ΔΙΕΘΝΗ

O Σολτς υπόσχεται πολλά χρήματα για την προστασία του κλίματος

O Σολτς υπόσχεται πολλά χρήματα για την προστασία του κλίματος

Ο Γερμανός Καγκελάριος 'Ολαφ Σολτς στην ομιλία του στη Διεθνή Διάσκεψη για το Κλίμα αναφέρθηκε στο ποσό των 100 εκατ. με τα οποία θα χρηματοδοτήσει η Γερμανία το «Ταμείο Απωλειών και Ζημιών», ποσό το οποίο έχει συνυπολογιστεί, στα 6 δισ. ευρώ με τα οποία χρηματοδοτεί η Γερμανία διεθνείς δράσεις για το κλίμα.

Ο Γερμανός Καγκελάριος υπογράμμισε ότι η Γερμανία ήδη το 2022 υπερέβη τον στόχο που είχε θέσει, να διαθέτει ετησίως τουλάχιστον 6 δισ. ευρώ για διεθνείς δράσεις για το κλίμα.

Σημείωσε δε ότι με τον τρόπο αυτό η Γερμανία στηρίζει την προστασία των δασών και της βιοποικιλότητας, την προσαρμογή στην κλιματική αλλαγή και τη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα παγκοσμίως, και ιδιαίτερα στις πιο ευάλωτες χώρες, λέγοντας ότι «αυτό εννοούμε όταν μιλάμε για αλληλεγγύη».

Σύμφωνα με Γερμανούς αναλυτές ο Καγκελάριος άδραξε την ευκαιρία, ώστε από το βήμα της COP28 να διαβεβαιώσει το διεθνές κοινό ότι η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης δεν αλλάζει τίποτε στη δέσμευση της Γερμανίας για την προστασία του κλίματος.

Σε αντίθεση με τις εξαγγελίες του Γερμανού Καγκελαρίου έρχονται οι δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών, Κρίστιαν Λίντνερ, με τις οποίες υποστήριξε ότι υπάρχει ενδεχομένως περιθώριο για περικοπές στη χρηματοδότηση διεθνών δράσεων για το κλίμα: «Μπορούμε βεβαίως να παραμείνουμε στην πρώτη θέση. Αλλά ίσως να μπορεί να μειωθεί η απόσταση από τη δεύτερη θέση», είπε ο Λίντνερ αναφερόμενος στην ηγετική θέση της Γερμανίας στον εν λόγω τομέα.

Γερμανικά ΜΜΕ αναφέρουν ότι η κυβέρνηση καλείται να εξοικονομήσει 18 δισ. ευρώ στο πλαίσιο του προϋπολογισμού του 2024, μετά και την απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου, γεγονός που δεν θα αφήσει ανεπηρέαστες και τις εγχώριες επενδύσεις για το Κλίμα, οι οποίες αρχικά επρόκειτο να χρηματοδοτηθούν μέσω του Ταμείου για το Κλίμα και τον Μετασχηματισμό.

Η απόφαση του Συνταγματικού Δικαστηρίου της Καρλσρούης και τη αναστάτωση που έχει προκληθεί στον δημοσιονομικό σχεδιασμό της κυβέρνησης είχε ήδη επίπτωση στον κυβερνητικό προγραμματισμό σε σχέση με την COP28, αφού ο ίδιος ο Καγκελάριος επέστρεψε λίγες ώρες νωρίτερα από το αναμενόμενο από το Ντουμπάι στο Βερολίνο.

Παράλληλα, ο Υπουργός Γεωργίας, Τζεμ Εζντεμίρ, ακύρωσε τη συμμετοχή του στην COP28 -ενώ και ο Αντικαγκελάριος και Υπουργός Οικονομίας και Προστασίας του Κλίματος, Ρόμπερτ Χάμπεκ, ματαίωσε τελικά το ταξίδι του στο Ντουμπάι.

Την ίδια ώρα αναζωπυρώνεται η συζήτηση για την εγκατάλειψη ή μη της πυρηνικής ενέργειας, ιδίως από την πλευρά του κόμματος των Φιλελευθέρων, με τον αναπληρωτή επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας, Κρίστιαν Ντουρ, να υποστηρίζει με δηλώσεις του ότι η Γερμανία «δεν θα πρέπει να διαγράψει την πυρηνική ενέργεια», υποστηρίζοντας ειδικότερα τη χρήση μικρών αντιδραστήρων (SMR).

Παρόμοια, ο Γενς Σπαν (CDU) χαρακτήρισε σοβαρό λάθος το κλείσιμο των πυρηνικών εργοστασίων στη Γερμανία εν μέσω ενεργειακής κρίσης και υποστήριξε την κατασκευή πυρηνικών εργοστασίων νέας γενιάς

ΑΠΟ ΚΥΠΕ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top