ΕΛΛΑΔΑ

Χανιά: Καλοί φίλοι ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του μονοκινητήριου - Δείτε φωτογραφίες τους

Χανιά: Καλοί φίλοι ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης του μονοκινητήριου - Δείτε φωτογραφίες τους

Καλοί φίλοι ήταν ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης που σκοτώθηκαν όταν το μονοκινητήριο αεροσκάφος, στο οποίο επέβαιναν κατέπεσε στη θαλάσσια περιοχή του Μάλεμε, στην Κρήτη, νωρίς το βράδυ της Πέμπτης, μόλις λίγα μέτρα από το αεροδρόμιο της αερολέσχης.

Πρόκειται για τον πιλότο Θεόδωρο Πάντο και τον Κωνσταντίνο Καραμπίνη. Οι δυο τους ήταν μέλη της Αερολέσχης Δυτικής Αθήνας -μάλιστα ο Θεόδωρος Πόντος ήταν ο πρόεδρος- και μοιράζονταν το πάθος τους για τους αιθέρες. Ο Κωνσταντίνος Καραμπίνης ήταν πατέρας δύο παιδιών.

Υπενθυμίζεται ότι το αεροσκάφος εντοπίστηκε βυθισμένο περίπου μισό ναυτικό μίλι μακριά από παραλία στα όρια Μάλεμε και Ταυρωνίτη, από ιδιωτικό σκάφος που μετείχε στις έρευνες και στο οποίο επέβαινε στέλεχος του Λιμενικού Σώματος-Ελληνική Ακτοφυλακή.

Δείτε το μοιραίο αεροσκάφος λίγο πριν την πτώση:

«Ήταν δεμένοι, δεν είχαν κάνει καμία προσπάθεια να βγουν»

«Βρήκαμε ένα πλωτό. Πήγαμε και είδαμε το αεροσκάφος. Δεν είχαμε μαζί μας καταδυτικό εξοπλισμό. Έκανα τον απεγκλωβισμό με τις ανάσες. Ήταν δεμένοι, δεν είχαν κάνει καμία προσπάθεια να βγουν. Είχαν εκδορές. Πιθανόν να έχασαν τις αισθήσεις τους ή και τη ζωή τους στην πρόσκρουση» είπε ο ναυαγοσώστης Παύλος Λιτινάκης περιγράφοντας τις δραματικές στιγμές που εκτυλίχθηκαν κατά τη διάρκεια της επιχείρησης. 

Όπως έγινε γνωστό, το αεροσκάφος απογειώθηκε από την Κωπαΐδα, με κατεύθυνση το Μάλεμε, όπου σήμερα θα πραγματοποιούνταν αγώνες της αερολέσχης Χανίων.

Ο πρόεδρος της Αερολέσχης Χανίων Παναγιώτης Τζαράκης, ανέφερε πως είναι άγνωστο το γιατί ο πιλότος δεν προσγειώθηκε στο αεροδρόμιο Χανίων και κατευθύνθηκε στο αεροδρόμιο του Μάλεμε το οποίο δεν ενδείκνυται για νυχτερινή χρήση. Ο ίδιος πάντως εκτιμά ότι ο πιλότος λόγω της νύχτας αποπροσανατολίστηκε με αποτέλεσμα την πτώση στην θάλασσα.

«Λεγόταν Θεόδωρος Πάντος, ήταν πρόεδρος της αερολέσχης Δυτικής Ελλάδος. Δεν έχει σχέση με τους αγώνες, ούτε θα λάμβανε μέρος. Τον περίμενε κάποιος άνθρωπος στο Μάλεμε από άλλη αερολέσχη και μας ενημέρωσε ότι καθυστερεί. Ενώ είχε κατευθυνθεί στο αεροδρόμιο της Σούδας, πήγε στο Μάλεμε. Εδώ δεν υπάρχουν οι συνθήκες για προσγείωση νύχτας, ούτε το αεροπλάνο του είχε τέτοιες δυνατότητες και ο ίδιος δεν νομίζω να ήταν εκπαιδευμένος για νυχτερινή προσγείωση. Έκανε στροφή για προσγείωση και πιθανόν να έπαθε αποπροσανατολισμό. Πιθανόν νόμιζε ότι πετούσε οριζόντια αλλά κατευθυνόταν προς τη θάλασσα. Επειδή είδα τη συντριβή, ήταν τόσο έντονη που αποκλείεται να μπορούσαν να κάνουν κάτι».

