ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Συντεχνία «Ισότητα»: Ζητά ανάκληση αποκοπών στους μισθούς δεσμοφυλάκων

Συντεχνία «Ισότητα»: Ζητά ανάκληση αποκοπών στους μισθούς δεσμοφυλάκων

H Παγκύπρια Συντεχνία «Ισότητα» καλεί την Υπουργό Δικαιοσύνης να προβεί στις δέουσες ενέργειες για ανάκληση "των παράνομων αποκοπών και για καταβολή ακέραιων των μισθών των Δεσμοφυλάκων, ενόψει και των εορτών των Χριστουγέννων".

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε σήμερα, η συντεχνία αναφέρει ότι την Παρασκευή, 17 Νοεμβρίου, δεσμοφύλακες διαπίστωσαν "με έκπληξη και απογοήτευση σημαντικές απροειδοποίητες μειώσεις 500 έως 1200 ευρώ στους μισθούς τους για τον μήνα Νοέμβριο, όπως φαίνεται στο ηλεκτρονικό σύστημα μισθοδοσίας του Γενικού Λογιστηρίου".

Προσθέτει ότι οι μειωμένοι μισθοί του Νοεμβρίου πρόκειται να καταβληθούν στις 29 Νοεμβρίου 2023.

Περαιτέρω διευκρινίζει ότι γύρω στον Οκτώβριο του 2023, αριθμός δεσμοφυλάκων, μελών της Συντεχνίας, ενημερώθηκαν από το Λογιστήριο του Τμήματος Φυλακών ότι επίκειται υποβάθμιση της μισθοδοτικής τους κλίμακας ή/και βαθμίδας, λόγω μη επιτυχίας σε εξετάσεις, σύμφωνα με εγκύκλιο επιστολή του Τμήματος Δημόσιας Διοίκησης και Προσωπικού (ΤΔΔΠ).

Αναφέρει επίσης ότι σύμφωνα με την υπ’ αριθμόν 1627 εγκύκλιο του ΤΔΔΠ ημερομηνίας 28/9/2020, οι δεσμοφύλακες έπρεπε να επιτύχουν σε συγκεκριμένες εξετάσεις προκειμένου να έχουν μισθολογική ανέλιξη, αλλιώς, θα υφίσταντο κατακράτηση ή διακοπή της προσαύξησής τους.

Προσθέτει πως οι εν λόγω δεσμοφύλακες είχαν ανελιχθεί σε επόμενη κλίμακα ή/και βαθμίδα χωρίς να έχουν παρακαθίσει ή/και επιτύχει στις εξετάσεις.

Η συντεχνία αναφέρει ότι σε επιστολή της ημερ. 5/10/2023 προς τον Γενικό Διευθυντή του Υπουργείου Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, την οποία κοινοποίησε και στον Αναπληρωτή Διευθυντή του Τμήματος Φυλακών, σημείωνε πως η εν λόγω εγκύκλιος δεν είχε ποτέ γνωστοποιηθεί στους επηρεαζόμενους δεσμοφύλακες και κατά συνέπεια, αυτοί δεν γνώριζαν τις σχετικές πρόνοιες και υποχρεώσεις.

Προσθέτει πως είναι απογοητευτικό και ανησυχητικό το γεγονός ότι ούτε το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης, ούτε ο Αναπληρωτής Διευθυντής του Τμήματος Φυλακών απάντησαν στην επιστολή της και αναφέρει πως «το γεγονός ότι η ηγεσία του Υπουργείου και του Τμήματος αδιαφορεί πλήρως για την επιβίωση αυτών των υπαλλήλων προκαλεί θλίψη και αποτροπιασμό».

Σύμφωνα με την συντεχνία η ίδια η εγκύκλιος έρχεται σε άμεση αντίθεση με το άρθρο 13 του περί Ρύθμισης της Απασχόλησης Εργοδοτουμένων Αορίστου και Ορισμένου Χρόνου στη Δημόσια Υπηρεσία Νόμου του 2016 (Ν. 70(Ι)/2016).

Επιπλέον, σύμφωνα με την Ισότητα, "η εγκύκλιος παραβιάζει την αρχή της νομιμότητας της διοικητικής δράσης (Άρθρο 8, Ν.158(Ι)/1999), καθώς εισάγει νέους περιορισμούς και απαιτήσεις χωρίς την απαραίτητη νομοθετική εξουσιοδότηση".

Τέλος, αναφέρει ότι «οι αποκοπές στους μισθούς αποτελούν διοικητική πράξη η οποία διενεργήθηκε εν καταστάσει πλάνης (Άρθρο 46, Ν. 158(Ι)/1999), καθώς στηρίζονται σε εσφαλμένη ερμηνεία του ισχύοντος νομοθετικού πλαισίου και ειδικότερα του Ν. 70(Ι)/2016. Επιπλέον, αποτελούν παραβίαση του περί Προστασίας Μισθών Νόμου του 2007 αναφορικά με τις άδικες αποκοπές μισθών και την ελεύθερη διάθεσή τους».

ΠΗΓΗ: ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Οδηγός κίνδυνος: Γυναίκα οδηγούσε αντίθετα στον αυτοκινητόδρομο - Βρισκόταν υπό την επήρεια μέθης και ναρκωτικών

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουνLIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top