ΔΙΕΘΝΗ

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σχεδίαζαν εμπλοκή στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αποκαλύπτει έρευνα

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σχεδίαζαν εμπλοκή στην ένταξη Φινλανδίας και Σουηδίας στο ΝΑΤΟ, αποκαλύπτει έρευνα

Οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες σχεδίασαν εκστρατεία που είχε στόχο τη δημιουργία παρεμβάσεων στη διαδικασία ένταξης της Φινλανδίας και της Σουηδίας, αλλά και την πρόκληση τριβών μεταξύ των δύο αυτών χωρών και της Τουρκίας.

Αυτό αναφέρει σήμερα το φινλανδικό ραδιοτηλεοπτικό δίκτυο Yle επικαλούμενο απόρρητη έκθεση των μυστικών υπηρεσιών πληροφοριών. Το σχέδιο αποκαλύπτεται σε σημείωμα που συντάχθηκε από αξιωματικό των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών και διέρρευσε αρχικά στο Κέντρο Ερευνητικής Δημοσιογραφίας Dossier, το οποίο επικαλείται το Yle.

Στα έγγραφα, που περιήλθαν στην κατοχή το Yle, αναφέρονται τα σχέδια της εκστρατείας στη Σουηδία και στη Φινλανδία. Το κέντρο Dossier ισχυρίζεται ότι τα έγγραφα που περιήλθαν στην κατοχή του λένε ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες υποκινούσαν διαδηλώσεις στο πλαίσιο αυτής της εκστρατείας στο Παρίσι. Για τα έγγραφα αυτά ενημέρωσε το Yle ο ερευνητής- δημοσιογράφος Ιλιά Ροζντεστβένσκι.

Στα εν λόγω έγγραφα γίνεται ιδιαίτερα λόγος για το ότι τα περιστατικά με το κάψιμο του Κορανίου στην Σουηδία προκάλεσαν ένταση στις σχέσεις με την Τουρκία, και γίνονται συστάσεις να διοργανωθούν εκδηλώσεις που αποσκοπούν στην περαιτέρω όξυνση της έντασης. Πρόκειται βασικά για υποκίνηση διαδηλώσεων σε ευρωπαϊκές χώρες με συνθήματα που περιείχαν άμεσες προσβολές για τον Τούρκο πρόεδρο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, όπως και τη δημιουργία γκράφιτι με αντιισλαμικό και αντιτουρκικό περιεχόμενο. Όλα αυτά σύμφωνα με τις οδηγίες έπρεπε να διοχετευθούν στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης. Στο έγγραφο, απόσπασμα του οποίου δημοσιεύει το Yle, η δράση αυτή φέρει την ονομασία «Σχέδιο αντι-Ερντογάν».

Το «Dossier» ισχυρίζεται ότι απόκτησε πρόσβαση σε έκθεση συνεργατών των ρωσικών μυστικών υπηρεσιών που αναφέρεται σε μια από τις παρόμοιες αυτές δράσεις που πραγματοποιήθηκαν στο Παρίσι τον Μάρτιο του 2023. Την περίοδο εκείνη είχε πραγματοποιηθεί σειρά διαδηλώσεων με αντιισλαμικά συνθήματα και στις οποίες επικρινόταν ο Ερντογάν.

Οι φινλαδικές μυστικές υπηρεσίες επιβεβαίωσαν στο Yle ότι είναι ενήμερες για τα σχέδια αυτά που εκπονήθηκαν στη Ρωσία, ωστόσο επισήμαναν ότι δεν διαθέτουν στοιχεία ότι θα πραγματοποιούνταν στη Φινλανδία.

Η Τουρκία μετά τις πρώτες αμφιταλαντεύσεις της συμφώνησε στην ένταξη της Φινλανδίας στο ΝΑΤΟ τον Απρίλιο του τρέχοντος έτους. Η Σουηδία ωστόσο εξακολουθεί να περιμένει την έγκριση της τουρκικής κυβέρνησης για να ενταχθεί στο ΝΑΤΟ.

Κατά την άποψη του Ροζντενσβένσκι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες προσπάθησαν να επιβραδύνουν τη διαδικασία ένταξης των δύο αυτών χωρών στο ΝΑΤΟ, αλλά επικεντρώθηκαν κυρίως στη Σουηδία. Σύμφωνα με την εκτίμηση του δημοσιογράφου του «Dossier», είναι γνωστό ότι οι ρωσικές μυστικές υπηρεσίες «επιδιώκουν να υποθάλπουν στην Ευρώπη διαμάχες μεταξύ των χώρων ή εθνοτικών ομάδων, την κλιμάκωση των οποίων θα μπορούσαν να ενεργοποιήσουν».

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πέρασαν χειροπέδες σε δεσμοφύλακα: Τον έπιασαν με τις πιτζάμες του ενώ έφερε κουκούλα και γάντια

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Τραυματισμός 29χρονου: Καταζητείται ο 33χρονος συγκάτοικος του - Τον μαχαίρωσε έπειτα από λογομαχία

Πασχαλινό τραπέζι: «Καίει» το κρέας τις τσέπες των καταναλωτών – Πιο φθηνά από πέρσι τα αυγά και τα λαχανικά – Δείτε πίνακες

Δίκη για το Μάτι: Φυλάκιση από 111 έως 3 έτη στους 6 ενόχους - Εξαγοράσιμη η ποινή, αφέθηκαν ελεύθεροι

Εκλογές 2024: Αυτή είναι η κοινότητα με τους λιγότερους εκλογείς



Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Απόπειρα φόνου: Ανάμεσα στους συλληφθέντες φυσικοί δράστες - Καταζητείται άλλο ένα πρόσωπο - Τεκμήρια θα ρίξουν φως στην υπόθεση

Υπό κράτηση βρίσκονται από χθες Κυριακή επτά πρόσωπα για τα οποία υπάρχει μαρτυρία για την ενδεχόμενη εμπλοκή τους στην απόπειρα φόνου κατά 34χρονου στην Ανθούπολη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top