ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Ταλάτ: Υπάρχει σοβαρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις

Ταλάτ: Υπάρχει σοβαρή πρόοδος στις διαπραγματεύσεις

Για σοβαρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις, ιδιαίτερα στα κεφάλαια της Διακυβέρνησης, της Οικονομίας και της ΕΕ, έκανε λόγο ο πρόεδρος του ΡΤΚ, Μεχμέτ Αλί Ταλάτ λέγοντας πως επικυρώθηκαν πολύ σοβαρές προσεγγίσεις και προστέθηκαν και νέες.

Όπως μεταδίδεται στα κατεχόμενα, στο πλαίσιο πληροφόρησης κατά επαρχίες για τις διαπραγματεύσεις, την “κυβέρνηση¨και τα οικονομικά του κόμματος, ο κ. Ταλάτ μαζί με τον γγ, Τουφάν Ερχιουρμάν και μέλη της κεντρικής επιτροπής παρευρέθηκαν χθες στην τρίωρη συνεδρία της τοπικής οργάνωσης του ΡΤΚ στο Τρίκωμο.

Σύμφωνα με ανακοίνωση του ΡΤΚ, αναφερόμενος στις διαπραγματεύσεις μίλησε για παραπληροφόρηση που δεν πρέπει να προκαλεί ανησυχία και πως με τη συνδρομή και του ε/κ Τύπου υπάρχει προσπάθεια να δυσκολέψουν την λύση με λάθος ενημέρωση.
Κάνοντας λόγο για σοβαρή πρόοδο στις διαπραγματεύσεις και ιδιαίτερα στα κεφάλαια Διακυβέρνηση και Διαμοιρασμός εξουσιών, Οικονομία και ΕΕ ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ σημείωσε ότι το Κυπριακό είχε ξεσπάσει λόγω διαφωνιών στη διακυβέρνηση. Οι διαφωνίες στα άλλα κεφάλαια προέκυψαν λόγω της διαφωνίας στη διακυβέρνηση, πρόσθεσε λέγοντας ότι το περιουσιακό δεν ήταν το σημείο έναρξης του κυπριακού προβλήματος. Αλλά, συνέχισε, οι συγκλίσεις σε αυτά τα τρία κεφάλαια μαζί με το γεγονός ότι στο περιουσιακό έχει αρθεί το τελευταίο διάστημα η αντίσταση της ε/κ πλευράς δείχνουν ότι υπάρχει μια σοβαρή πρόοδος.

Έκανε δε ιδιαίτερη μνεία στη δημιουργία της επιτροπής για το περιουσιακό που θα δημιουργηθεί με τη συμμετοχή ίσου αριθμού Τ/κ και Ε/κ και θα λαμβάνει τις τελικές αποφάσεις ανάλογα με τα κριτήρια που θα τεθούν. “Αυτό το αποδέχθηκε η ε/κ πλευρά. Αυτό είναι μια μεγάλη και σημαντική πρόοδος. Τα κριτήρια δεν έχουν ακόμη συζητηθεί. Οι αναφορές ότι θα πάρουν του ενός ή του άλλου την περιουσία είναι απλά λόγια”.

Ίσως υπάρξει κάποια δυσκολία για όσους δεν είχαν περιουσία στο “νότο” και απέκτησαν στον “βορρά”, εκείνη η περιουσία ίσως επιστραφεί, εάν υπάρξουν κάποιες αλλαγές στο χάρτη σίγουρα θα υπάρξουν κάποιοι που θα αλλάξουν μέρος, συμπλήρωσε ο κ. Ταλάτ λέγοντας ότι παρ` αυτά η λύση του Κυπριακού είναι πολύ σημαντική για τους Τ/κ. “Γιατί η λύση είναι ο μόνος δρόμος που θα μεταφέρει τους Τ/κ στο διεθνές δίκαιο (θα τους ανοίξει την πόρτα στη διεθνή κοινότητα). Δεν υπάρχει άλλος δρόμος. Και αυτές οι περιουσίες γίνουν αποδεκτές από το διεθνές δίκαιο, αυτό εξαρτάται από την λύση. Γι` αυτό το λόγο, όπως και σε πολλούς άλλους τομείς έτσι και στο περιουσιακό, η λύση του Κυπριακού θα αποσαφηνίσει τα πράγματα. Και μόνο γι` αυτόν τον λόγο δεν πρέπει το Κυπριακό να κολλήσει στο περιουσιακό”.

