ΚΟΙΝΩΝΙΑ

ΠΕΟ: Οχτώ θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα το 1ο εξάμηνο - Η ανησυχία για τους εργαζομένους

ΠΕΟ: Οχτώ θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα το 1ο εξάμηνο - Η ανησυχία για τους εργαζομένους

Οχτώ θανατηφόρα εργατικά ατυχήματα καταγράφηκαν μέχρι το πρώτο εξάμηνο του 2023, σε σχέση με πέντε την αντίστοιχη περσινή περίοδο, ανέφερε στον χαιρετισμό του ο Αν. ΓΓ της ΠΕΟ, Μιχάλης Παπανικολάου, σε εκδήλωση για την Ασφάλεια και Υγεία που πραγματοποιήθηκε στην Πλατεία Ελευθερίας.

Η ΠΕΟ πραγματοποίησε συγκέντρωση για το θέμα της Ασφάλειας και της Υγείας, στο πλαίσιο της βδομάδας Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Ασφάλεια και Υγεία και συνέχισε με συμβολική πορεία προς το Υπουργείο Εργασίας, όπου παραδόθηκε ψήφισμα στον Υπουργό Εργασίας.

«Πραγματοποιούμε και φέτος με την ευκαιρία της Ευρωπαϊκής Εβδομάδας για την Ασφάλεια και Υγεία αυτή την συμβολική πορεία για να υπογραμμίσουμε την ανάγκη οι ζωές των εργαζομένων να τεθούν πάνω από τα κέρδη, να απαιτήσουμε επενδύσεις από πλευράς εργοδοτών στα θέματα Ασφάλειας και Υγείας, να απαιτήσουμε αυστηρούς ελέγχους και παραδειγματικές τιμωρίες», είπε ο κ. Παπανικολάου.

Σημείωσε ότι κάθε φορά που γίνεται ένα ατύχημα στον χώρο εργασίας παραβιάζεται ένα βασικό εργασιακό δικαίωμα, το δικαίωμα στην ασφαλή εργασία. Σημαίνει, είπε, ότι στη διαδικασία της εργασίας δεν τηρήθηκαν οι υποχρεώσεις του εργοδότη για εκτίμηση του κινδύνου και για μέτρα ελαχιστοποίησης του κινδύνου.

«Η υποτίμηση του τομέα της ασφάλειας και υγείας, ακόμα και το γεγονός ότι και στην ίδια τη ΕΕ τα τελευταία χρόνια αρέσκονται περισσότερο σε διακηρυκτικές γενικόλογες στρατηγικές, παρά σε νέα νομικά εργαλεία, είναι μέρος της στρατηγικής επιλογής των εργοδοτών σε εθνικό και πανευρωπαϊκό επίπεδο όπως και των πολιτικών δυνάμεων που στηρίζουν το κεφάλαιο και συμπορεύονται μαζί του για όσο το δυνατό πιο χαμηλό εργατικό κόστος με τις επενδύσεις σε μέτρα ασφάλειας και υγείας να θεωρούνται υπέρμετρη οικονομική επιβάρυνση», ανέφερε ο κ. Παπανικολάου.

Τόνισε, επίσης, ότι σε μια περίοδο όπου η εργασία και ο τρόπος διεξαγωγής της επηρεάζεται έντονα από τη διείσδυση των νέων ψηφιακών τεχνολογιών αναδεικνύοντας νέες προκλήσεις στον τομέα της ασφάλειας και υγείας, «είναι έντονη η ανάγκη οι εργοδότες και το Υπουργείο Εργασίας να αντιμετωπίσουν αποφασιστικά» τις προκλήσεις.

Ο κ. Παπανικολάου αναφέρθηκε στην ανάγκη δημιουργίας Επιτροπών Ασφάλειας και Υγείας σ’ όλους τους χώρους, όπως προνοείται με βάση τον νόμο, καθώς και να γίνεται εκπαίδευση, κατάρτιση, ενθάρρυνση και έμπρακτη στήριξη και προστασία των εργαζομένων που αναλαμβάνουν τον σημαντικό ρόλο του μέλους της Επιτροπής Ασφάλειας και Υγείας.

Πρόσθεσε επίσης την υποχρέωση των εργοδοτών για κατάρτιση των νεοεισερχόμενων στην εργασία στα θέματα Ασφάλειας και Υγείας πριν την έναρξη εργασίας, ιδιαίτερα σε τομείς της οικονομίας με ψηλό ποσοστό απασχόλησης ξένων εργατών, καθώς και την ανάγκη για συστηματική κατάρτιση σε επαγγέλματα ψηλής επικινδυνότητας.

Επιπλέον, ζήτησε τη δημιουργία ολοκληρωμένου συστήματος επιτήρησης της υγείας με στόχο την πρόληψη των επαγγελματικών ασθενειών.

