ΕΛΛΑΔΑ

Χανιά: Ανελκύσθηκε από τη θάλασσα το αεροσκάφος στο Μάλεμε – Έμπειροι ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης

Χανιά: Ανελκύσθηκε από τη θάλασσα το αεροσκάφος στο Μάλεμε – Έμπειροι ο κυβερνήτης και ο συγκυβερνήτης

Αγαπημένοι φίλοι και έμπειροι πιλότοι ήταν οι δύο άνθρωποι που βρήκαν τραγικό θάνατο σε μια απέλπιδα προσπάθεια προσγείωσης του μονοκινητήριου αεροσκάφους στο οποίο επέβαιναν, δέκα λεπτά μετά τις 6 το απόγευμα της Πέμπτης και σε συνθήκες σκότους, στο πρώην αεροδρόμιο του Μάλεμε στον Δήμο Πλατανιά.

Κυβερνήτης του σκάφους ήταν ο Θεόδωρος Πάντος 60 ετών, πρόεδρος της αερολέσχης Δυτικής Αθήνας και συγκυβερνήτης, ο 61χρονος Κωνσταντίνος Καραμπίνης, πατέρας δύο παιδιών.

Το μικρό αεροσκάφος αεροσκάφους τύπου Σαβάνα, που συνετρίβη απόσταση περίπου 300 μέτρων παρασύρθηκε από τα θαλάσσια ρεύματα και εκβράστηκε σε ύπτια θέση στην ακτή.

Ακολούθησε η ανέλκυσή του από γερανό προκειμένου να μεταφερθεί σε ασφαλές σημείο και πραγματοποιηθεί ενδελεχής έλεγχος από τα μέλη της επιτροπής εμπειρογνωμόνων, προκειμένου να εντοπιστούν τα αίτια της τραγωδίας.\

Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΡΤ Χανίων και με δεδομένη την πολύ μεγάλη εμπειρία του άτυχου κυβερνήτη, δεν αποκλείεται να υπήρξε απώλεια στήριξης με απότομη κλίση προς τα κάτω. Εξαιτίας της χαμηλής πτήσης είναι πολύ πιθανό, να μην υπήρχε ο χρόνος για να αναστραφεί η πτώση του σκάφους.

Συγκλονιστική είναι η περιγραφή στην ΕΡΤ Χανίων, του ναυαγοσώστη Παύλου Λιτινάκη, γι αυτό που αντίκρισε βουτώντας -χωρίς μάλιστα καταδυτικό εξοπλισμό- προκειμένου να ανασύρει τους δύο ανθρώπους. Το σκάφος βυθίστηκε και συνετρίβη με το πρόσθιο μέρος, με τους δύο αδικοχαμένους αγαπημένους φίλους, να έχουν παραμείνει στα καθίσματα με τη ζώνη ασφαλείας. Τα τραύματά τους καταδεικνύουν ή ότι πέθαναν ακαριαία ή ότι έχασαν τις αισθήσεις τους από τη σφοδρότητα της σύγκρουσης.

Πάντως φως στα ακριβή αίτια θανάτου των δύο ανθρώπων, αναμένεται να ρίξει η νεκροψία – νεκροτομή που θα πραγματοποιηθεί από τον ιατροδικαστή Σταμάτη Μπελιβάνη στο Νοσοκομείο Χανίων, σήμερα το απόγευμα.

Οι πληροφορίες για τη μοιραία πτήση

Σύμφωνα με ρεπορτάζ της ΕΡΤ Χανίων, ο κυβερνήτης είχε καταθέσει σχέδιο πτήσης με προορισμό το Μάλεμε και αυτό είχε αυτόματα εγκριθεί από το σύστημα. Ωστόσο, δεν είχε πάρει ad hoc (επί τούτου) άδεια από την Πολεμική αεροπορία, προκειμένου να πραγματοποιήσει την πτήση.

Επίσης είναι βέβαιο, ότι δεν υπήρχε έγκριση για προσγείωση σε κανένα από τα δύο αεροδρόμια (Μάλεμε και Σούδας).

Αξίζει να σημειωθεί ότι είναι η Πολεμική Αεροπορία που χειρίζεται τις πτήσεις από και προς το ανενεργό μετά τον Β’ Παγκόσμιο Πόλεμο αεροδρόμιο. Δίνονται εγκρίσεις κάθε έξι μήνες, για συγκεκριμένου τύπου αεροπλάνα.

Πάντως, οι δύο φίλοι δεν έρχονταν στα Χανιά για να συμμετέχουν στις προγραμματισμένες για το Σαββατοκύριακο διήμερες εκδηλώσεις της αερολέσχης Χανίων. Φαίνεται ότι σε συνεννόηση με φίλους τους στα Χανιά, ήρθαν για να κάνουν παρέα και να παρακολουθήσουν τα δρώμενα, χωρίς ωστόσο να συμμετέχουν οι ίδιοι.

Οι εκδηλώσεις πάντως ματαιώθηκαν σε ένδειξη πένθους.

Ο Θεόδωρος Πάντος, τον Μάρτιο είχε δημοσιεύσει αγγελία πώλησης του μικρού σκάφους έναντι του ποσού των 45.000 ευρώ, αγγελία που ωστόσο αποσύρθηκε λίγο καιρό αργότερα.

Το «σενάριο» προσγείωσης στο Αεροδρόμιο «Δασκαλογιάννης» στη Σούδα, μάλλον δεν ευσταθεί, αφού ο Θ. Πάντως, είχε σχεδιάσει την πτήση προς το Μάλεμε, ενώ ακόμα και αν έπαιρνε άδεια να προσγειωθεί εκτάκτως εκεί, δεν θα μπορούσε, αφού δεν είχε εικόνα του χάρτη της περιοχής.

 ΠΗΓΗ: ertnews.gr

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Αυτά είναι τα επικίνδυνα έθιμα του Πάσχα – Πώς μπορούμε να προστατευθούμε; - Οι ενέργειες για πρόληψη από την Αστυνομία

Από πυρκαγιά σε πυρκαγιά έτρεχε η Πυροσβεστική - Το επιχειρησιακό πλάνο ενόψει καλοκαιριού

Έπιασε «λαυράκι» η ΥΚΑΝ - Συγκάτοικοι έκρυβαν ναρκωτικά μέσα στα δωμάτιά τους

Στις φλόγες οχήματα στο Τραχώνι – Καταστράφηκαν ολοσχερώς τα περισσότερα – Αποκλείστηκε η σκηνή

Γιώργος Θεοφάνους: «Έχω ξεκάθαρες μνήμες, ακόμα και τώρα όταν οδηγώ και ακούω βροντές, παρκάρω και κλείνω τα αυτιά μου»

Στιγμές τρόμου για 23χρονη: Αδέλφια την απείλησαν, την απήγαγαν και την τραυμάτισαν με μαχαίρι – Πρώην συμβίος της ο ένας



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Νέα εξέλιξη - Χειροπέδες σε άλλα δύο πρόσωπα

Στη σύλληψη άλλων δύο προσώπων προχώρησαν οι Αρχές, αναφορικά με την απόπειρα φόνου που έλαβε στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top