ΚΟΙΝΩΝΙΑ

Ανώτατο: 29/9 οι τελικές διευκρινίσεις για διατάγματα τηλεπικοινωνιακών δεδομένων

Ανώτατο: 29/9 οι τελικές διευκρινίσεις για διατάγματα τηλεπικοινωνιακών δεδομένων

Στις 29 Σεπτεμβρίου, στις 09:00, θα παρουσιάσουν ενώπιον του δικαστή του Ανωτάτου Αντώνη Λιάτσου, ο δικηγόρος Μιχάλης Πικής εκ μέρους του αιτητή Κωνσταντίνου Συφαντού και η ανώτερη δικηγόρος της Δημοκρατίας Έλενα Ζαχαριάδου, στην υπόθεση που αφορά την αίτηση για ακύρωση των διαταγμάτων εξασφάλισης τηλεπικοινωνιακών δεδομένων.

Πρόκειται για την υπόθεση αποστολής απειλητικών μηνυμάτων προς τον νυν Δήμαρχο Πάφου Φαίδωνα Φαίδωνος, την Αναπληρώτρια Δημοτικό Μηχανικό του Δήμου Ανδρούλλα Ευθυμίου και το δημοσιογράφο Κώστα Νάνο, που εκδικάζεται στο Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου. Η εν λόγω υπόθεση έχει οριστεί από τον Επαρχιακό Δικαστή Πάφου Γιώργο Βλάμη για τις 30 Σεπτεμβρίου για να δοθεί χρόνος εκδίκασης της αίτησης "certiorari" που κατέθεσε ο κ. Πικής, συνήγορος υπεράσπισης της Μαρίας Σολομωνίδου, του Κωνσταντίνου Σύφαντου και του Ηλία Σολομωνίδη, για ακύρωση των διαταγμάτων στο Ανώτατο.

Ο κ. Πικής, ο οποίος είχε την προηγούμενη εβδομάδα καταθέσει επιπρόσθετο της κύριας αγόρευσής του κείμενο, προέβηκε σήμερα σε κάποιες διευκρινίσεις και κατέθεσε ακόμη τρεις νομικές αυθεντίες, δύο άρθρα και μια νομική ανάλυση, προς υποστήριξη των θέσεων του.

Από την πλευρά της, η κ. Ζαχαριάδου, αφού εξέφρασε την ετοιμότητά της να προχωρήσει σε περαιτέρω διευκρινίσεις προφορικά, εντούτοις πρότεινε στο Δικαστήριο ότι θα μπορούσε να καταγράψει τις θέσεις της Δημοκρατίας σε κείμενο για να υπάρχει ενώπιον του Δικαστή.

Ερωτηθείσα από τον Δικαστή πόσο χρόνο χρειάζεται ζήτησε περίπου 10 ημέρες. 

Συνοψίζοντας τα κύρια σημεία των τριών αυθεντιών που κατέθεσε ενώπιον του Ανωτάτου ο κ. Πικής ανέφερε ότι η κυπριακή νομοθεσία 183(Ι) του 2007 και οποία αποτελεί τη νομική βάση έκδοσης των διαταγμάτων, ήταν νομοθεσία η οποία θεσπίστηκε στην έννομη τάξη της Κύπρου για σκοπούς εναρμόνισης με την οδηγία 24/2006. Η εν λόγω οδηγία κρίθηκε άκυρη από την πλήρη ολομέλεια του Δικαστηρίου της Ευρωπαϊκής Ένωσης (ΔΕΕ) τον Απρίλιο 2014 λόγω παραβίασης της αρχής της αναλογικότητας υπό το φως των άρθρων 7 και 8 του Χάρτη Θεμελιωδών Δικαιωμάτων της ΕΕ.

Ειδικότερα, η αίτηση προσβάλει τις διατάξεις της νομοθεσίας που αφορούν την υποχρέωση των παρόχων υπηρεσιών για τήρηση των δεδομένων όλων των πολιτών αδιακρίτως για περίοδο έξι μηνών.

«Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έκρινε ότι η οδηγία παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο επομένως ο νόμος παραβιάζει το ενωσιακό δίκαιο», ανέφερε ο κ. Πικής. Η εφαρμογή του νόμου, επιχειρηματολόγησε, είναι αλληλένδετη με το σκοπό για τον οποίο θεσπίστηκε ο νόμος. Η νομοθεσία, είπε, είναι άρρηκτα συνδεδεμένη με το ενωσιακό δίκαιο. Επομένως, πρόσθεσε, «θεωρείται ότι οι διατάξεις του Χάρτη τυγχάνουν εφαρμογής σε σχέση με το νόμο 183(1)/2007, ο οποίος θεσπίστηκε ειδικά για σκοπούς εναρμόνισης του ημεδαπού με το ενωσιακό δίκαιο».

Σε άλλο σημείο, διαβάζοντας απόσπασμα από ένα από τα νομικά άρθρα στην αγγλική γλώσσα, ανέφερε ότι «τα θεμελιώδη δικαιώματα πρέπει να γίνονται σεβαστά ακόμα και όταν τα κράτη μέλη δικαιούνται να παρεκκλίνουν από την νομοθεσία της ΕΕ» (Fundamental rights should also be respected when members are entitled to derogate from EU law).

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, η Νομική Υπηρεσία επιχειρηματολογεί στην αγόρευσή της ότι η έκδοση των διαταγμάτων δεν αφορά την εφαρμογή του ευρωπαϊκού δικαίου αλλά του ημεδαπού. Υποστηρίζει παράλληλα ότι εφαρμόζονται οι διατάξεις του Συντάγματος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Μεγάλο Σάββατο: Το τέλος των Παθών – Τα μεσάνυχτα η Ανάσταση του Κυρίου

Άγιος Φως: Θαύμα ή τελετή - Θεολόγος εξηγεί στο «Τ»

Σε «έξαρση» ο παρβοϊός πανευρωπαϊκά: Πρέπει να ανησυχούμε; Τι είναι και ποια τα συμπτώματα - Απαντά στο «Τ» ο Δρ. Καραγιάννης

Ήρθε Πάσχα, κατεβαίνω… χωριό – Ψήνουν σούβλες και παίζουν παραδοσιακά παιχνίδια – Δείτε εκδηλώσεις σε όλη την Κύπρο

Η σκηνή της Ανάστασης του «Ιησού από τη Ναζαρέτ» που κόπηκε στο μοντάζ - Η εξήγηση του Φράνκο Τζεφιρέλι - Δείτε βίντεο

Φειδίας Παναγιώτου: Το βίντεο με τον ιερέα πατέρα του να φέρνει το μήνυμα της Πρώτης Ανάστασης – Το στοίχημα για το «εκατοστάρι»



ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

ΥΠΕΞ: «Αταλάντευτα μέσα στο πλαίσιο του ΣΑ ΟΗΕ για το Κυπριακό»

Την αταλάντευτη θέση της Κυπριακής Δημοκρατίας για λύση που θα κινείται απολύτως μέσα στο πλαίσιο του Συμβουλίου Ασφαλείας του ΟΗΕ για διζωνική, δικοινοτική ομοσπονδία με πολιτική ισότητα και με πεδίο εκκίνησης των συνομιλιών το σημείο ωρίμανσης στο Κρανς Μοντανά, υπογράμμισε ο Υπουργός Εξωτερικών της Κύπρου Κωνσταντίνος Κόμπος, σε συνέντευξή του στα ΝΕΑ που δημοσιεύτηκε την Παρασκευή.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top