ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Λήγει στις 31/10 η εθελούσια αναστολή εκποιήσεων - Δεν υπάρχειο επίσημο αίτημα για νέα παράταση

Λήγει στις 31/10 η εθελούσια αναστολή εκποιήσεων - Δεν υπάρχειο επίσημο αίτημα για νέα παράταση

Οι Εταιρείες Εξαγοράς Πιστώσεων, οι οποίες διαχειρίζονται τον μεγαλύτερο όγκο των μη εξυπηρετούμενων δανείων (ΜΕΔ) στην Κύπρο, δεν έχουν λάβει κανένα επίσημο αίτημα για νέα παράταση της αναστολής εκποιήσεων κύριας ενυπόθηκης κατοικίας, αξίας μέχρι €350.000, την ώρα που πλησιάζει η λήξη της περιόδου της εθελούσιας αναστολής των πλειστηριασμών, στις 31 Οκτωβρίου.

Υπενθυμίζεται ότι στις αρχές Ιουλίου οι τράπεζες και οι εταιρείες εξαγοράς πιστώσεων είχαν ανακοινώσει αναστολή των εκποιήσεων, προκειμένου να δώσουν χρόνο στην κυβέρνηση στην Κεντρική Τράπεζα και στη Βουλή να καταλήξουν στις αλλαγές που αφορούν στο θέμα των εκποιήσεων κύριας κατοικίας με αξία μέχρι €350.000.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, ούτε οι τράπεζες έλαβαν αίτημα για νέα αναστολή, παρά μόνο ανεπίσημες βολιδοσκοπήσεις από πολιτικούς παράγοντες.

«Ως σύνδεσμος δεν έχουμε λάβει κανένα αίτημα για νέα αναστολή εκποιήσεων», δήλωσε στο ΚΥΠΕ η Πρόεδρος του Συνδέσμου Εξαγοράς Πιστώσεων Ανθή Εξαδάκτυλου, προσθέτοντας ότι ο Σύνδεσμος αναμένει τις τελικές θέσης της κυβέρνησης αναφορικά με το θέμα.

Η κ. Εξαδάχτυλου υπενθύμισε ότι όλες οι εταιρείες εξαγοράς και διαχείρισης πιστώσεων πήραν τη «δύσκολη», όπως ανέφερε, απόφαση για εθελούσια αναστολή εκποιήσεων κύριας κατοικίας με μέγιστη αξία €350.000 μέχρι το τέλος αυτού του μήνα.

Σημειώνοντας ότι όλες οι εταιρείες του τομέα έχουν επιλέξει να συμμετέχουν στο σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης, η κ. Εξαδάχτυλου τόνισε ότι το σχέδιο αυτό σε μεγάλο βαθμό εξυπηρετεί τον στόχο της προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών από τις εκποιήσεις.

Κίνδυνος για το Ενοίκιο έναντι δόσης

Στο μεταξύ τόσο αξιωματούχοι όσο και παράγοντες της αγοράς εκφράζουν προβληματισμό για το κατά πόσον ενδεχόμενη νέα αναστολή των εκποιήσεων θα αποτελέσει αντικίνητρο στους δανειολήπτες να συμμετέχουν στο σχέδιο ενοίκιο έναντι δόσης.

Ποιο θα είναι το κίνητρο για συμμετοχή εφόσον θα υπάρχει αναστολή εκποιήσεων, διερωτήθηκαν οι ίδιες πηγές, υπογραμμίζοντας ότι η άμεση περίοδος μετά την εξαγγελία του σχεδίου θα κρίνει εν πολλοίς και την επιτυχία του.

Εξάλλου, σύμφωνα με έγκυρες πηγές, το τροποποιητικό νομοσχέδιο για διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου έχει σταλεί σε όλα τα εμπλεκόμενα μέρη για την διατύπωση απόψεων με διορία μέχρι τις 27 Οκτωβρίου και ακολούθως το νομοσχέδιο θα υποβληθεί στη Νομική Υπηρεσία για νομοτεχνικό έλεγχο και στη συνέχεια στο Υπουργικό Συμβούλιο για έγκριση.

Αλλαγές θα υπάρξουν και στον περί Δικαστηρίων τροποποιητικό νόμο, που αποσκοπεί στη δημιουργία ειδικής δικαιοδοσίας στα επαρχιακά δικαστήρια για εξέταση διαφορών μεταξύ πιστωτών και δανειοληπτών με ενυπόθηκη κύρια κατοικία αξίας μέχρι 350.000, με τις αλλαγές να ενσωματώνονται μέσω της κοινοβουλευτικής διαδικασίας. Υπενθυμίζεται ότι η συζήτηση του νομοσχεδίου ενώπιον της Ολομέλειας είχε αναβληθεί και επέστρεψε στην κοινοβουλευτική επιτροπή Οικονομικών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top