ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΥΠΟΙΚ: Στόχος η απορρόφηση του κάθε ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία

ΥΠΟΙΚ: Στόχος η απορρόφηση του κάθε ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία

Τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση θα λειτουργεί κατά τρόπο ώστε να απορροφήσει το κάθε ευρώ από τα ευρωπαϊκά ταμεία, έτσι ώστε να στηρίξει την αναπτυξιακή πορεία της κυπριακής οικονομίας, έδωσε ο Υπουργός Οικονομικών Μάκης Κεραυνός.

Ο κ. Κεραυνός παρέλαβε την ετήσια έκθεση του Ευρωπαϊκού Ελεγκτικού Συνεδρίου από το μέλος του ΕΕΣ Λευτέρη Χριστοφόρου, ο οποίος εξήρε την υψηλή επίδοση της Κύπρου, η οποία το 2022 βρέθηκε στις πρώτες τέσσερις χώρες της με ποσοστό 93% στην απορρόφηση των ευρωπαϊκών κονδυλίων, έχοντας επίσης την προοπτική να φτάσει στο 100%, όπως ανέφερε.

Η Κύπρος, ανέφερε ο κ. Χριστοφόρου, σε κοινές δηλώσεις με τον Μάκη Κεραυνό, βρίσκεται στις τέσσερις πρώτες χώρες της ΕΕ όσον αφορά το ύψος της απορροφητικότητας των κονδυλίων με ποσοστό 93%, με προοπτική να φτάσουμε στο 100% όταν οι άλλες χώρες, πολλές χώρες, μπορεί να είναι ακόμη στο 70%.

Τόνισε ότι η Κύπρος έλαβε περισσότερα από όσα κατέβαλε στον προϋπολογισμό της ΕΕ, ύψους €244 δις. Ειδικότερα, όπως είπε, το 2022 η Κύπρος συνεισέφερε στον προϋπολογισμό της ΕΕ €209 εκατ. αλλά εισέπραξε από τα ευρωπαϊκά ταμεία €458 εκατ. και πρόσθετα €158 εκατ. από τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας

«Ουσιαστικά (η Κύπρος) υπερτριπλασίασε τα χρήματα που παίρνει από την ΕΕ», πρόσθεσε.

Ο κ. Χριστοφόρου χαρακτήρισε επίσης ως ιδιαίτερα σημαντικό το ότι η Κύπρος δεν είχε κανένα εύρημα που αφορά θέματα ελέγχου χρηματοοικονομικής διαχείρισης και χρηστής διαχείρισης των χρημάτων της ΕΕ και πάντοτε ο δείκτης που αφορά τα σφάλματα για την Κύπρο είναι από τους πλέον χαμηλότερους, με αποτέλεσμα αυτό να καταδεικνύει το πόσο αποτελεσματικά εργάζονται τα Υπουργεία, οι κυβερνήσεις διαχρονικά αλλά και η Δημόσια Υπηρεσία προς την κατεύθυνση αυτή.

«Θεωρώ μεγάλη πρόκληση σήμερα», κατέληξε, «το ότι η Κύπρος για τα επόμενα χρόνια θα αντλήσει €3,01 δισεκατομμύρια μέσα στα πλαίσια του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου που μαζί με τον Μηχανισμό Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας δίνουν αυτή τη δυνατότητα και στην κυπριακή οικονομία και κοινωνία και για μια ακόμη φορά ο Υπουργός Οικονομικών μάς τόνισε με εμφαντικό τρόπο την αφοσίωση, τη θέληση και την αποφασιστικότητα του Υπουργείου του και της Κυβέρνησης, μαζί με την Δημόσια Υπηρεσία και τη Βουλή να εργαστούν σκληρά προς την κατεύθυνση απορρόφησης και αξιοποίησης αυτών των κονδυλίων με τον πλέον αποτελεσματικό τρόπο».

ΥΠΟΙΚ: Στόχος η απορρόφηση του κάθε ευρώ

Στις δικές του δηλώσεις, ο κ. Κεραυνός είπε πως είναι ευχάριστα τα όσα του ανέφερε ο κ. Χριστοφόρου, σημειώνοντας ότι η κυβέρνηση του Νίκου Χριστοδουλίδη είναι πάντοτε επιδεκτική και καλωσορίζει κάθε έλεγχο «που μας βοηθά να λειτουργούμε ακριβώς να λειτουργούμε αποτελεσματικά και πάντοτε μέσα στα ορθά πλαίσια».

Εξέφρασε τη χαρά του καθώς στην έκθεση αυτή φαίνεται ότι η Κύπρος ενεργεί με αξιοπιστία ως μια χώρα κράτος – μέλος της ΕΕ και αξιοποιεί με τον πιο σωστό τρόπο τα χρήματα από τα διάφορα ευρωπαϊκά ταμεία, αλλά και με ένα ρυθμό απορρόφησης ιδιαίτερα ικανοποιητικό.

«Τονίζω ότι με αυτό τον τρόπο ότι θα συνεχίσουμε ως Κυβέρνηση και Υπουργείο Οικονομικών για να απορροφήσουμε κάθε ευρώ, ώστε να βοηθήσουμε ακόμη περισσότερο την πορεία ανάπτυξης της κυπριακής οικονομίας», ανέφερε ο ΥΠΟΙΚ.

Καταλήγοντας, ο κ. Κεραυνός ευχαρίστησε και όσους συμμετέχουν σε αυτήν την προσπάθεια και ιδιαίτερα τη Βουλή των Αντιπροσώπων.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Άμεση επιδότηση εξωδίκων από Αστυνομία - Τι είναι το ‘Photo Radar List’ και πότε αναμένεται να λειτουργήσει

Ιλαρά: «Καμπανάκι» στην Ευρώπη - Τα συμπτώματα, η θεραπεία και η προστασία από τη νόσο – Ποια η κατάσταση στην Κύπρο

Τροχαίο με μοτοσικλετιστές: Δίνει μάχη για τη ζωή 42χρονος - Ανατράπηκε και σύρθηκε στην άσφαλτο

Συναγερμός από τα παλιά: Η ηγετική ομιλία της Αννίτας - Αιχμές στην προηγούμενη ηγεσία-Πυρά στο ΑΚΕΛ -Τα μηνύματα στον Νίκο Χριστοδουλίδη

Αβέρωφ Νεοφύτου - Μαρία Σελίπα: Το τρυφερό στιγμιότυπο τους στη Σαββατιάτικη βόλτα τους

Τα παρατά ο Καραβίδας;Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο»

Πρόεδρος Χριστοδουλίδης: «Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο»

Είμαστε έτοιμοι για διαπραγματεύσεις ακόμη και αύριο, ανέφερε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στον επιμνημόσυνο λόγο του στο ετήσιο εθνικό μνημόσυνο του Γρηγόρη Αυξεντίου, το οποίο τελέστηκε στη Μονή Παναγίας του Μαχαιρά την Κυριακή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top