ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Δημήτρης Παπαδάκης: Ανακοίνωσε τη νέα πολιτική κίνηση, με το όνομα «Αιχμή»

Δημήτρης Παπαδάκης: Ανακοίνωσε τη νέα πολιτική κίνηση, με το όνομα «Αιχμή»

Σε συγκέντρωση πολιτών, που πραγματοποιήθηκε, με πρωτοβουλία του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη, αποφασίστηκε η ίδρυση Νέας Κίνησης, με το όνομα «Αιχμή» - Δημοκρατική Κίνηση Αλλαγής. Μετά από επαφές και συζητήσεις, με ένα ευρύ φάσμα της κοινωνίας, καταλήγουμε ότι η ανατροπή αυτού του σαθρού συστήματος, μπορεί να προέλθει μόνο από τους ίδιους τους πολίτες, οι οποίοι σήμερα πληρώνουν τα διαχρονικά λάθη του κομματικού και πολιτικού κατεστημένου.

Η πρώτη συνάντηση πολιτών εξέλεξε ως προσωρινό επταμελές προεδρείο, τους Λεωνίδα Αλεξάνδρου, Παναγιώτη Ευαγγελίδη, Χριστούλλα Κυριάκου, Κατερίνα Παπαραδαμάνθους, Στάμο Παπαβασιλείου, Τώνια Σταυρινού και Στέφανο Χατζηκοφίνα. Η επίσημη παρουσίαση της Κίνησης θα γίνει σε μεταγενέστερο στάδιο.

Η «Αιχμή» - Δημοκρατική Κίνηση Αλλαγής, φιλοδοξεί να λειτουργήσει ως ένας ανοικτός χώρος αμφίδρομης επικοινωνίας και ουσιαστικής συμμετοχής κάθε δημοκρατικού πολίτη. Στόχος είναι να δώσουμε λόγο και βήμα στη μεγάλη σιωπηρή πλειοψηφία των ανθρώπων, που σήμερα δεν εκπροσωπούνται, αλλά ούτε και λαμβάνονται υπόψιν στη λήψη αποφάσεων. Η απουσία τους, όσο και αν εξυπηρετεί τα συμφέροντα κάποιων κομμάτων, εκτιμούμε ότι δεν είναι δείγμα αδιαφορίας και αδράνειας, αλλά έκφραση βαθιάς απογοήτευσης.

Στην αναζήτηση προοπτικής και ελπίδας για το μέλλον, απευθύνουμε στους πολίτες, κάλεσμα συμπόρευσης και δημιουργικού διαλόγου για να ανατρέψουμε, δημοκρατικά, τη σαθρή στασιμότητα και τον εφησυχασμό.

Αυτούσια η Διακήρυξη Αρχών της Κίνησης, καθώς και η ομιλία του Ευρωβουλευτή Δημήτρη Παπαδάκη

Φίλες και φίλοι

Σας ευχαριστώ θερμά που ανταποκριθήκατε στην πρόσκληση για αυτή τη σύναξη. Η παρουσία σας είναι πολύ σημαντική και αποδεικνύει το ενδιαφέρον σας για αυτό τον τόπο, και την αγωνία σας για το πού βρίσκονται σήμερα τα πράγματα.

Όπως ήδη γνωρίζετε, τους τελευταίους έξι μήνες, βρισκόμασταν σε μια διαδικασία εντατικών διαβουλεύσεων, επαφών και ανταλλαγής απόψεων, θέλοντας να δούμε κατά πόσο υπάρχει το έδαφος για να προχωρήσουμε σε μια νέα Πολιτική Κίνηση.

Αφού ακούσαμε κόσμο σε όλες τις επαρχίες, το συμπέρασμα είναι ότι το πολιτικό τοπίο δυστυχώς δεν είναι έτοιμο να δεχτεί σήμερα ένα νέο κόμμα. Το είδαμε αυτό ξεκάθαρα και σε δημοσκοπήσεις, τις οποίες αναλύσαμε και συζητήσαμε.

Σε όλες μας τις επαφές, αυτό που εισπράξαμε είναι την απογοήτευση των πολιτών, την έλλειψη εμπιστοσύνης στο πολιτικό σύστημα και τους θεσμούς, ακόμη και την οργή τους η οποία είναι πλέον οριζόντια και γενικευμένη. Η δυσπιστία είναι διάχυτη.

