ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Δήμαρχος Δερύνειας: Ζητά ενημέρωση από ΠτΔ για έργα στην επαρχία Αμμοχώστου

Δήμαρχος Δερύνειας: Ζητά ενημέρωση από ΠτΔ για έργα στην επαρχία Αμμοχώστου

Επιστολή στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Χριστοδουλίδη απέστειλε ο Δήμαρχος Δερύνειας Αντρος Καραγιάννης, στην οποία ζητεί λεπτομερή ενημέρωση για τους σχεδιασμούς των έργων, τα οποία ο Πρόεδρος εξήγγειλε στην πανεπαρχιακή συγκέντρωση για την ανάπτυξη της ελεύθερης επαρχίας Αμμοχώστου, που διοργάνωσε το ΕΒΕΑ την Τετάρτη 19 Οκτωβρίου στη μαρίνα Αγίας Νάπας.

Συγκεκριμένα, ο κ. Καραγιάννης αναφέρεται στη δημιουργία Αίθουσας Πολιτισμού/Συνεδριακού Κέντρου και σημειώνει πως σε συνάντηση με τον Υπουργό Εσωτερικών στα μέσα του μήνα, ανακοινώθηκε ότι θα «προχωρήσει η εκτέλεση του έργου με ειδική χορηγία από το Υπουργείο, που θα καλύψει μέρος της συνεισφοράς του έργου, ο προϋπολογισμός του οποίου ανέρχεται στα 3,9 εκατομμύρια ευρώ. Εκκρεμεί επίσης η έγκριση της αίτησης για εξασφάλιση Δανείου από την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων».

Οσον αφορά την ανάπλαση της Λαϊκής Αγοράς του Δήμου Δερύνειας, ο Δήμαρχος αναφέρει πως «το έργο αναμένεται να στοιχίσει γύρω στα 1,4 εκατομμύρια ευρώ και θα εκτελεστεί μέσα από το Πρόγραμμα Αγροτικής Ανάπτυξης 2014-2020, Μέτρο 7 «Βασικές υπηρεσίες και ανάπλαση χωριών σε αγροτικές περιοχές και υπάγεται στη Μονάδα Ευρωπαϊκών Ταμείων (ΜΕΤ)». Το έργο είναι ώριμο και αναμένεται απάντηση από τον Υπουργό Εσωτερικών για το θέμα μείωσης της συνεισφοράς του ακριτικού Δήμου Δερύνειας».

Στην επιστολή προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη ο κ. Καραγιάννης αναφέρει επίσης πως αναμένεται «απάντηση από το Υπουργείο Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων και το Τμήμα Αρχαιοτήτων για κάλυψη του κόστους καθαρισμού και ανάδειξης του Μεσαιωνικού Λαγουμιού Αγίου Κωνσταντίνου / Υπόγειο Υδραγωγείο. Το κόστος συντήρησης ανέρχεται στις 500 περίπου χιλιάδες ευρώ».

Για τη δημιουργία Περιφερειακού Κολυμβητηρίου Ολυμπιακών Προδιαγραφών στον Δήμο Δερύνειας, ο Αντρος Καραγιάννης σημειώνει πως «το έργο θα καλύψει τις ανάγκες ολόκληρης της επαρχίας Αμμοχώστου, θα προωθήσει την υγιή ενασχόληση, τον ιατρικό και αθλητικό τουρισμό και θα αναβαθμίσει την ενδοχώρα». Το κόστος του έργου ανέρχεται στα 10 περίπου εκατομμύρια ευρώ και αναμένει την παραχώρηση του ποσού για την κάλυψη του κόστους διενέργειας μελέτης βιωσιμότητας το έργο.

Για το δρόμο Δερύνειας – Φρενάρους, ο Δήμαρχος σημειώνει με ιδιαίτερη ικανοποίηση την ανακοίνωση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ότι το έργο πρόκειται να εκτελεστεί, αναμένοντας ωστόσο περαιτέρω επεξηγήσεις.

Οσον αφορά το Τοπικό Σχέδιο Παραλιμνίου – Δερύνειας – Αγίας Νάπας, ο Δήμαρχος καλεί τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη όπως δώσει οδηγίες «για επίσπευση της δημοσίευσης του Τοπικού Σχεδίου αρχές του 2024, αφού η όλη καθυστέρηση καθηλώνει τις τρεις τοπικές Αρχές οικιστικά και εμπορικά».

