ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Το 14,4% του πληθυσμού στα κατεχόμενα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας

Το 14,4% του πληθυσμού στα κατεχόμενα ζει κάτω από το όριο της φτώχειας

Το 14,4% του πληθυσμού στα κατεχόμενα βρίσκεται κάτω κάτω από το όριο της φτώχειας, σύμφωνα με τα αποτελέσματα της «έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών», που ανακοίνωσε η «στατιστική υπηρεσία».

Σύμφωνα με το ΓΤΠ, ο τ/κ Τύπος αναφέρει ότι η έρευνα κατέδειξε επίσης ότι το 20% των νοικοκυριών με το χαμηλότερο εισόδημα κατέχουν μερίδιο της τάξης του 6,5% επί του συνόλου και το 20% των νοικοκυριών υψηλότερου εισοδήματος κατέχουν μερίδιο της τάξης του 43,6%. Σε αυτό το πλαίσιο, το μέτρο ανισότητας καταγράφηκε στις 6,7 φορές.

Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της «έρευνας οικογενειακών προϋπολογισμών» που διεξήχθη μεταξύ 1 Ιουλίου 2021-30 Ιουνίου 2022, στα κατεχόμενα παρατηρείται αύξηση της ανισότητας ανάμεσα στους χαμηλά αμειβόμενους και τους υψηλά αμειβόμενους.

Οι δαπάνες στέγασης, νερού, ηλεκτρικής ενέργειας, φυσικού αερίου και άλλων καυσίμων είχαν το υψηλότερο μερίδιο στις συνολικές καταναλωτικές δαπάνες των νοικοκυριών με ποσοστό 21,6%. Ακολουθούν τα τρόφιμα και τα μη αλκοολούχα ποτά με 20,5% και οι μεταφορές με 18,5%, ενώ το μερίδιο των δαπανών για εκπαιδευτικές υπηρεσίες καταγράφηκε στο 6,1%.

Αξιοσημείωτο είναι το ότι η έρευνα κατέδειξε ότι σημειώθηκε αύξηση του ποσοστού που διατίθεται για τρόφιμα το 2021-2022 σε σύγκριση με το 2014-2015, ενώ μειώθηκε το μερίδιο που διατέθηκε για την εκπαίδευση, την ψυχαγωγία και τον πολιτισμό και τις δαπάνες στέγασης.

Συγκεκριμένα, το ποσοστό των δαπανών για τρόφιμα (εξαιρουμένων των αλκοολούχων ποτών και του καπνού), ήταν 16% το 2014-2015, ενώ αυξήθηκε στο 20,5% το 2021-2022.

Το ποσοστό των δαπανών για την εκπαίδευση μειώθηκε από 7,1% σε 6,1%, το μερίδιο των δαπανών ψυχαγωγίας και πολιτισμού μειώθηκε από 8,9% σε 2,6% και το μερίδιο των δαπανών στέγασης μειώθηκε από 25,1% σε 21,6%.

Εξάλλου, η συντεχνία «δημοσίων υπαλλήλων» (KTAMS) ανακοίνωσε ότι το όριο της φτώχειας για μια τετραμελή οικογένεια στα κατεχόμενα τον Οκτώβριο, υπολογίστηκε στις 17.424 ΤΛ.

Στη γραπτή δήλωση ο πρόεδρος της KTAMS, Γκιουβέν Μπενγκινχάν ανέφερε ότι η διαφορά μεταξύ του κατώτατου μισθού και του ορίου πείνας αυξήθηκε σε 1.722 ΤΛ.

Υπογραμμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός είναι 445.16 στερλίνες και το όριο της πείνας είναι 493.83 στερλίνες.

Στο μεταξύ, σύμφωνα με στοιχεία της «στατιστικής υπηρεσίας», ο πληθωρισμός στα κατεχόμενα για τον Οκτώβριο σημείωσε αύξηση 1,92% έναντι του προηγούμενου μήνα. Ο πληθωρισμός των τελευταίων 4 μηνών που θα έχει επίδραση στους μισθούς, υπολογίστηκε στο 33,46%.

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ανεξέλεγκτη μαίνεται η φωτιά στην Επ. Λεμεσού - Προχώρησε με ανάκληση προσωπικού η Πυροσβεστική - Δείτε βίντεο

Δεύτερη τραγωδία στις Φυλακές: Απεβίωσε Κύπριος κατάδικος - Μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο όμως δεν τα κατάφερε

Ανείπωτη θλίψη – Έφυγε για το μεγάλο ταξίδι ο Παναγιώτης «Η μέρα δεν ξημέρωσε πολύ καλά»

Παραιτήθηκε από τους Οικολόγους η Έφη Ξάνθου - «Δεν μετανιώνω για τα 23 χρόνια που αφιέρωσα στο Κίνημα»

Καραγιάννης και Κωστρίκκης στο «Τ»: Να ανησυχούμε από την απόσυρση του AstraZeneca; - Όσα αναφέρουν



ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

ΠτΔ για «όχι» Τατάρ: «Δεν αντιλαμβάνομαι γιατί δεν κάθεται στο τραπέζι των συζητήσεων»

Την απόρριψη του κατοχικού ηγέτη Ερσίν Τατάρ, κλήθηκε να σχολιάσει ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, αναφορικά την πρόταση της Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, για τριμερή συνάντηση.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top