ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Το κόστος παραγωγής για γεωργούς και κτηνοτρόφους εκ νέου στη Βουλή

Το κόστος παραγωγής για γεωργούς και κτηνοτρόφους εκ νέου στη Βουλή

Tο ζήτημα της ακρίβειας και της αύξησης του κόστους παραγωγής για τους γεωργούς και τους κτηνοτρόφους συζητήθηκε εκ νέου στη συνεδρία της Επιτροπή Γεωργίας την Τρίτη, κατά την οποία αναδείχθηκε, μεταξύ άλλων, ότι το κράτος επωφελείται μεγάλου ποσού εσόδων από την αύξηση των τιμών στην ενέργεια και σε άλλους τομείς, εις βάρος των γεωργοκτηνοτρόφων, ενώ απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου από το 2013, για υπαγωγή του γεωργικού πετρελαίου σε μειωμένο συντελεστή ΦΠΑ 5% δεν έχει εφαρμοστεί μέχρι σήμερα.

Στο πλαίσιο της συζήτησης τα μέλη της Επιτροπής κάλεσαν εκ νέου τις καθ’ ύλην αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες όπως προβούν σε περαιτέρω στήριξη του πρωτογενούς τομέα, ενώ επεσήμαναν την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου πλάνου δράσης, για αντιμετώπιση των προκλήσεων που αντιμετωπίζει ο γεωργοκτηνοτροφικός τομέας.

Ανακοινώνονται συντομα σχέδια για στήριξη γεωργών, λέει ο Υπουργός

Μιλώντας ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας, κατά τη συζήτηση του θέματος, ο Υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος, αναφέρθηκε ότι εκκρεμούν και σύντομα θα ανακοινωθούν κάποια σχέδια, τα οποία αφορούν μεταξύ άλλων στην στήριξη των γεωργών Δυτικής Λευκωσίας και στην ενίσχυση για αντιστάθμιση των ζημιών που προκλήθηκαν στην γεωργική παραγωγή και στα μέσα παραγωγής από πυρκαγιές που ξέσπασαν κατά την περίοδο Αυγούστου – Σεπτεμβρίου του 2023 σε κοινότητες της επαρχίας Λεμεσού.

Όπως ανέφερε ο κ. Ξενοφώντος τα τελευταία χρόνια η κυβέρνηση ενίσχυσε με 33 εκ. ευρώ περίπου τον πρωτογενή τομέα, έτσι ώστε να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που υπάρχουν στη γεωργία.

Ανέφερε ότι εκκρεμούν και σύντομα θα ανακοινωθούν δύο σχέδια, τα οποία αφορούν στις πυρόπληκτες περιοχές της ευρύτερης περιοχής της Λεμεσού, με στόχο να βοηθηθούν όσοι έχουν υποστεί ζημιές από τις πυρκαγιές.

«Είμαστε συνεχώς δίπλα στους αγρότες, ακούμε τα προβλήματα τους και είμαστε έτοιμοι εκεί και όπου πρέπει να βοηθήσουμε και να ενισχύσουμε ένα τομέα, ο οποίος πραγματικά αντιμετωπίζει προβλήματα», σημείωσε.

Σε σχέση με τη στήριξη των γεωργών Δυτικής Λευκωσίας, ο αρμόδιος Υπουργός ανέφερε ότι έχει εγκριθεί από το Υπουργικό Συμβούλιο χορηγία προς ενίσχυσή τους 600 χιλιάδες ευρώ, ενώ πρόσθεσε πως εκκρεμεί ακόμα ένα αίτημα το οποίο είναι ενώπιον του Υπουργείου Οικονομικών για ακόμα 400 χιλιάδες ευρώ.

Πρόταση Κουλία για επενδυτικά σχέδια γεωργοκτηνοτρόφων

Κατά τη διάρκεια της συζήτησης, ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ Ζαχαρίας Κουλίας κατέθεσε πρόταση όπως τα επενδυτικά σχέδια των γεωργοκτηνοτρόφων που λαμβάνουν έγκριση για ενίσχυση, να απαλλάσσονται από την καταβολή ΦΠΑ.

