ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Συμβολική η συνάντηση ΠτΔ - Πάπα - Ορόσημο 50 χρόνων διπλωματικών σχέσεων - Αναμονή για εργασίες ENI στην ΑΟΖ

Συμβολική η συνάντηση ΠτΔ - Πάπα - Ορόσημο 50 χρόνων διπλωματικών σχέσεων - Αναμονή για εργασίες ENI στην ΑΟΖ

Ιδιαίτερης σημασίας τόσο σε ουσιαστικό όσο και σε συμβολικό επίπεδο χαρακτήρισε τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Νίκου Χριστοδουλίδη με τον Πάπα Φραγκίσκο Α’, ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης.

Σε δηλώσεις του στους δημοσιογράφους, μετά τη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Πάπα Φραγκίσκο Α’, στην Αγία Έδρα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ήταν μια επίσκεψη του Προέδρου της Δημοκρατίας ιδιαίτερης σημασίας και συμβολισμού και η πρώτη του ως Προέδρου της Δημοκρατίας, αλλά πραγματοποιήθηκε και ενόψει της συμπλήρωσης 50 ετών από την εγκαθίδρυση των διπλωματικών σχέσεων μας.

Και αυτό είναι ένας συμβολισμός που ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ήγειρε προς τον Ποντίφικα.

Ενόψει και της περαιτέρω βελτίωσης των ήδη εξαίρετων σχέσεων που έχει η Κύπρος με την Αγία Έδρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας συζήτησε με τον Ποντίφικα τις εξελίξεις στην περιοχή μας και του ανέπτυξε την πρωτοβουλία που η Κυπριακή Δημοκρατία έχει αναλάβει ως προς τη δημιουργία ενός θαλάσσιου διαδρόμου, για την παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας, αλλά και για τις ανησυχίες μας για πιθανή κλιμάκωση της κρίσης στην περιοχή και ότι καταβάλλονται όλες οι προσπάθειες που η Κύπρος μπορεί να κάνει ως κράτος της περιοχής, και λόγω των εξαιρετικών σχέσεων που διατηρεί τα τελευταία χρόνια με τα κράτη της περιοχής, ως προς την πιθανή αποκλιμάκωση της κρίσης.

Με τον Πάπα Φραγκίσκο συζήτησαν, επίσης, το Μεταναστευτικό. Η Κύπρος και η Ιταλία ως κράτη πρώτης γραμμής της ΕΕ αντιμετώπιζαν και αντιμετωπίζουν μεγάλες μεταναστευτικές ροές και είναι εδώ που είναι κοινές και οι επιδιώξεις μας και οι στόχοι μαζί με την Ιταλία, αλλά και με τον ηγέτη της Ρωμαιοκαθολικής Εκκλησίας.

Είχαν επίσης την ευκαιρία να συζητήσουν το Κυπριακό, τις προσπάθειες που καταβάλλει η πλευρά μας ως προς την επανέναρξη των διαπραγματεύσεων από εκεί που έχουν διακοπεί και τις προσπάθειες της Κυπριακής Δημοκρατίας για διατήρηση και προστασία της θρησκευτικής και πολιτιστικής μας κληρονομιάς στα κατεχόμενα.

Κατά τη συνάντηση αναφέρθηκε ότι περισσότερα από 500 θρησκευτικά, πολιτιστικά μνημεία στα κατεχόμενα περιλαμβανομένων και μαρωνιστικών εκκλησιών κινδυνεύουν με κατάρρευση, αρκετά έχουν ήδη καταρρεύσει και είναι εδώ που χρειάζεται η περαιτέρω ενίσχυση των προσπαθειών των αρμόδιων Τεχνικών Επιτροπών ώστε να μπορέσουν να διαφυλαχθούν αυτά τα ανεπανάληπτα, απαράμιλλου πλούτου θρησκευτικά μνημεία».

Αναφερόμενος, εξάλλου, στη συνάντηση του Προέδρου της Δημοκρατίας με τον Διευθύνοντα Σύμβουλο της εταιρείας ΕΝΙ, αργότερα σήμερα, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «εξ αφορμής της παρουσίας του Προέδρου της Δημοκρατίας στη Ρώμη κρίθηκε πολύ σημαντική αυτή η συνάντηση, η ΕΝΙ δραστηριοποιείται σε πολλά τεμάχια της κυπριακής ΑΟΖ».

Πρόσθεσε ότι «ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου προχωρούν και σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συζητήσει με τον επικεφαλής της εταιρείας το πώς μπορούν να επισπευσθούν ακόμη περισσότερο οι εργασίες της ΕΝΙ ή να παραμείνουν πιστοί στους σχεδιασμούς της Κύπρου. Ιδιαίτερα μετά την παράνομη ρωσική εισβολή στην Ουκρανία η εξόρυξη – αξιοποίηση του κυπριακού φυσικού αερίου αποκτά ιδιαίτερη σημασία και για όλη την ΕΕ στις προσπάθειες ενεργειακής αυτονόμησης της και απεξάρτησης της από το ρωσικό φυσικό αέριο».

Σε παρατήρηση δημοσιογράφου ότι η ΕΝΙ έχει τοποθετηθεί ότι χρειάζεται η άδεια της Τουρκίας για να προχωρήσει σε γεωτρήσεις, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «είναι γνωστό, έχει τοποθετηθεί η ΕΝΙ και έχει ακολουθήσει τοποθέτηση μετά από αυτή την τοποθέτηση. Είναι γνωστό ότι η ΕΝΙ δραστηριοποιείται σε πολλά τεμάχια και προχωρούν κανονικά οι ενεργειακοί σχεδιασμοί της Κύπρου. Μέχρι τις αρχές του 2024 αναμένουμε το πώς θα προχωρήσουν οι εργασίες της ΕΝΙ για να μπορέσει να ολοκληρωθεί ο ενεργειακός σχεδιασμός μας».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Έκλεισε εκνευρισμένος την σύνδεση ο Βαβούσκος «Με ειρωνεύεστε»: Η αμφισβήτηση και ο καταστατικός χάρτης για Μονή Αββακούμ

Δουλειά με το ζόρι στον καύσωνα: Πόσα εξώδικα εκδόθηκαν - Εργοτάξια τερμάτισαν την λειτουργία τους λόγω παραβάσεων

Ανάλυση: Σε νέα εποχή οι σχέσεις ΗΠΑ – Κύπρου – Διεθνολόγος εξηγεί στο «Τ» για την άρση της υποχρέωσης για έκδοση visas

«Καμένη γη»: Πέραν των 3000 δεκαρίων γεωργικής γης επηρεάστηκαν από πυρκαγιές στην Πάφο - Χάθηκαν και ζώα

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Υφυπουργός - Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακίουΑνέλαβε καθήκοντα ο νέος Υφυπουργός - Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακίου

Ανέλαβε καθήκοντα ο νέος Υφυπουργός - Πραγματοποιήθηκε η τελετή παράδοσης και παραλαβής του χαρτοφυλακίου

Το χαρτοφυλάκιο μετανάστευσης και ασύλου παρέλαβε σήμερα, 19 Ιουνίου 2024, από τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνο Ιωάννου, ο Υφυπουργός Μετανάστευσης και Διεθνούς Προστασίας δρ Νικόλας Α. Ιωαννίδης, κατά τη διάρκεια ειδικής τελετής που πραγματοποιήθηκε στο Υπουργείο Εσωτερικών.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top