ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Παρέμβαση Κύπρου στην Έκτη Επιτροπή ΟΗΕ για έκθεση Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου

Παρέμβαση Κύπρου στην Έκτη Επιτροπή ΟΗΕ για έκθεση Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου

Ο Εκπρόσωπος της Κύπρου στην Έκτη Επιτροπή (Νομικά Θέματα) του ΟΗΕ Θεόδουλος Πιττάκης μίλησε στις 27 Οκτωβρίου στην Ολομέλεια της Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, κατά τη συζήτηση για την Έκθεση της Επιτροπής Διεθνούς Δικαίου (ΕΔΔ) για το Κεφάλαιο VIII: Άνοδος της στάθμης της Θάλασσας σε σχέση με το Διεθνές Δίκαιο.

Όπως μετέδωσε το ΓΤΠ, στην παρέμβασή του ο κ. Πιττάκκης ευχαρίστησε τα μέλη της Επιτροπής για το πολύτιμο έργο τους κατά τη διάρκεια του τρέχοντος έτους. Εξέφρασε επίσης την ιδιαίτερη εκτίμησή της Κυπριακής Δημοκρατίας στο σημαντικό έργο που επιτελεί η ΕΔΔ στον τομέα της ανάπτυξης του διεθνούς δικαίου και της κωδικοποίησής του.

Υπογράμμισε ότι η Κύπρος, ως νησιώτικο κράτος, έχει επίγνωση της σοβαρότητας των συνεπειών που αναμένονται από το φαινόμενο της κλιματικής αλλαγής και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας. Πρόσθεσε ότι είναι ζωτικής σημασίας η νομική σταθερότητα σε σχέση με την άνοδο της στάθμης της θάλασσας για τη διατήρηση των δικαιωμάτων των παράκτιων κρατών βάση του διεθνούς δικαίου. Χαιρέτισε επίσης τη συμπερίληψη της έννοιας της νομικής σταθερότητας στη Σύμβαση των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας (UNCLOS), η οποία συμβάλλει στη διατήρηση της διεθνούς ασφάλειας και ειρήνης.

Επιπλέον, σημείωσε ότι οι γραμμές βάσης των παράκτιων κρατών πρέπει να καθορίζονται σύμφωνα με το άρθρο 16 της UNCLOS για να είναι σε θέση να διατηρούνται οποιασδήποτε παλινδρόμησης της πτωτικής τάσης της στάθμης της θάλασσας που προκαλείται από την κλιματική αλλαγή.

Καταληκτικά, ο κ. Πιττάκης σημείωσε ότι η Κυπριακή Δημοκρατία χαιρετίζει τις παρατηρήσεις που συμπεριλήφθηκαν στην παράγραφο 158 της Έκθεσης και επανέλαβε ότι η Ομάδα Μελέτης δεν έχει την εντολή να προτείνει τροποποιήσεις στην UNCLOS, καθώς και στον εθιμικό χαρακτήρα της Σύμβασης, ειδικότερα για το καθεστώς των νησιών.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Μήνυμα Χριστοδουλίδη για Πρωθυπουργό Σλοβακίας - «Βαθιά συγκλονισμένος»

Βαθιά συγκλονισμένος από την απόπειρα κατά της ζωής του Σλοβάκου πρωθυπουργού δηλώνει με ανάρτησή του ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top