ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

ΣΕΚ: Προέχει η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων

ΣΕΚ: Προέχει η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων

Η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα οφείλουν να υποδείξουν στις τράπεζες ότι πρέπει να μειώσουν ακόμα περισσότερο το κόστος του χρήματος, αναφέρει η ΣΕΚ, σχολιάζοντας ότι τα επιτόκια στην Κύπρο εξακολουθούν να είναι από τα υψηλότερα στην Ευρώπη σύμφωνα με τα στοιχεία που δημοσιοποίησε για το μήνα Ιούλιο η Κεντρική Τράπεζα της Κύπρου και η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα.

«Το θέμα είναι εξαιρετικά σοβαρό και δεν μπορεί να αφεθεί να περάσει απαρατήρητο. Η Κύπρος προσπαθεί να επανέλθει σε τροχιά οικονομικής ανάπτυξης και η περαιτέρω μείωση των επιτοκίων – κυρίως των δανειστικών – αποτελεί σοβαρό προαπαιτούμενο» σύμφωνα με τη ΣΕΚ.

Όπως αναφέρει σε ανακοίνωση, «τα ψηλά δανειστικά επιτόκια που διαχρονικά υπήρχαν στην Κύπρο – κακώς βέβαια – τορπίλισαν κάθε επιχειρηματική πρωτοβουλία για ανάπτυξη, ενώ έπνιξαν στην κυριολεξία τα νοικοκυριά που προσφεύγουν στη δανειοδότηση είτε για την απόκτηση κατοικίας, είτε για σπουδές, είτε ακόμα για λόγους υγείας».

«Η κυβέρνηση και η Κεντρική Τράπεζα οφείλουν να υποδείξουν στις τράπεζες ότι πρέπει να μειώσουν ακόμα περισσότερο το κόστος του χρήματος, ενώ ταυτόχρονα και παράλληλα οφείλουν να απλοποιήσουν τις διαδικασίες και να ελαχιστοποιήσουν τη γραφειοκρατία, ώστε ο πολίτης να αποκτά εύκολη πρόσβαση στη δανειοδότηση. Σήμερα στο τραπεζικό σύστημα υπάρχει αρκετή ρευστότητα, όμως λόγω πολύπλοκων διαδικασιών και απαιτήσεων των τραπεζών το χρήμα δεν διοχετεύεται εύκολα στην αγορά», σημειώνει.

Παράλληλα η ΣΕΚ εγείρει θέμα μείωσης της φορολογίας ύψους 30% που επιβάλλεται στα έσοδα από τόκους που απολαμβάνουν οι πολίτες επί των καταθέσεων τους.

«Η αποταμίευση, (και όχι η σπατάλη), αποτελεί ευλογία, όμως αυτή η υψηλή φορολογία, λειτουργεί τιμωρητικά προς τους καταθέτες, ιδιαίτερα προς όλους εκείνους τους συνταξιούχους που με χίλιες στερήσεις φύλαξαν κάποια λεφτά για τα δύσκολα τους χρόνια» αναφέρει.

«Ο λόγος στην κυβέρνηση και την Κεντρική Τράπεζα που πρέπει να δουν τα πιο πάνω ζητήματα κατά προτεραιότητα και με κάθε σοβαρότητα» καταλήγει.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top