Σε αυτές τις συνθήκες θεωρούμε ότι επί του παρόντος, δεν υπάρχει έδαφος για ένα νέο Πολιτικό Κόμμα. Γιατί στη συνείδηση των πολιτών θα είναι απλά «ένα από τα ίδια». Ακόμη και αν εμείς το είχαμε οραματιστεί διαφορετικά. Είχαμε οραματιστεί ένα Κίνημα Αλλαγής, προοδευτικό, ριζοσπαστικό και σύγχρονο, όχι στα χαρτιά και στις πολιτικές βιτρίνες, αλλά στην ουσία του. Ένα Κίνημα διαφορετικό.

Συναντήσαμε επίσης αντικειμενικές δυσκολίες σε αυτή την προσπάθεια. Το να εντοπίσουμε και να πείσουμε νέους ανθρώπους, γυναίκες, προσωπικότητες εκτός του συστήματος που θα ήταν διατεθειμένοι και διατεθειμένες να ενταχθούν σε μια τέτοια προσπάθεια, αποδείχθηκε πολύ δύσκολο.

Η δυσπιστία βλέπετε έχει δύο όψεις. Η μία είναι αυτή των πολιτών που ψηφίζουν και η άλλη είναι των ενεργών πολιτών, των σκεπτόμενων και ικανών ανθρώπων, για να εμπλακούν στην πολιτική. Είναι απογοητευτικό, αλλά είναι η πραγματικότητα: Οι πολίτες έχουν χάσει κάθε ελπίδα προς την ενεργή πολιτική δράση. Η απαξίωση έχει κερδίσει όλες τις εκλογικές μάχες και δυστυχώς τώρα την βλέπουμε να κλέβει από τους πολίτες και αυτήν ακόμη την ελπίδα.

Σε αυτό το σκηνικό, λοιπόν, με αυτά τα συμπεράσματα υπόψη μας, πρέπει να πάρουμε αποφάσεις. Η μία επιλογή θα μπορούσε να είναι η απόσυρση. Η παραίτηση από κάθε προσπάθεια για να γεννηθεί κάτι πραγματικά καινούριο και ελπιδοφόρο στην πολιτική σκηνή του τόπου μας.

Ίσως αυτό για κάποιους θα ήταν και το πιο νούσιμο και λογικό. Να εγκαταλείψουμε την πολιτική και να αφήσουμε όλες τις αποφάσεις να λαμβάνονται από το υφιστάμενο σύστημα και τα παράκεντρα της εξουσίας που έχουν ριζώσει και νέμονται την εξουσία σε όλα τα επίπεδα.

Αισθάνομαι, ειλικρινά, ότι αυτό δεν είναι επιλογή. Σε όλη μου τη ζωή πίστευα πως όσο ζούμε και αναπνέουμε, έχουμε τη δύναμη, ίσως και την υποχρέωση, να ονειρευόμαστε έναν καλύτερο κόσμο. Να υπερασπιζόμαστε τις αρχές μας. Η ευθύνη, όπως την όρισε ο Καζαντζάκης, είναι το αντίδοτο στη σημερινή μαυρίλα που επικρατεί γύρω μας.

Τα προβλήματα της κοινωνίας είναι τεράστια. Η έκταση που έχει πάρει η διαφθορά και η διαπλοκή, δημιουργούν συνθήκες ασφυξίας στους πολίτες, οι οποίοι δεν ξέρουν πού να βρουν το δίκιο τους. Αυτό το σύστημα εμποδίζει κάθε προοπτική για υγιή ανάπτυξη, στραγγαλίζει την οικονομία, το κράτος πρόνοιας, το σύστημα υγείας, την παιδεία, την ευημερία και την πρόοδο σε κάθε τομέα. Καταστρέφει τα όνειρα της νέας γενιάς.

Η γενικευμένη ακρίβεια και το υψηλό κόστος ζωής, η στεγαστική κρίση, η κατρακύλα των μισθών στον ιδιωτικό τομέα, η εργασιακή ανασφάλεια, η ανισότητα στο τρόπο παραχώρησης της ΑΤΑ, η ριζωμένη διαφθορά και διαπλοκή σε όλες τις πτυχές της ζωής μας, η ατιμωρησία και η συγκάλυψη. Τα αγαθά της παιδείας και της υγείας που δεν προσφέρονται ούτε ισότιμα ούτε στο ποιοτικό επίπεδο που δικαιούνται και ακριβοπληρώνουν με τους φόρους τους, οι πολίτες.

Και πάνω από όλα αυτά επικρέμεται μονίμως και το πρόβλημα της συνεχιζόμενης τουρκικής κατοχής. Η ανασφάλεια για το μέλλον και η απαισιοδοξία για τις προοπτικές δικαίωσης. Κάποιοι βιάζονται να θάψουν το Κυπριακό. Πολλοί μας λένε ότι τελείωσε, ότι η σημερινή «πραγματικότητα» είναι η τελική λύση. Η διχοτόμηση του εδάφους και του λαού μας, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει λύση και επιλογή μας.

