είπε ότι «ως Συντεχνία, θεωρούμε ότι οποιοσδήποτε συνάδελφος ανεξαρτήτως βαθμού βρεθεί ένοχος σε ποινικό αδίκημα σεξουαλικής παρενόχλησης ή άσεμνης επίθεσης, για εμάς, μετά που θα βρεθεί ένοχος από δικαστήριο, δεν έχει θέση στα Σώματα Ασφαλείας της Κυπριακής Δημοκρατίας».

Σημείωσε, ωστόσο, ότι η προσπάθεια που γίνεται στη Βουλή θα μετατρέψει αυτό το ποινικό αδίκημα σε πειθαρχικό. «Η νομολογία και ο τρόπος που το έχουν φέρει θα δώσει συγκάλυψη σε κάποιους οι οποίοι διαπράττουν αυτές τις χυδαίες πράξεις για να παραμένουν στο αστυνομικό σώμα προσβάλλοντας το ίδιο το αστυνομικό σώμα», σημείωσε.

Ερωτηθείς αν είναι ικανοποιημένος από τα μέτρα που λαμβάνονται εσωτερικά για αντιμετώπιση τέτοιων φαινομένων, απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας ότι θα έπρεπε να δίνεται κατάθεση σε εξωγενείς αρμόδιους. «Πρέπει να γίνει γραπτός κανονισμός και να έρθει στη Βουλή για να υπάρχει ανεξάρτητη, εκτός Αστυνομίας, επιτροπή, για να ερευνά αυτά τα θέματα», σημείωσε.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top