ΔΙΕΘΝΗ

Πάει στο Κατάρ λέει ο Μακρόν για να συμβάλει προς νέα εκεχειρία στη Γάζα

Πάει στο Κατάρ λέει ο Μακρόν για να συμβάλει προς νέα εκεχειρία στη Γάζα

Στο Κατάρ ανακοίνωσε το Σάββατο ότι θα πάει ο Γάλλος Πρόεδρος Εμανουέλ Μακρόν, για να συμβάλει προς μια νέα εκεχειρία στη σύρραξη μεταξύ Ισραήλ και Χαμάς, καθώς, σύμφωνα με πληροφορίες, μέλη των ισραηλινών μυστικών υπηρεσιών, της Μοσάντ, βρίσκονταν στη Ντόχα για συνομιλίες με τους Καταριανούς διαμεσολαβητές για την επίτευξη μιας ακόμη ανθρωπιστικής παύσης.

Το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 193 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 650 τραυματίστηκαν μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας το πρωί της Παρασκευής.

Ο Γάλλος Πρόεδρος δήλωσε το Σάββατο ότι η Γαλλία είναι «πολύ ανήσυχη» για την επανεκκίνηση της βίας στη Γάζα και ότι θα κατευθυνόταν προς το Κατάρ για να βοηθήσει για δέσμευση για μια νέα εκεχειρία πριν από την κατάπαυση του πυρός.

Ο κ. Μακρόν είπε επίσης σε συνέντευξη Τύπου στη σύνοδο κορυφής COP28 στο Ντουμπάι ότι η κατάσταση απαιτούσε τον διπλασιασμό των προσπαθειών για την επίτευξη «διαρκούς εκεχειρίας» και την απελευθέρωση όλων των ομήρων.

Σύμφωνα με πηγές, μέλη της Μοσάντ βρίσκονταν στη Ντόχα για συνομιλίες με τους Καταριανούς διαμεσολαβητές για την επίτευξη μιας ακόμη ανθρωπιστικής παύσης στον πόλεμο στη Γάζα.

Οι συνομιλίες με τη διαμεσολάβηση του Κατάρ επικεντρώθηκαν στην πιθανή απελευθέρωση νέων κατηγοριών Ισραηλινών ομήρων, πέραν των γυναικών και των παιδιών, αλλά και στις παραμέτρους μιας εκεχειρίας, που, σύμφωνα με τις πηγές, διαφέρουν από τη συμφωνία εκεχειρίας που κατέρρευσε χθες, Παρασκευή.

Το Ισραήλ και η Χαμάς εξετάζουν νέες παραμέτρους για την απελευθέρωση των ομήρων και την εκεχειρία προτού αυτή καταρρεύσει.

Η εκεχειρία που ξεκίνησε να ισχύει στις 24 Νοεμβρίου προέβλεπε ότι η Χαμάς θα απελευθερώσει Ισραηλινές γυναίκες και παιδιά που είχε συλλάβει ομήρους στις 7 Οκτωβρίου σε αντάλλαγμα με την απελευθέρωση Παλαιστινίων, περιλαμβανομένων γυναικών, που κρατούνται σε ισραηλινές φυλακές.

Ο Γάλλος Πρόεδρος προειδοποίησε το Σάββατο ότι ο στόχος του Ισραήλ να εξαλείψει την παλαιστινιακή μαχητική οργάνωση Χαμάς κινδύνευε να εξαπολύσει μια δεκαετία πολέμου.

Η επίτευξη της «ολικής καταστροφής της Χαμάς» θα σήμαινε «ο πόλεμος θα διαρκέσει 10 χρόνια», είπε ο κ. Μακρόν σημειώνοντας ότι, «αυτός ο στόχος πρέπει να διευκρινιστεί».

Εν τω μεταξύ, το υπουργείο Υγείας στη Γάζα ανακοίνωσε ότι τουλάχιστον 193 Παλαιστίνιοι σκοτώθηκαν και 650 τραυματίστηκαν μετά την κατάρρευση της εκεχειρίας το πρωί της Παρασκευής προσθέτοντας ότι πάνω από 15.000 Παλαιστίνιοι έχουν χάσει τη ζωή τους από την έναρξη του πολέμου.

Ο επικεφαλής του Διεθνούς Ερυθρού Σταυρού δήλωσε ότι η επανάληψη των εχθροπραξιών είναι έντονη.

«Είναι ένα νέο επίπεδο αναστάτωσης που προστίθεται στην άνευ προηγουμένου καταστροφή κρίσιμων υποδομών, σπιτιών και συνοικιών», είπε στο πρακτορείο Ρόιτερς από το Ντουμπάι, ο Ρόμπερτ Μαρντίνι.

Πηγή: ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μαρίνα Λεμεσού: Επιχείρησαν να φύγουν από το parking χωρίς να πληρώσουν - Πρόταξαν μαχαίρι σε αστυνομικούς

Επεισόδια έξω από ΑΔΕ Λεμεσού: Αύριο η απόφαση για τους 10 που συνελήφθησαν - Τα αδικήματα που τους βαραίνουν

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά

Ιωάννα Τούνη: Ο προβληματισμός που μοιράστηκε με τους διαδικτυακούς της φίλους – «Δεν ξέρω τι πάει λάθος»



Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη: Υπό οκταήμερη κράτηση και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα

Υπό οκταήμερη κράτηση τέθηκε και ο 28χρονος που συνελήφθη στη Λάρνακα, για την απόπειρα φόνου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top