Ο πρόεδρος του ΡΤΚ μίλησε για έκρηξη που θα υπάρξει στον οικοδομικό τομέα μετά τη λύση υποστηρίζοντας ότι η μεγαλύτερη θα είναι στο “βορρά” ενώ έκανε λόγο σε μεγάλες οικονομικές αναπτύξεις που θα περιλαμβάνουν την ανοικοδόμηση των Βαρωσίων και την αναζωογόνηση της πράσινης γραμμής.

Στον “βορρά” συνέχισε, θα υπάρξουν ξένες επενδύσεις αλλά και τουρκικές, λέγοντας ότι οι επενδύσεις που γίνονται τώρα από την Τουρκία στα κατεχόμενα είναι περιορισμένες και όταν μετά την λύση, ξεκαθαρίσει και το περιουσιακό, οι ξένοι θα έρθουν να επενδύσουν.

Μιλώντας για το θέμα της διακυβέρνησης και του διαμοιρασμού της εξουσίας ο Μεχμέτ Αλί Ταλάτ θύμισε ότι σύμφωνα με το σύνταγμα του 1960 στο υπουργικό υπήρχαν 7 Ε/κ και 3 Τ/κ. Οι αποφάσεις, εκτός από τα θέματα εξωτερικής πολιτικής, ασφάλειας και προϋπολογισμού, περνούσαν με πλειοψηφία, είπε. Μόνο σε αυτά τα τρία θέματα ο Αντιπρόεδρος είχε δικαίωμα βέτο, σημείωσε. Στη συμφωνία που έχουν αυτή τη στιγμή με τους Ε/κ, συνέχισε χωρίς την ενεργή συμμετοχή των Τ/κ δεν θα μπορεί να λαμβάνεται καμιά απόφαση. “Μπορεί και πάλι να είναι 7 με 3 αλλά εάν έστω και ένας από τους τρεις Τ/κ δεν πει ναι, καμιά απόφαση δεν μπορεί να περάσει. Εάν ο αριθμός μας πάει στους πέντε, θα χρειαστούν δυο. Με τον Χριστόφια είχαμε συμφωνήσει τουλάχιστον σε δύο. Αυτό είναι πολύ πιο προχωρημένο από εκείνο που υπήρχε το 1960. Η πολιτική ισότητα επιτυγχάνεται με αυτόν τον τρόπο”.

Γι` αυτό το λόγο, ανέφερε, δεν υπάρχει τίποτε να χάσουμε με τη λύση, υπάρχουν πολλά να κερδίσουμε.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Εκτός Πινδάρου η Νιόβη Παρισσινού - Τέλος ο ΔΗΣΥ για την πρώην Αναπληρώτρια Κυβερνητική Εκπρόσωπο

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Βρέθηκαν για ώρες στο σημείο της απόπειρας φόνου οι ανακριτές – Η κατάσταση της υγείας του θύματος

Στον Αρχηγό Αστυνομίας με οδηγίες ΓΕ για ποινική διερεύνηση το πόρισμα για χειραγώγηση αγώνων ποδοσφαίρου

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουν

Υπόθεση Μονής Αββακούμ: Σιωπή από Ιερά Σύνοδο - Τι γίνεται με τα χρονικά περιθώρια της έρευνας



Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Υποβλήθηκαν οι υποψηφιότητες για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους - Όλα όσα έγιναν

Πραγματοποιήθηκε σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μετέφερε τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top