Φίλες και φίλοι,

Δεν σας προσκαλέσαμε εδώ σήμερα για να μοιραστούμε όλες αυτές τις απογοητευτικές διαπιστώσεις. Ούτε για να υπερθεματίσουμε όλα τα προβλήματα που ήδη βιώνετε. Σας καλέσαμε για να μοιραστούμε μαζί σας αυτό που αισθανόμαστε ότι ΜΠΟΡΟΥΜΕ να κάνουμε. Αυτό που προτείνουμε στην παρούσα φάση. Και δεν είναι άλλο από τη δημιουργία μιας Πολιτικής Κίνησης με συμμετέχοντες από όλο το φάσμα της κοινωνίας.

Δεν θα λειτουργήσουμε με τον παραδοσιακό τρόπο της εγγραφής μελών και την ιεραρχική δομή ενός κόμματος. Στόχος είναι να δημιουργήσουμε ένα οριζόντιο Κίνημα, το οποίο αξιοποιώντας την ψηφιακή τεχνολογία, θα λειτουργεί ως ένας ανοικτός φορέας ανταλλαγής, προβληματισμού, συμμετοχής και αμφίδρομης επικοινωνίας. Σε αυτό το πλαίσιο θα κρίνουμε μαζί πώς θα κινηθούμε και σε επόμενες εκλογικές διαδικασίες.

Εισηγούμαι τη δημιουργία ενός Συντονιστικού Σώματος, ενός προσωρινού προεδρείου, το οποίο θα αποτελείται κατά προτίμηση από νέα πρόσωπα, τα οποία θα μπορούσαν να διαδραματίσουν ρόλο, τόσο στη διαμόρφωση των θέσεων και των στόχων της Κίνησης, όσο και στην αναζήτηση επιλογών για τις επικείμενες εκλογές.

Φίλες και φίλοι,

Καμία απόφαση και καμία ενέργεια δεν μπορεί να προχωρήσει, χωρίς εσάς. Αν δεν υπάρχουν άνθρωποι να πλαισιώσουν αυτή την προσπάθεια, να συμβάλουν με τις εισηγήσεις τους, αλλά και να στηρίξουν έμπρακτα αυτή την Κίνηση. Δεν θέλουμε να είναι μια Κίνηση αντίθεσης, αγανάκτησης και ανέξοδης κριτικής.

Θέλουμε να είναι μια Κίνηση προτάσεων, δράσεων και θετικής επιρροής στο πολιτικό σκηνικό. Δεν θέλουμε να είμαστε Αντί. Θέλουμε να είμαστε Συν.Θέλουμε να είμαστε ένα «συν» στην κοινωνία και σε διαρκή πόλεμο με όλα αυτά που δυσφημούν τη χώρα μας, απογοητεύουν τους νέους μας και τους αναγκάζουν να φεύγουν για το εξωτερικό. Να σταθούμε απέναντι από τη διαφθορά. Απέναντι από τις νοοτροπίες που μας έχουν χρεωκοπήσει και οικονομικά και ηθικά.

Να σταθούμε δίπλα στους νέους. Δίπλα σε κάθε σωστό επιχειρηματία. Δίπλα σε κάθε σωστό δημόσιο λειτουργό. Δίπλα σε κάθε πολίτη που υπηρετεί -ίσως και με κόστος- την νομιμότητα, το ήθος και την ανθρωπιά.

Με αυτή την πρόταση στέκομαι σήμερα ενώπιων σας και σας ζητώ πάνω από όλα την άποψη σας, τις εισηγήσεις και την στήριξη σας. Αν αισθάνεστε ότι σας εκφράζει μια τέτοια προσπάθεια, εδώ είμαστε, για να διαμορφώσουμε το πλαίσιο της μαζί. Να βρούμε τα μέσα και τους τρόπους να ηγηθούμε μιας ουσιαστικής αλλαγής σε επίπεδο κοινωνίας και πολιτείας.

Σε αυτή τη προσπάθεια δεν περισσεύει κανείς. Εκτός από αυτούς που έχουν ευθύνη για τη σημερινή κατάσταση. Σε συνεργασία με όλους τους πολίτες οι οποίοι έχουν την ίδια αντίληψη, τις ίδιες ανησυχίες και τα ίδια οράματα να δράσουμε για την αποκατάσταση της τραυματισμένης εμπιστοσύνης στους θεσμούς. Να πάρουμε τα ηνία του τόπου μας και της ζωής μας.