Στην επιστολή του ο κ. Καραγιάννης αναφέρεται και στο Στεγαστικό Σχέδιο Αναζωογόνησης Ορεινών, Ακριτικών και Μειονεκτικών Περιοχών, εκφράζοντας ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι τόσο ο ΠτΔ όσο και ο Υπουργός Εσωτερικών, ανέφεραν πως το συγκεκριμένο Σχέδιο θα επεκταθεί, ανανεωθεί και αναβαθμιστεί. «Οι δικές μας εισηγήσεις προς τον Υπουργό Εσωτερικών έχουν ληφθεί σοβαρά υπόψη» σημειώνει και εκφράζει την ελπίδα ότι «θα ενταχθούν στο νέο, ανανεωμένο Σχέδιο», το οποίο μάλιστα εισηγείται όπως ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης το ανακοινώσει «έγκαιρα για καλύτερη προετοιμασία, τόσο των ενδιαφερομένων αγοραστών όσο και των επιχειρηματιών ανάπτυξης γης».

Η αναβάθμιση των Υδατοδεξαμενών / Αγωγών στον Κοκκινόκρεμμο, είναι ένα άλλο θέμα που αναφέρεται στην επιστολή του Δημάρχου προς τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη σημειώνοντας πως «η παροχή πόσιμου νερού από τις υδατοδεξαμενές του Κοκκινόκρεμμου αφορά ολόκληρη την επαρχία Αμμοχώστου, τουριστικές, αγροτικές και ημιαστικές περιοχές. Γι’ αυτό το λόγο επιβάλλεται η αναβάθμιση της Μονάδας Υδροδότησης για παροχή πόσιμου νερού ολόχρονα χωρίς περαιτέρω αποκοπές και περιοριστικά μέτρα».

Επίσης ο Αντρος Καραγιάννης στην επιστολή του αναμένει από τον ΠτΔ την εξαγγελία ειδικού Σχεδίου Αναβάθμισης και Βελτίωσης των υφιστάμενων κατοικιών στην Περιοχή Στροβιλιών. «Τα λιγοστά σπίτια των κατοίκων των Στροβιλιών που χτίστηκαν πριν 50 - 60 χρόνια χρειάζονται άμεση ανακαίνιση, ούτως ώστε να μπορούν να στεγαστούν μελλοντικά τα παιδιά και τα εγγόνια των ηλικιωμένων κατοίκων της περιοχής» αναφέρει, προσθέτοντας πως θα πρέπει «να χορηγηθεί κατ’ εξαίρεση ένα ειδικό ποσό για συντήρηση και ανακαίνιση των υφιστάμενων οικιών, που θα κυμαίνεται μεταξύ 50 – 150 χιλιάδων ευρώ ανά κατοικία».

Ο Δήμαρχος Δερύνειας εκφράζει τέλος την ελπίδα πως «στην επόμενη συνάντηση που καθορίστηκε για τον ερχόμενο Μάρτιο οι εξαγγελίες του Προέδρου της Δημοκρατίας να έχουν δρομολογηθεί για το κοινό συμφέρον της κοινωνίας των πολιτών, των τοπικών Αρχών και της επαρχίας μας γενικότερα».

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Τραγωδία στην άσφαλτο - Έχασε τη ζωή του ο Πολύκαρπος Μιχαήλ από την Κοκκινοτριμιθιά

Πάσχα στο σπίτι του θα κάνει ο παππούς Χρύσανθος - Αφέθηκε ελεύθερος ο 82χρονος

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Μονή Αββακούμ: Επανέρχονται οι δικηγόροι των μοναχών - Τι ζητούν από τον Μητροπολίτη Ησαΐα

Νηστεία: Ποιες τροφές μπορούμε να φάμε την Μεγάλη Εβδομάδα - Προτάσεις γευμάτων



Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Ανασκόπησε τις δράσεις για 2024 σε ειδική συνεδρία το Υπουργικό Συμβούλιο - Δείτε βίντεο

Την εξέλιξη των 88 δράσεων που ανακοίνωσε στις αρχές του χρόνου για το 2024 ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Χριστοδούλιδης, εξέτασε σε ειδική συνεδρίασή του το Υπουργικό Συμβούλιο, το απόγευμα της Δευτέρας.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top