 Όπως εξήγησε στο zarpanews.gr, «ενώ είχε κατευθυνθεί στο αεροδρόμιο της Σούδας, πήγε στο Μάλεμε. Εδώ δεν υπάρχουν οι συνθήκες για προσγείωση νύχτας, ούτε το αεροπλάνο του είχε τέτοιες δυνατότητες και ο ίδιος δεν νομίζω να ήταν εκπαιδευμένος για νυχτερινή προσγείωση».

Το χρονικό

Το μικρό αεροπλάνο της αερολέσχης Δυτικής Αθήνας, είχε απογειωθεί από την Κωπαίδα με προορισμό τα Χανιά και είναι άγνωστο το γιατί προσπάθησε να προσγειωθεί στο αεροδρόμιο του Μάλεμε αντί για το αεροδρόμιο Χανίων.

Σύμφωνα με πληροφορίες όταν έφτασαν στην περιοχή είχε νυχτώσει και προκειμένου να προσγειωθούν, ο πιλότος έκανε μια στροφή πάνω από το Κολυμπάρι, προσεγγίζοντας τον διάδρομο προσγείωσης από την πλευρά της θάλασσας, αλλά ξαφνικά κατέπεσε σε κοντινή απόσταση από την ακτή.
Στο σημείο έσπευσαν ναυαγοσώστες που ενημερώθηκαν απο τον δήμαρχο Πλατανιά Γιάννη Μαλανδράκη, ένα σκάφος του Λιμενικού, ένα ελικόπτερο του

Πολεμικού Ναυτικού, δυο παραπλέοντα κρουαζιερόπλοια και ένα αλιευτικό σκάφος.

Δυστυχώς οι διασώστες που προσέγγισαν το μικρό αεροπλάνο δεν μπόρεσαν να προσφέρουν βοήθεια, παρα μόνο να απεγκλωβίσουν τις δυο σορούς οι οποίες διεκομίσθησαν στο λιμάνι του Κολυμπαρίου και από εκεί στο Νοσοκομείο Χανίων.

Ακολουθεί, η ανακοίνωση του Λιμενικού Σώματος για το τραγικό περιστατικό.

«Ενημερώθηκε τις απογευματινές ώρες σήμερα, το Ενιαίο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης (Ε.Κ.Σ.Ε.Δ.) του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. για πτώση εναέριου μέσου στη θαλάσσια περιοχή Μάλεμε Χανίων ν. Κρήτης, με δύο επιβαίνοντες.

Υπό το συντονισμό του Ε.Κ.Σ.Ε.Δ. του Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εφαρμόστηκε άμεσα το τοπικό σχέδιο έκτακτης ανάγκης και ξεκίνησαν έρευνες προς εντοπισμό του εναέριου μέσου και των επιβαινόντων του, από περιπολικό όχημα Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. από ξηρά, ένα περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ιδιωτικά σκάφη, καθώς και ένα ελικόπτερο του Πολεμικού Ναυτικού, ενώ δεσμεύτηκαν και δύο παραπλέοντα Κρουαζιερόπλοια.

Ιδιωτικό σκάφος στο οποίο επέβαινε στέλεχος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ. εντόπισε στη θαλάσσια περιοχή 1,5 ν.μ. βορειοδυτικά αεροδιάδρομου Μάλεμε Χανίων, σε απόσταση 300 μέτρων από την ακτή και σε βάθος 2,5 μέτρων, ένα ελαφρύ μονοκινητήριο αεροσκάφος.

Οι επιβάτες του, ηλικίας 61 και 66 ετών απεγκλωβίστηκαν από ναυαγοσώστη και περισυνελέγησαν από περιπολικό σκάφος Λ.Σ.-ΕΛ.ΑΚΤ., ενώ ακολούθως μεταφέρθηκαν στο λιμένα Κολυμβαρίου, παρελήφθησαν από ασθενοφόρα του ΕΚΑΒ και διεκομίσθηκαν στο Γενικό Νοσοκομείο Χανίων όπου διαπιστώθηκε ο θάνατος τους. Προανάκριση, διενεργείται από το Κεντρικό Λιμεναρχείο Χανίων».

ΠΗΓΗ: Protothema.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Απάτη στη Λεμεσό: Παρίστανε τον συνεργάτη ιδιοκτητών διαμερισμάτων - Χειροπέδες σε 34χρονο

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας

Eurovision 2024: Η Silia Kapsis έκανε την πρώτη της πρόβα με το «Liar»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Μπαράζ συλλήψεων – Χειροπέδες σε ακόμη ένα πρόσωπο – Εννέα το σύνολο

Στη σύλληψη ακόμη ενός προσώπου προχώρησε η Αστυνομία, αναφορικά με την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη, ανεβάζοντας το σύνολο των προσώπων στα εννέα.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top