Αρκετά τα έχουν κρατήσει άνθρωποι ανίκανοι, διαπλεκόμενοι, διεφθαρμένοι και αριβίστες. Τους επιτρέψαμε να προελάσουν και να στρογγυλοκαθίσουν πάνω στην πλάτη μας.

Σας καλώ λοιπόν να προχωρήσουμε, να σηκώσουμε όρθιο το ανάστημά μας και να πολεμήσουμε. Να κάνουμε ειρηνική επανάσταση με ευρεία συστράτευση της κοινωνίας για έναν καλύτερο τόπο. Για την Κύπρο που αξίζουμε.

Να ξεκινήσουμε τη μεγάλη ανατροπή.

«Ομπρός παιδιά και δεν βολεί μοναχός του να ανέβει ο ήλιος».

ΕΓΓΡΑΦΟ ΘΕΣΕΩΝ ΑΡΧΩΝ

Η ΠΑΡΟΥΣΑ ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΚΑΤΑΣΤΑΣΗ

Το μέγιστο των προβλημάτων μας, παραμένει το εθνικό μας θέμα, το οποίο συμπληρώνει, όπου να’ ναι, 50 χρόνια αποτελμάτωσης. Οι σημερινές συνθήκες διαιωνίζουν την ανασφάλεια και την απαισιοδοξία μας για δικαίωση.

Η οικονομία του τόπου έχει προσανατολιστεί στην εξυπηρέτηση των συμφερόντων των λίγων σε βάρος των πολλών.

Το κόστος ζωής έχει εκτοξευθεί σε επίπεδα που οι μισθοί και οι συντάξεις δεν μπορούν να καλύψουν. Ιδιαίτερα το κόστος στέγασης το οποίο δεν είναι απλά δυσβάστακτο αλλά απλησίαστο, ιδιαίτερα για τη νέα γενιά.

Η διαπλοκή, η διαφθορά, η ατιμωρησία και το ρουσφέτι είναι τα τέσσερα καρκινώματα που οδήγησαν την κοινωνία στην απαξίωση της πολιτικής, των πολιτικών και των θεσμών. Μια απαξίωση που δυστυχώς, εκφράζεται μόνο με τη σιωπή και την αποχή.

Οι θεσμοί πλήττονται και καταρρακώνονται καθημερινά.

Η δημοκρατία νοσεί σοβαρά.

Ο μεγάλος ένοχος για όλα αυτά τα φαινόμενα παρακμής είναι το πολιτικό σύστημα. Διεφθαρμένο και ανίκανο να αντιληφθεί τις ανάγκες της εποχής, έχει εξαντλήσει τα όριά του.

Η ΔΙΚΗ ΜΑΣ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ

Μέσα σε αυτές τις συνθήκες της γενικευμένης κρίσης, στόχος και επιδίωξή μας δεν μπορεί να είναι άλλος από τον αγώνα για τη δημοκρατική ανατροπή αυτού του αρρωστημένου συστήματος.

Γι’ αυτό, αναλαμβάνουμε την πρωτοβουλία για τη δημιουργία ενός πολιτικού σχηματισμού, μιας Κίνησης, σε πρώτη φάση, η οποία θα δώσει λόγο στον δημοκρατικό, προοδευτικό, ριζοσπαστικό χώρο.

Με σαφείς πολιτικές οριοθετήσεις, με καθαρές προγραμματικές θέσεις, με πίστη, φαντασία και πολιτική διορατικότητα, πιστεύουμε και πρεσβεύουμε τη δημοκρατική ανατροπή του διεφθαρμένου πολιτικού συστήματος.

ΒΑΣΙΚΕΣ ΑΡΧΕΣ

Το Κυπριακό είναι θέμα εισβολής και κατοχής. Η διχοτόμηση του εδάφους και του λαού μας, δεν μπορεί σε καμία περίπτωση να αποτελέσει λύση και επιλογή μας. Αγωνιζόμαστε για μια λύση η οποία θα εξασφαλίζει τα δικαιώματα όλων των πολιτών, ανεξάρτητα από εθνικότητα και θρησκεία, όπως αυτά διασφαλίζονται σε κάθε ευρωπαϊκό κράτος.

Η οικονομία του τόπου, επιβάλλεται να καταστεί ισχυρή, σύγχρονη και ανταγωνιστική, σταθερά προσανατολισμένη στην κοινωνική ευημερία, μέσα σε ένα ελεύθερο και δημοκρατικό περιβάλλον. Αυτό δεν μπορεί να γίνει χωρίς τον εκσυγχρονισμό και την εξυγίανση του δημόσιου τομέα.

