ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Τα διαπιστευτήρια νέων Πρέσβεων στην Κύπρο δέχτηκε ο ΠτΔ

Τα διαπιστευτήρια νέων Πρέσβεων στην Κύπρο δέχτηκε ο ΠτΔ

Τη διαβεβαίωση ότι η Κυβέρνηση θα τους παραχωρήσει την όποια βοήθεια απαιτείται για την εκτέλεση των σημαντικών καθηκόντων τους έδωσε ο Προέδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στις τελετές διαπιστευτηρίων των νέων Πρέσβεων Βελγίου, Πολωνίας, Ιορδανίας και Ουγγαρίας που πραγματοποιήθηκαν την Τρίτη στον Προεδρικό Μέγαρο.

Στις ομιλίες του, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, συγχαίροντας τους Πρέσβεις για το διορισμό τους, τους διαβεβαίωσε ότι η Κυβέρνηση θα τους παράσχει οποιαδήποτε βοήθεια είναι απαραίτητη για την εκτέλεση του σημαντικού έργου τους.

Αναφέρθηκε επίσης στις σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας ξεχωριστά με την Πολωνία, την Ιορδανία, την Ουγγαρία και το Βέλγιο και τους ευχαρίστησε για τη στήριξη των χωρών τους όσον αφορά στις προσπάθειες για επίλυση του Κυπριακού.

Ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, ανέφερε μεταξύ άλλων, ότι το status quo δεν είναι βιώσιμη επιλογή, ούτε για την Κύπρο και όλους τους Κύπριους, ούτε για κανέναν παράγοντα που ενδιαφέρεται για την ασφάλεια και τη σταθερότητα στην περιοχή.

Επανέλαβε τη δέσμευσή του για μια λύση στη βάση μιας διζωνικής, δικοινοτικής ομοσπονδίας με πολιτική ισότητα, όπως ορίζεται στα σχετικά ψηφίσματα του Συμβουλίου Ασφαλείας των ΗΕ και αναφέρθηκε στην προσπάθεια της Κυπριακής Δημοκρατίας για ενισχυμένο ρόλο εκ μέρους της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όχι μόνο σε τεχνοκρατικό επίπεδο, μετά την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων, αλλά και σε υψηλό πολιτικό επίπεδο στο τρέχον στάδιο προσπαθειών για να αναζωογονηθεί η προοπτική επανέναρξης των συνομιλιών.

Η νέα Πρέσβης της Ουγγαρίας στην Κύπρο, Krisztina Lakos, ανέφερε στην ομιλία της ότι, η Κύπρος και η Ουγγαρία συνδέονται με μια ιστορική σχέση φιλίας και εμπιστοσύνης και διατηρούν εξαιρετικές διμερείς επαφές βασισμένες στον αμοιβαίο σεβασμό και τις κοινές αξίες. Είπε ότι, οι σχέσεις των δύο χωρών στον τομέα της ενέργειας, της εκπαίδευσης και του τουρισμού είναι ήδη άριστες και ότι υπάρχουν επίσης εξαιρετικές δυνατότητες για περαιτέρω πρόοδο στους τομείς της οικονομίας, της ασφάλειας και του πολιτισμού.

Την εκτίμηση της χώρας του για τη συνεχή υποστήριξη της Κύπρου στην Ευρωπαϊκή Ένωση σε διάφορους τομείς, εξέφρασε στην ομιλία του, ο νέος Πρέσβης της Ιορδανίας, Basheer Fawwaz Zoubi. Σημείωσε ότι Ιορδανία και Κύπρος κατέληξαν σε περισσότερες από δώδεκα συμφωνίες και μνημόνια συνεργασίας, που καλύπτουν ένα ευρύ φάσμα τομέων, και ότι το μέλλον φαίνεται πολλά υποσχόμενο όσον αφορά το διμερές εμπόριο και τις επενδύσεις, ενώ αναφέρθηκε και στη σύνδεση των δύο χωρών μέσω της συμμετοχής τους σε αρκετούς περιφερειακούς μηχανισμούς συνεργασίας.

Ο Πρέσβης της Δημοκρατίας της Πολωνίας στην Κυπριακή Δημοκρατία, Marek Szczepanowski, είπε ότι, οι διμερείς σχέσεις μεταξύ των δύο χωρών ήταν πάντα στενές, ενώ του χρόνου θα γιορτάσουν μαζί την 20ή επέτειο από την ένταξή τους στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία, όπως είπε, ενίσχυσε την πολιτική, οικονομική και πολιτιστική συνεργασία και έφερε κοντά Πολωνούς και Κύπριους σε μια διαδικασία ένωσης των λαών της Ευρώπης που βασίζεται στην ειρήνη και την ευημερία. Ανέφερε ακόμη ότι και οι δύο χώρες διαδραματίζουν αποτελεσματικά ενεργό ρόλο στις αντίστοιχες περιοχές τους.

Ο Πρέσβης του Βελγίου, Marc Calcoen, είπε ότι στόχος του, καθ' όλη τη διάρκεια της αποστολής του, θα είναι να ενισχύσει περαιτέρω τις καλές σχέσεις με την Κύπρο σε όσο το δυνατόν περισσότερους τομείς. Το Βέλγιο και η Κύπρος, είπε, μοιράζονται την ίδια προοπτική για τα μεγάλα παγκόσμια προβλήματα, όπως οι δημοκρατίες και τα μέλη της Ευρωπαϊκής Ένωσης, σε τομείς όπως η κλιματική αλλαγή, η προστασία του περιβάλλοντος, η ασφάλεια, το εμπόριο και η μετανάστευση.

Ανακοίνωσε επίσης ότι, στις 2 Νοεμβρίου η Υπουργός Ενέργειας του Βελγίου θα επισκεφθεί την Κύπρο για συνομιλίες με τον ομόλογό της.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Σύλληψη νέου υπόπτου στη Λάρνακα - Ισχυρή αστυνομική δύναμη στο σημείο - Δείτε φωτογραφία

Νέα σύλληψη σημειώθηκε σύμφωνα με πληροφορίες του ThemaOnline σήμερα το απόγευμα αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top