ΔΙΕΘΝΗ

Παναμάς: Απορρίφθηκε η έφεση του πρώην προέδρου Ρικάρδο Μαρτινέλι που καταδικάστηκε σε 11 χρόνια κάθειρξης για διαφορά

Παναμάς: Απορρίφθηκε η έφεση του πρώην προέδρου Ρικάρδο Μαρτινέλι που καταδικάστηκε σε 11 χρόνια κάθειρξης για διαφορά

Η δικαιοσύνη του Παναμά απέρριψε χθες Τρίτη την έφεση που είχε υποβάλει ο πρώην πρόεδρος Ρικάρδο Μαρτινέλι, που καταδικάστηκε για διαφθορά σε 11 χρόνια κάθειρξης. Έτσι απέβη άκαρπη προσπάθειά του να παραμείνει υποψήφιος στις προεδρικές εκλογές της 5ης Μαΐου 2024, παρά την ετυμηγορία σε βάρος του.

Σύμφωνα με δημοσιεύματα μέσων ενημέρωσης του Παναμά, το δικαστήριο αποφάσισε να «επικυρώσει την ποινή» που επιβλήθηκε στον κ. Μαρτινέλι, ο οποίος πάντως έχει ακόμη δικαίωμα να ζητήσει ακύρωση από το Ανώτατο Δικαστήριο.

Αρχηγός του κράτους από το 2009 μέχρι το 2014, ο Ρικάρδο Μαρτινέλι , της δεξιάς παράταξης, άσκησε έφεση αφού άκουσε να του επιβάλλεται η ποινή 128 μηνών κάθειρξης (δέκα ετών και έξι μηνών) και η καταβολή προστίμου 19 και πλέον εκατομμυρίων δολαρίων.

Η προσφυγή του, που κρίθηκε «απαράδεκτη», απορρίφθηκε χθες. Μολαταύτα, ο λαϊκιστής πρώην πρόεδρος φιλοδοξεί να επιστρέψει στην εξουσία κερδίζοντας τις εκλογές του Μαΐου — παρότι δεν είναι βέβαιο ότι θα του επιτραπεί να συμμετάσχει στη διαδικασία, εξαιτίας των δικαστικών περιπετειών του.

Ο πρώην πρόεδρος κρίθηκε ένοχος για την αγορά το 2010 με δημόσιο χρήμα της πλειοψηφίας των μετοχών του ομίλου μέσων ενημέρωσης Editora Panamá América, στον οποίο ανήκουν η ομώνυμη εφημερίδα και οι λαϊκές εφημερίδες Crítica και Día a Día.

Το πλειοψηφικό πακέτο μετοχών του ομίλου αυτού μέσων ενημέρωσης εξαγοράστηκε μέσω δαιδαλώδους δικτύου ανώνυμων εταιρειών, σε λογαριασμούς των οποίων κατατέθηκε με αδιαφανή τρόπο ποσό 43,9 εκατομμυρίων δολαρίων, προερχόμενο από δωροδοκίες που έλαβε ο Ρικάρδο Μαρτινέλι σε αντάλλαγμα για αναθέσεις δημοσίων έργων.

Ο κ. Μαρτινέλι εξάλλου αναμένεται να δικαστεί τον Ιούλιο του 2024 για τη φερόμενη εμπλοκή του στο πολύκροτο σκάνδαλο της βραζιλιάνικης κατασκευαστικής εταιρείας Οντεμπρέχτ, το οποίο σάρωσε προέδρους και άλλους πολιτικούς σε όλη τη Λατινική Αμερική.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ, AFP, Reuters

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Κυπριακό: Εξελίξεις μετά το Πάσχα βλέπει ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης - Ανοιχτό και το ενδεχόμενο για παρέμβαση της ΕΕ

Η διασύνδεση του Κυπριακού με τα ευρωτουρκικά ήταν και παραμένει μία από τις επιδιώξεις του Προέδρου Χριστοδουλίδη, ο οποίος ξεκίνησε εδώ και μήνες ένα μαραθώνιο επαφών με ηγέτες της ΕΕ φτάνοντας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο τον περασμένο Απρίλιο όπου σύμφωνα με την κυβέρνηση, υλοποιήθηκε ο στόχος που έθεσε από την αρχή, δηλαδή η διασύνδεση των ευρωτουρκικών με την πρόοδο στο κυπριακό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top