Οι χρηματοκεντρικές τάσεις και το κυνήγι του εύκολου πλουτισμού, αποπροσανατολίζουν και διαφθείρουν την κοινωνία μας. Το δικό μας όραμα είναι η στροφή σε μια κοινωνία ανθρώπινη, δίκαιη και δημιουργική.

Όλα αυτά προϋποθέτουν την καταπολέμηση της διαφθοράς, της αναξιοκρατίας, της ημετεροκρατίας, του νεποτισμού, της κακοδιαχείρισης και πάνω απ’ όλα τον σεβασμό του πολίτη.

Η παιδεία και ο πολιτισμός, άλλοι δύο ασθενείς του συστήματος, αποτυγχάνουν στο ρόλο τους που είναι πάνω από όλα να διαπλάθουν ελεύθερους, σκεπτόμενους και κοινωνικά υπεύθυνους πολίτες. Η ουσιαστική στήριξή τους συνιστά επένδυση με πολλαπλά οφέλη και έτσι πρέπει να αντιμετωπίζεται.

Στον τομέα της υγείας μετά την εφαρμογή του Γενικού Σχεδίου χρειάζονται πολλά ακόμη για τη θωράκιση, τη σταθεροποίηση και τη βελτίωσή του, για την αναβάθμιση των προσφερόμενων υπηρεσιών και την εξάλειψη φαινομένων διασπάθισης του δημόσιου χρήματος.

Η κλιματική κρίση επιβάλλει επιτακτικά την εφαρμογή μιας ολοκληρωμένης οικολογικής πολιτικής. Σήμερα, όσο ποτέ στο παρελθόν, οι συνθήκες της παγκοσμιοποιημένης περιβαλλοντικής κρίσης, απαιτούν άμεσες πολιτικές δράσεις για την προστασία της φύσης, οι οποίες θα διασφαλίζουν τη συνέχεια της ζωής στον πλανήτη.

ΤΑ ΧΑΡΑΚΤΗΡΙΣΤΙΚΑ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΚΙΝΗΣΗΣ

Επιδιώκουμε να συμπορευθούμε με όλες και όλους αυτούς που συμμερίζονται την ανάγκη της μεγάλης αλλαγής και ανατροπής των δομών του πολιτικού συστήματος που για δεκαετίες ταλαιπωρεί τον λαό και τον τόπο. Ξεκινούμε ως μια οργανωμένη Πολιτική Κίνηση με τη φιλοδοξία της εξέλιξής μας σε Κίνημα ή σε Κόμμα, ανάλογα με τα αποτελέσματα των δράσεών μας.

Η Κίνησή μας θα είναι ανοικτή σε ιδέες και προτάσεις, για διαδικασίες συνεχούς αυτοοργάνωσης και αυτοκαθορισμού πάντα μέσα στο πλαίσιο των αρχών και των στόχων που έχουν καθοριστεί.

Η Κίνηση μας αποτελείται από μέλη που απολαμβάνουν δημοκρατικά δικαιώματα αλλά δεσμεύονται και με ευθύνες και υποχρεώσεις.

Η Κίνηση μας είναι πλουραλιστική, ανοικτή σε ιδεολογικά και πολιτικά ρεύματα, αρκεί να κινούνται εντός του δημοκρατικού τόξου.

Η Κίνηση μας θα λειτουργεί στη βάση οργανικής δομής που θα καθοριστεί στο σύντομο μέλλον από τα ιδρυτικά μέλη.

Καλούμε όλες και όλους όσους συμμερίζονται τις ανησυχίες μας, να ενώσουν τη φωνή και τις δυνάμεις τους, ώστε αυτό το ξεκίνημα που επιχειρείται σήμερα να αποτελέσει σύντομα ένα ισχυρό κοινωνικό Κίνημα ανατροπής.

Καλούμε ιδιαίτερα τους νέους και τις νέες, τη γενιά με τις μεγάλες απαιτήσεις για το σήμερα και τις μεγαλύτερες προσδοκίες για το αύριο να συμπορευθούν.

Αν ενωθούμε και μετατρέψουμε το θυμό και την αγανάκτηση μας σε πολιτική πράξη, μπορούμε να γίνουμε ένας ισχυρός και αυτόνομος πυλώνας πολιτικής αισιοδοξίας.

ΜΠΟΡΟΥΜΕ ΝΑ ΦΕΡΟΥΜΕ ΤΗ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top