Σ’ ότι αφορά τη θερμική καταπόνηση και την εργασία σε ψηλές θερμοκρασίες ο κ. Παπανικολάου σημείωσε με ικανοποίηση την απόφαση του Υπουργού Εργασίας το περασμένο καλοκαίρι για έκδοση διατάγματος υποχρεωτικής διακοπής της εργασίας σε ψηλές θερμοκρασίες. «Οι μεγάλες περίοδοι ψηλών θερμοκρασιών και σκόνης που βιώνουμε τα τελευταία χρόνια επιβάλλουν πιο μόνιμες ρυθμίσεις που να προβλέπουν υποχρεωτική διακοπή της εργασίας χωρίς απώλεια μισθού για τους εργαζόμενους», είπε.

Ολοκλήρωσε τον χαιρετισμό του λέγοντας ότι το δικαίωμα για αξιοπρεπείς όρους απασχόλησης, για εργασία με δικαιώματα και συλλογικές συμβάσεις εργασίας είναι και δικαίωμα για εργασία με ασφάλεια και υγεία. «Αυτά τα δικαιώματα τα απαιτούμε και τα δικαιούμαστε»«, είπε.

Στο υπόμνημα που παραδόθηκε στον Υπουργό Εργασίας, εκφράζεται η έντονη ανησυχία για την αρνητική πορεία στον τομέα της Ασφάλειας και Υγείας στην Εργασία και γίνονται εισηγήσεις, που περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων, την έναρξη εκστρατείας για δημιουργία και σωστή λειτουργία Επιτροπών Ασφάλειας και Υγείας σε όλους τους χώρους εργασίας, την υποχρέωση των εργοδοτών να παρέχουν κατάρτιση σε θέματα Ασφάλειας και Υγείας σε όλους τους νεοεισερχόμενους εργαζόμενους, την υποχρεωτική εκπαίδευση όλων των εργαζομένων στην οικοδομική βιομηχανία και έκδοση Safe-pass ως προϋπόθεση για να εργοδοτηθούν στον κλάδο, την εντατικοποίηση των ελέγχων για την υποχρέωση των εργοδοτών να εκπονούν και να εφαρμόζουν σχέδια εκτίμησης κινδύνου.

Επιπλέον, προτείνεται η εκπόνηση στρατηγικής αντιμετώπισης και πρόληψης των θεμάτων ασφάλειας και υγείας στην ψηφιακή εποχή, η κατάργηση των τελών που χρεώνει το Τμήμα Επιθεώρησης Εργασίας τους εργαζόμενους, για παραχώρηση της έκθεσης διερεύνησης εργατικού ατυχήματος, για σκοπούς νομικής προσφυγής του εργαζόμενου και η στελέχωσή του με ικανοποιητικό αριθμό επιθεωρητών.

Ακόμα, προτείνεται η προώθηση μέτρων που να κάνουν πιο διαφανείς τις διαδικασίες διερεύνησης εργατικών ατυχημάτων, με ενημέρωση του Παγκύπριου Συμβουλίου Ασφάλειας και Υγείας για την πορεία διερεύνησης εργατικών ατυχημάτων και τα μέτρα που λαμβάνονται σε κάθε περίπτωση, ενώ ζητούν και τη βελτίωση και επίσπευση των διαδικασιών εξέτασης των αιτήσεων για παραχώρηση επιδόματος σωματικής βλάβης και σύνταξης αναπηρίας. Ζητείται επίσης η δημιουργία του αναγκαίου μηχανισμού για τον έλεγχο εφαρμογής του νόμου για την υποχρεωτική Ασφάλεια Ευθύνης Εργοδότη.

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Καταγγελία για απαγωγή και κακοποίηση Σύρου - «Η αστυνομία δεν ενήργησε άμεσα» - Δείτε φωτογραφίες

Δίκη στο Μάτι: Συγκλονίζει ο Άρης Χερουβείμ που έχασε μάνα, αδερφή και δίδυμες ανιψιές στη φωτιά

Μονή Αββακούμ: Σε προχωρημένο στάδιο οι εξετάσεις της Αστυνομίας

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες



Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Σύγκρουση Γενικού Εισαγγελέα - Γενικού Ελεγκτή - Η επόμενη μέρα

Ενώπιον μιας πρωτοφανούς σύγκρουσης θεσμών βρίσκεται η κυπριακή κοινωνία η οποία παρακολουθεί με μεγάλο ενδιαφέρον για το ποιο θα είναι το αποτέλεσμα της δικαστικής διαμάχης μεταξύ του Γενικού Εισαγγελέα Γιώργου Σαββίδη και του Γενικού Ελεγκτή Οδυσσέα Μιχαηλίδη. Ενδιαφέρον Συνταγματικό, Πολιτειακό και Πολιτικό.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top