ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Υπουργός Γεωργίας: Σύσκεψη τις επόμενες ημέρες για συμφωνία στο χαλλούμι

Υπουργός Γεωργίας: Σύσκεψη τις επόμενες ημέρες για συμφωνία στο χαλλούμι

Υπολογίζει ότι στις επόμενες μέρες θα πραγματοποιηθεί σύσκεψη μαζί με όλους τους εμπλεκόμενους για συμφωνία στο θέμα του χαλλουμιού, δήλωσε τη Δευτέρα ο Υπουργός Γεωργίας, Πέτρος Ξενοφώντος, ο οποίος ενημέρωσε την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Οικονομικών για τον προϋπολογισμό του Υπουργείου του.

Ο κ. Ξενοφώντος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το αίτημα στην ΕΕ για πενταετή επέκταση της μεταβατικής περιόδου θα εγκριθεί.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία της Επιτροπής, και ερωτηθείς σχετικά με το θέμα του χαλλουμιού, ο κ. Ξενοφώντος ανέφερε ότι αυτή τη στιγμή το Υπουργείο του είναι σε συνεχόμενη διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους και είπε ότι υπολογίζει ότι στις επόμενες μέρες να έχουν μία σύσκεψη μαζί με όλους «έτσι ώστε να καταλήξουμε σε μία συμφωνία για την οποία φυσικά θα επανέλθουμε τον Γενάρη».

Ο Υπουργός σημείωσε ότι αναμένονται τον Ιανουάριο, δύο «σοβαρά ορόσημα», η εκδίκαση της προσφυγής ενός από τους μεγάλους παραγωγούς χαλλουμιού στην Κύπρο ενώπιον Ευρωπαϊκού δικαστηρίου και το αίτημα της Κυπριακής Δημοκρατίας, μαζί με άλλα Κράτη Μέλη για την επέκταση του κανονισμού ΠΟΠ για ακόμη μία πενταετία. «Άρα έχουμε δύο σημαντικά οδόσημα και όπως έχουμε συμφωνήσει μαζί με όλους τους εμπλεκομένους, τον Γενάρη θα επανέλθουμε για να δούμε πως προχωρούμε με την υπόθεση του χαλλουμιού στην μεταβατική περίοδο», πρόσθεσε.

Απαντώντας σε ερώτηση είπε ότι προνοείται στη νομοθεσία ότι κατά τη διάρκεια της μεταβατικής περιόδου μπορεί να υπάρχει διαφοροποίηση σε ποσόστωση μεταξύ άλλων και γι’ αυτόν τον λόγο υπήρχε μέχρι πρότινος, η ποσόστωση 10% για τους ξερικούς μήνες και 25% τους υπόλοιπους μήνες. Πρόσφατα, σημείωσε, στις 20 Οκτωβρίου έχει αλλάξει και πάει στο 19% από τον Σεπτέμβριο μέχρι τον Ιανουάριο.

Σε ερώτηση για τις δράσεις για αύξηση παραγωγής αιγοπρόβειου γάλακτος, ο Υπουργός είπε ότι έχουν γίνει δυο σημαντικές δράσεις: η πρώτη είναι η αύξηση της παραγωγικότητας των ζώων, «και φαίνεται ότι υπάρχουν μονάδες οι οποίες έχουν αυξήσει σημαντικά την παραγωγικότητα των ζώων σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γεωργικών Ερευνών», ενώ ταυτόχρονα έχουν εγκρίνει υπερδιπλάσιο αριθμό γεωργών και κτηνοτρόφων οι οποίοι θα ασχοληθούν με τον τομέα της αιγοπροβατοτροφίας.

«Ως εκ τούτου, αναμένουμε ότι σταδιακά η ποσότητα του αιγοπρόβειου γάλακτος θα αυξηθεί στην Κύπρο», ανέφερε.

Μιλώντας ενώπιον της Επιτροπής ο κ. Ξενοφώντος εξέφρασε την πεποίθηση ότι το αίτημα στην ΕΕ για την επέκταση θα εγκριθεί.

Σε ερώτηση για τη σύγχυση όσον αφορά τις αρμοδιότητες για το θέμα χαλλουμιού μεταξύ των Υπουργείων Γεωργίας και Εμπορίου, ο κ. Ξενοφώντας ανέφερε ότι σταδιακά, όλες οι εξουσίες που αφορούν το χαλλούμι θα έρθουν στον Υπουργό Γεωργίας.

Νέοι Κτηνοτρόφοι

Σε ερωτήσεις Βουλευτών ο Υπουργός σημείωσε ότι βρίσκονται στο στάδιο διαπραγμάτευσης με το Υπουργείο Οικονομικών και τον τραπεζικό τομέα για να εξευρεθεί ένα χρηματοδοτικό εργαλείο το οποίο θα βοηθήσει τους νέους κτηνοτρόφους και γεωργούς να χρησιμοποιούν την έγκριση από τον ΚΟΑΠ για να μην χρειάζεται οποιαδήποτε άλλη υποθήκη για να μπορέσουν να πάρουν χρήματα για να αναπτύξουν τις επενδύσεις τους.

Σύντομα, είπε, θα προκηρύξουν την Κάρτα του Αγρότη που θα συνδυαστεί με τις εταιρικές επιδοτήσεις και θα μπορεί να δίνει η τράπεζα κεφαλαίο κίνησης με κατάθεση της έγκρισης εκταρικής επιδότησης.

Πηγή: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Καταγγέλθηκε για ενδέκατη φορά σεσημασμένος για σοβαρές υποθέσεις λαθροθηρίας - Τράπηκε σε φυγή στα κατεχόμενα

Βανδαλισμοί σε Δημοτικό Σχολείο στη Λευκωσία: Προκάλεσαν ζημιές χιλιάδες ευρώ - Φωτογραφία

Μονή Αββακούμ: Η νέα ανάρτηση του Νεκτάριου - Η φωτογραφία από την αναπαράσταση της σταύρωσης του Χριστού

Μητρόπολη Ταμασού: Απαντά στα περί συμβιβασμού για τη Μονή Αββακούμ - «Αποκλειστικός στόχος, η αποκάλυψη της αλήθειας»

Όσα χρόνια και αν περάσουν τις βλέπουμε κάθε χρόνο: Οι πιο γνωστές ταινίες – και μίνι σειρές – που «μυρίζουν» Πάσχα



ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

ΠτΔ για μεταναστευτικό: «Δεν μπορούμε να συνεχίσουμε με την κατάσταση ως έχει» - Συναντήθηκε με τον Πρωθυπουργό του Λιβάνου

Πακέτο στήριξης ενός δισεκατομμυρίου ευρώ για τον Λίβανο ανακοίνωσε την Μεγάλη Πέμπτη η Πρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, Ούρσουλα φον ντερ Λάιεν, η οποία επισκέφθηκε τη Βηρυτό μαζί με τον  Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Χριστοδουλίδη, για συνομιλίες σχετικά με το μεταναστευτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top