ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

«Καρφιά» ΔΗΣΥ προς Κυβέρνηση για αποπαγοποίηση θέσεων - «Εκ του περισσού και για εντυπώσεις η απάντηση»

«Καρφιά» ΔΗΣΥ προς Κυβέρνηση για αποπαγοποίηση θέσεων - «Εκ του περισσού και για εντυπώσεις η απάντηση»

Έντονη κόντρα μεταξύ ΔΗΣΥ και Κυβέρνησης προκλήθηκε σήμερα (6/12) αναφορικά με την αποπαγοποίηση θέσεων στο Δημόσιο

Σε απάντηση στη δήλωση του Κυβερνητικού Εκπροσώπου Κωνσταντίνου Λετυμπιώτη όπου ανέφερε ότι η τοποθέτηση του ΔΗΣΥ επί του θέματος έχει προκαλέσει έκπληξη στην κυβέρνηση, ο ΔΗΣΥ επανήλθε με νέα ανακοίνωση.

Αυτούσια η ανακοίνωση του ΔΗΣΥ:

«Επαναλαμβάνουμε για πολλοστή φορά ότι η νομοθεσία για αποπαγοποίηση θέσεων αφορά εξ ορισμού θέσεις που βρίσκονται εντός του προϋπολογισμού. Συνεπώς η απάντηση της κυβέρνησης είναι εκ του περισσού και γίνεται για να δημιουργήσει εντυπώσεις και να διασκεδάσει ανησυχίες.

Πολλές θέσεις που κενώνονται σήμερα δεν προστέθηκαν στον προϋπολογισμό του 2023, όπως παραπλανητικά λέγεται από την κυβέρνηση, αλλά υπάρχουν στους προϋπολογισμούς εδώ και δεκαετίες. Η χρησιμότητα της νομοθεσίας έγκειται ακριβώς στην αναγκαιότητα αυστηρής επανεξέτασής τους.

 Δυστυχώς με τις πολιτικές που παρακολουθούμε, το κρατικό μισθολόγιο αυξήθηκε κατά 14% σε ένα μόλις έτος. Δεν βλέπουμε κανένα πλάνο συγκράτησης των μόνιμων ανελαστικών δαπανών.

 Επαναλαμβάνουμε ότι οι ανησυχίες μας δεν είναι για τον βραχυπρόθεσμο ορίζοντα, όπου τα έσοδα του κράτους αυξάνονται σε σημαντικό βαθμό και έχουμε ένα πλεονασματικό προϋπολογισμό. Τί θα γίνει αν για εξωγενείς λόγους τα έσοδα μειωθούν και οι ανελαστικές δαπάνες συνεχίσουν να αυξάνονται με τους ίδιους ρυθμούς;

 Για εμάς η αποδέσμευση σχεδόν 2.400 θέσεων σε εννιά μόλις μήνες, είναι ένας υπερβολικός αριθμός που εγκυμονεί κινδύνους μεσοπρόθεσμα. Παραμένουμε συνεπείς στην αυστηρή πολιτική απασχόλησης, στην πολιτική για ψηφιοποίηση του κράτους και στην πολιτική για τη δημιουργία περιθωρίων για στήριξη των κατηγοριών του πληθυσμού που το έχουν περισσότερο ανάγκη».

Αυτούσια η δήλωση του κ. Λετυμπιώτη:

«Οφείλω να πω ότι μας έχει προκαλέσει έκπληξη η τοποθέτηση του ΔΗΣΥ», επισημαίνοντας ότι «όλες οι θέσεις που προνοούνται και πήγαν στη Βουλή για αποπαγοποίηση είναι θέσεις που και ο ΔΗΣΥ έχει εγκρίνει στον προϋπολογισμό του 2023 είτε του κράτους είτε των δημόσιων οργανισμών. Οι περισσότερες ήταν θέσεις που προνοούνταν στον προϋπολογισμό που είχε υποβάλει η προηγούμενη Κυβέρνηση. Άρα, ο ΔΗΣΥ διαφωνεί για κάτι που οι ίδιοι κατέθεσαν και ψήφισαν.

Την ίδια στιγμή, θυμίζω ότι είναι με νομοσχέδιο της προηγούμενης Κυβέρνησης με στήριξη του ΔΗΣΥ να μην προνοείται η διαδικασία αποπαγοποίησης θέσεων από τη Βουλή, νομοσχέδιο που η υφιστάμενη Κυβέρνηση με οδηγίες του Προέδρου έχει αποσύρει. Η αποπαγοποίηση θέσεων τα τελευταία δύο χρόνια δεν προνοούν επιπρόσθετο κόστος για το κράτος. Εμείς ως Κυβέρνηση επαναλαμβάνουμε την προσήλωση μας σε ένα πλεονασματικό προϋπολογισμό αλλά και στη λήψη αποφάσεων πάντοτε εντός στο πλαίσιο των δημοσιονομικών δυνατοτήτων του κράτους».

 

 

 

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Ετοιμάζουν βαλίτσες οι Κύπριοι: Οι προορισμοί που επέλεξαν για ταξίδι το Πάσχα - Τι ισχύει με τις τιμές

Ανάβουν φλας από σήμερα πέντε νέες κάμερες τροχαίας στη Λεμεσό - Δείτε σε ποια σημεία

Μεγάλη Εβδομάδα: Tα πάθη του Κυρίου, μέχρι την Σταύρωση και την Ανάσταση - Οι Ιερές ακολουθίες και τα τροπάρια

Υποβάλλονται σήμερα οι υποψηφιότητες για Κοινοτάρχες και Κοινοτικούς Συμβούλους

Λίλι Ρόουζ Ντεπ: Ποζάρει στο Τόκιο με τη σύντροφό της - «Εγώ και η δικιά μου» - Δείτε φωτογραφίες



Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Συνεδριάζει το Υπουργικό Συμβούλιο - Περνούν από «εξεταστική» οι Υπουργοί

Τον λόφο του προεδρικού ανεβαίνουν το απόγευμα τα μέλη του Υπουργικού Συμβουλίου, σε μία συνεδρία πολύ σημαντική τόσο για τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη, όσο και για τους υπουργούς.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top