Σύμφωνα με τον κ. Κουλία αυτή τη στιγμή οι γεωργοκτηνοτρόφοι κάνουν αίτηση σε τραπεζικό ίδρυμα, στο οποίο συμπεριλαμβάνεται το ΦΠΑ και ακολούθως το επιστρέφουν πίσω.

Διερωτήθηκε ποιος είναι ο σκοπός να καταβάλλουν ΦΠΑ από τη στιγμή που θα γίνει επιστροφή.

Αναφέρθηκε σε ανάλογη ρύθμιση που έχει γίνει στην Ελλάδα και κάλεσε τις αρμόδιες υπηρεσίες να εξετάσουν το αίτημα, ενώ πρόσθεσε ότι αν χρειαστεί νομοθετική ρύθμιση, τότε να ετοιμαστεί σχετική πρόταση νόμου και να ψηφιστεί από την Ολομέλεια

Απαντώντας στον Βουλευτή ο Υπουργός Γεωργίας είπε πως έχει ήδη αναλάβει την πρωτοβουλία, ώστε να δουν πως μπορούν να το αντιμετωπίσουν και να το επιλύσουν.

Εξάλλου, σημείωσε ότι την ερχόμενη Παρασκευή θα συναντηθεί στο Υπουργείο με όλους τους νέους επενδυτές, των οποίων εγκρίθηκαν οι αιτήσεις.

Πνίξαμε κυριολεκτικά τους γεωργοκτηνοτρόφους, λέει ο Γαβριήλ

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Γεωργίας, Γιαννάκης Γαβριήλ, αναφέρθηκε σε συγκεκριμένα ζητήματα, κάνοντας εισηγήσεις, οι οποίες όπως ανέφερε, αν υλοποιηθούν από το κράτος θα βοηθήσουν στη μείωση του κόστους παραγωγής γεωργικών προϊόντων.

Αναφέρθηκε, εξάλλου, στην ανάγκη βελτίωσης του σχεδίου ενίσχυσης του πετρελαίου κίνησης για γεωργικούς σκοπούς ή την καθολική χρήση χρωματισμένου πετρελαίου για τη διακίνηση γεωργικών προϊόντων, καθώς επίσης στην ανάγκη αύξησης του κατά αποκοπή συντελεστή 10% την εφαρμογή ειδικού καθεστώτος ΦΠΑ αγροτών.

Επιπλέον, ο κ. Γαβριήλ αναφέρθηκε στα προβλήματα ρευστότητας που δημιουργεί στους κτηνοτρόφους η επιβολή μηδενικού συντελεστή ΦΠΑ στο γάλα, που προορίζεται προς τυροκόμηση.

Πνίξαμε, είπε, «κυριολεκτικά τους γεωργοκτηνοτρόφους με την επιβολή του 5% ΦΠΑ. Όταν το Υπουργείο εξήγγειλε για μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ στο γάλα μιλούσαμε για το παστεριωμένο γάλα και όχι την πρώτη ύλη του γάλακτος, που κατασκευάζει χαλλούμια. Γιατί το αιγοπρόβειο είναι χαλλούμι που παρασκευάζει. Δεν παστεριώνεται και να πωλείται. Εντούτοις, οι τυροκόμοι δεν καταβάλλουν το 5% επικαλούμενοι τον Έφορο Φορολογίας ότι έτσι πρέπει να είναι. Δεν είναι λοιπόν έτσι. Το τελικό προϊόν δεν είναι γάλα, για να έχει μηδενικό συντελεστή ΦΠΑ».

Κραυγή αγωνίας από αγροτικές οργανώσεις

Εκπρόσωποι των αγροτικών οργανώσεων διεμήνυσαν ότι οι κλάδοι της γεωργίας και της κτηνοτροφίας «χρειάζονται άμεσα μέτρα στήριξης», σημειώνοντας πως θέλουν να δουν πρακτικές εφαρμόσιμες.

