ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Καταγγελίες από πολίτες για τοποθέτηση κεραίας 5G - «Θα πάθουμε πολλά κακά» - H επιστολή στον Δήμο Λευκωσίας

Καταγγελίες από πολίτες για τοποθέτηση κεραίας 5G - «Θα πάθουμε πολλά κακά» - H επιστολή στον Δήμο Λευκωσίας

Καταγγελίες και παράπονα στο Δήμο Λευκωσίας, από κατοίκους που διαφωνούν και ανησυχούν για την υγειά τους, μετά την τοποθέτηση κεραίας 5G, ύψους 7 μέτρων, σε γειτονική οικία, λίγα μέτρα από το δημοτικό σχολείο του Αγίου Ανδρέου στην Λευκωσία.

Σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, κεραία τηλεπικοινωνιών τοποθετήθηκε σε ταράτσα οικίας, χωρίς όπως ισχυρίζονται την σύμφωνη γνώμη των κατοίκων της περιοχής.

Μιλώντας στο ThemaOnline οι κάτοικοι εκφράζουν τις ανησυχίες τους για την υγεία τους λόγω της ακτινοβολίας ενώ επισημαίνουν ότι η κεραία μπήκε σε απόσταση ούτε 50 μέτρων από δημοτικό σχολείο.

Γυναίκα κάτοικος περιοχής αναφέρει στο ThemaOnline:

«Μια καλή πρωία ξυπνήσαμε και ήταν η κεραία πάνω στην ταράτσα ενός κυρίου, χωρίς να λάβει υπόψη τον κόσμο στη γειτονιά. Οι πλείστοι από εμάς, είμαστε ηλικιωμένοι και προβλήματα υγείας. Δεν μας νοιάζει για εμάς , υπάρχουν τόσες νέες οικογένειες με μικρά παιδιά. Ακριβώς δίπλα στα 30-50 μέτρα είναι και το δημοτικό σχολείο. Χωρίς να ρωτήσουν, με το που τους προσφέραν ένα ποσό για ενοικίαση της ταράτσας, αμέσως δεχτήκαν και δεν μας έλαβαν υπόψη. Τώρα μας λένε για να μας "αποκοιμίσουν" να μην ανησυχούμε και ότι θα έρθουν να το ελέγξουν από το Πανεπιστήμιο Κύπρου και δεν θα δεχτούν να πάει πιο δυνατά η μονάδα περισσότερο από το επιτρεπτό. Και ποιος με το εγγυείται; Άτομο της οικογένειας μας, ο οποίος έχει σπουδάσει Electrical engineer, μας περιέγραψε ότι είναι "σαν να μπαίνετε όλοι σε ένα φούρνο μικροκυμάτων και θα ψηθείτε κανονικότατα". Εγώ δεν είμαι επιστήμονας, όμως ακουστήκαν πάρα πολλά και υπάρχουν άρθρα πάρα πολλά. Είναι χώρες όπως το Βέλγιο που τα πετάξαν και εμείς τα φέραμε εδώ και τα αγοράσαμε. Δεν ακούγεται η φωνή μας. Φέραμε τα εμπορευματοκιβώτια και τα κουβαλήσαμε στο Μαρί στον χειρότερο τόπο και ανατινάξαμε τους εαυτούς μας, τώρα φέραμε αυτά τα τέρατα που άλλοι τα πετάξαν και εμείς τα αγοράσαμε. Διότι μας ήρθαν φθηνά και θα πουλιούνται οι υπηρεσίες ακριβά. Πάλι για το κέρδος. Είναι κρίμα. Έχουμε κορίτσια, θα πάθουν στείρωση θα πάθουν λευχαιμία. Τους τα λέμε και υπάρχουν και μερικοί αυθάδεις που λένε «όχι» και τους επιβραβεύουν. Τώρα είμαστε σε ένα χωνί, παλαιότερα η Βασιλέως Κωνσταντίνου και Αγίου Παύλου ήταν μια όμορφη γραφική παλιά γειτονιά και αυτή τη στιγμή την έχουν καταντήσει σε ένα εργοτάξιο. Ο,τι θέλει κάνει ο κάθε ένας. Έχουν βάλει και στον Άγιο Δομέτιο και τώρα ο κύριος κοντά μας. Είναι γύρω μας. Θα μας αποτελειώσει και δεν ξέρουμε τι να κάνουμε. Είναι ένα ακόμα Μαρί, θα πάθουμε πολλά κακά. Ήδη στον Αγιο Δομέτιο γέμισε ο κόσμος καρκίνο».

Αντρας Κάτοικος περιοχής αναφέρει στο ThemaOnline:

«Η ακτινοβολία που εκπέμπεται και η μη ενημέρωση εκ των προτέρων στους δημότες είναι θέματα σοβαρά. Το δημοτικό σχολειό είναι 30 μετρά από το σημείο. Το άλλο σημαντικό είναι ότι η περιοχή είναι ειδικού χαρακτήρα και οι κατοικίες περιορίζονται  σε αλλαγές με αυστηρότατους κανόνες. Η κεραία είναι έκτος προδιαγραφών. Θα κινητοποιηθούμε μαζικά αλλά και νομικά ώστε να μετακινηθεί σε σύντομο χρονικό διάστημα».

Επιστολή με δικηγόρο στο Δήμο Λευκωσίας - Ζητούν εφαρμογή της νομοθεσίας και του Διατάγματος

Οι κάτοικοι προχώρησαν με δικηγόρο, στέλνοντας επιστολή στο Δήμο Λευκωσίας με την οποία καλούν τις Δημοτικές αρχές όπως προβούν στα δέοντα για την εφαρμογή της νομοθεσίας και του Διατάγματος αναφέροντας συγκεκριμένα:

«Καλείστε όπως προβείτε στα δέοντα για την εφαρμογή της νομοθεσίας και του Διατάγματος και ως η αρμόδια αρχή μεριμνήσετε για την άρση κάθε παρανομίας ή και παρατυπίας σε σχέση με το ζήτημα, όπως ανακαλέσετε την άδεια οικοδομής που έχετε εκδώσει κατά παράβαση των νόμων και του ισχύοντος Διατάγματος ή και ανακαλέσετε ή και ακυρώσετε οποιαδήποτε βεβαίωση δυνατόν να έχετε δώσει ότι η πολεοδομική άδεια θεωρείται δοσμένη ή και όπως απαιτήσετε την αφαίρεση της κεραίας και την επαναφορά των δεδομένων που υπήρχαν πριν την παράνομη ανέγερση της στην εν λόγω οικοδομή. Σε αντίθεση περίπτωση οι πελάτες μας προτίθενται να λάβουν νομικά μετρά».

Το ThemaOnline, δημοσιεύει την επιστολή με την έγκριση των κατοίκων περιοχής:

Το ThemaOnline προσπάθησε να επικοινωνήσει με τον Δήμο Λευκωσίας, επιβεβαιώνοντας ότι είναι ενήμεροι για το εν λόγω θέμα, ωστόσο μέχρι στιγμής δεν θέλησαν να προβούν σε οποιαδήποτε δήλωση, καθώς αναμένεται η επίσημη ανακοίνωση όταν υπάρξει απόφαση.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top