Περαιτέρω στήριξη ζητούν οι Βουλευτές

Ο Βουλευτής ΔΗΣΥ, Κυριάκος Χατζηγιάννη, είπε με τη σειρά του ότι «ρεύμα, νερό και επιτόκια τινάζουν τις τιμές στον αέρα», για να προσθέσει πως «ο πληθωρισμός καλπάζει και όταν ήρθε στη μέση του καύσωνα να κόψετε τα μέτρα, που είχαν να κάνουν με την επιδότηση του ηλεκτρισμού, ήταν μια πολιτική αχαρακτήριστη και άκρως λανθασμένη».

Είπε ότι θεωρεί πως τα μέτρα που λήφθηκαν δεν ήταν εκείνα, τα οποία θα μπορούσαν να βοηθήσουν το γεωργό, αλλά ούτε και τον καταναλωτή, σημειώνοντας πως «ο πληθωρισμός κατά κόρον βασίζεται στα γεωργοκτηνοτροφικά προϊόντα, αλλά όταν πουλιέται ρεύμα στις θαυματουργές αυτές τιμές με συστημική αμέλεια και εξακολουθούμε σήμερα να πουλούμε 34 ευρώ την κιλοβατώρα, αντιλαμβάνεστε, ότι δεν είμαστε σοβαροί ως σύστημα ότι μπορεί ο γεωργός να παράξει με αυτό το κόστος ενέργειας και να διασφαλίσει την ανταγωνιστικότητα των δικών του προϊόντων».

Ο Βουλευτής ΕΛΑΜ, Λίνος Παπαγιάννης, ανέφερε ότι «αυτό που συμβαίνει στην Κύπρο και είναι πολύ παράδοξο είναι ότι προτιμούμε ως κράτος είτε με τις διαδικασίες για τα επιδόματα, είτε με τις διαδικασίες για επιδοτήσεις, είτε ακόμα και με τον τρόπο που γίνονται οι έλεγχοι επιλεκτικά να βάζει το ίδιο το κράτος εμπόδια στους κτηνοτρόφους, τους παραγωγούς ή τους γεωργούς».

«Εφόσον όλοι επικαλούμαστε την ανάγκη ενίσχυσης του πρωτογενούς τομέα καλό θα ήταν να προωθήσετε και να αφουγκραστείτε και να αντιληφθείτε ότι θα είναι επένδυση η αύξηση του κόστους από την πλευρά του κράτους και το στήριγμα των κτηνοτρόφων ώστε να μειωθούν τα έξοδα τους που στο τέλος της ημέρα θα αποδειχθεί διπλό όφελος για το κράτος», είπε.

Ο Βουλευτής ΔΗΠΑ-Συνεργασία, Μιχάλης Γιακουμή, τόνισε την ανάγκη περαιτέρω στήριξης των γεωκτηνοτρόφων, ενόψει πληθωρισμού και ακρίβειας.

Χαιρέτισε την εξαγγελία του Υπουργού Γεωργίας για την κάρτα του αγρότη ότι σε χρονικό διάστημα θα εφαρμοστεί, αφού είναι μια πρόταση της Δημοκρατικής Παράταξης – Συνεργασία.

Επίσης, είπε πως το κόμμα του στηρίζει την παραχώρηση κινήτρων, φορολογικών και ίσως με ειδική διατίμηση του κόστους ενέργειας για γεωργούς και κτηνοτρόφους, για ευρύτερη ενίσχυση του πολύ σημαντικού πρωτογενή τομέα, σημειώνοντας ότι θα συνεχίσουν σε αυτή την κατεύθυνση, με προτάσεις και θέσεις την προσπάθεια ενίσχυσης της γεωργοκτηνοτροφίας.

Ο Βουλευτής του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, κάλεσε εκ νέου τις αρμόδιες κρατικές υπηρεσίες όπως προβούν σε περαιτέρω στήριξη του πρωτογενούς τομέα.

Επεσήμανε επίσης την ανάγκη διαμόρφωσης ενός ολοκληρωμένου πλάνου δράσης, για αντιμετώπιση των προκλήσεων, που αντιμετωπίζει ο γεωργοκτηνοτροφικός τομέας.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Δίκη στο Μάτι: Συγκλονίζει ο Άρης Χερουβείμ που έχασε μάνα, αδερφή και δίδυμες ανιψιές στη φωτιά

Μονή Αββακούμ: Σε προχωρημένο στάδιο οι εξετάσεις της Αστυνομίας

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top