ΔΙΕΘΝΗ

Νέες αποκαλύψεις για Καϊλή και Τζιόρτζι - Η αγορά διαμερίσματος λίγο πριν το σκάνδαλο

Νέες αποκαλύψεις για Καϊλή και Τζιόρτζι - Η αγορά διαμερίσματος λίγο πριν το σκάνδαλο

Υπό τον τίτλο «''Έχω πολλά χρήματα, αλλά δεν ξέρω τι να τα κάνω'': ένα διαμέρισμα που αγοράστηκε με μετρητά στην καρδιά του Κατάρ-gate», το διαδικτυακό μέσο Mediapart επανέρχεται, στη συνδρομητική του έκδοση, με νέες αποκαλύψεις σχετικά με την υπόθεση σε συνεργασία -όπως αναφέρει- με το δημοσιογραφικό δίκτυο European Investigative Collaborations (EIC), στη βάση «εμπιστευτικών εγγράφων», στα οποία είχε πρόσβαση η βελγική εφημερίδα Le Soir.

Το σχετικό ερευνητικό ρεπορτάζ επικεντρώνει στην αγορά διαμερίσματος, το οποίο κατέχουν εξ ημισείας η ευρωβουλευτής και ο πρώην σύντροφός της, με συμβόλαιο αγοράς έναντι 650.000 ευρώ που, υπογράφηκε στις 13 Οκτωβρίου 2022, ενάμιση μήνα πριν από την έναρξη του σκανδάλου και τις σε βάρος τους κατηγορίες για «διαφθορά», «ξέπλυμα βρώμικου χρήματος» και συμμετοχή σε «εγκληματική οργάνωση».

Συγκεκριμένα, όπως σημειώνεται, οι Βέλγοι αστυνομικοί από το Κεντρικό Γραφείο για την Καταστολή της Διαφθοράς υποπτεύονται σήμερα ότι ο Φραντσέσκο Τζιόρτζι είχε εκμεταλλευτεί την αγορά του διώροφου διαμερίσματος για να ξεπλύνει μέρος των μετρητών που έλαβε από το Κατάρ, το Μαρόκο και τη Μαυριτανία, με αντάλλαγμα επιχειρήσεις επιρροής και διαφθοράς εντός των ευρωπαϊκών θεσμικών οργάνων.

Το δημοσίευμα εξιστορεί τη διαδικασία αγοραπωλησίας και καταλήγοντας σημειώνει, μεταξύ άλλων, ότι η ευρωβουλευτής και ο πρώην σύντροφός της δεν έχουν ανακριθεί ακόμη για αυτή την ενέργεια από αστυνομικούς του Κεντρικού Γραφείου για την Καταστολή της Διαφθοράς . «Δεν υποβλήθηκα σε ακρόαση για αυτό το θέμα, οπότε δεν μπορώ να σχολιάσω», μας απάντησε η Εύα Καϊλή. Σε ερώτηση του EIC, ο δικηγόρος του Φραντσέσκο Τζόρτζι δεν απάντησε. Ερωτηθείσα πολλές φορές από το EIC, η κυρία που πούλησε το εν λόγω διαμέρισμα αρνήθηκε να απαντήσει.

Υπό τον τίτλο «Qatargate» στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο: η ύποπτη επιχειρηματική δραστηριότητα του ζεύγους Καϊλή-Τζόρτζι» ο ίδιος δημοσιογράφος που συνέταξε το πρώτο δημοσίευμα, υπογράφει δεύτερο εκτενές ερευνητικό ρεπορτάζ -με βάση έγγραφα που βρήκαν οι βελγικές αρχές στον κατασχεμένο υπολογιστή του Τζόρτζι- σύμφωνα με τα οποία, εκτός από το έργο τους στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο και τις δραστηριότητες επιρροής στις Βρυξέλλες, το ζευγάρι δραστηριοποιήθηκε και επιχειρηματικά. Ο Τζιόρτζι μπήκε πράγματι στο διεθνές εμπόριο, σε σχέση με χώρες που ήταν επίσης πελάτες του από την άποψη του κρυφού lobbying. Και με την ενεργό βοήθεια της Εύας Καϊλή, κάτι που είναι τουλάχιστον προβληματικό από την πλευρά μιας αντιπροέδρου του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου- ιδιότητα που της αφαιρέθηκε μετά τη σε βάρος της απαγγελία κατηγοριών.

Δημιούργησε, για την επιχείρησή του, μια συγκεκριμένη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου,η οποία φαίνεται ότι είχε σκοπό να διατηρήσει σύγχυση με τα καθήκοντά του στο Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο. Χρησιμοποίησε επίσης το όνομα του πατέρα του, σφετεριζόμενος την ταυτότητα και την υπογραφή του.

Οι βοηθοί του κοινοβουλίου πρέπει να ζητούν εξουσιοδότηση για την εκτέλεση άλλων δραστηριοτήτων. Το Ευρωπαϊκό Κοινοβούλιο αρνήθηκε να μας πει εάν ο Φραντσέσκο Τζόρτζι το είχε κάνει. Ερωτηθέντες από το EIC, ο κοινοβουλευτικός βοηθός και η Εύα Καϊλή δεν απάντησαν. Στο σημείωμά του, ο Φραντσέσκο Τζόρτζι διαβεβαιώνει, ωστόσο, ότι καμία από τις επιχειρηματικές του προσπάθειες δεν τελεσφόρησε.

Πηγή: ΕΡΤ

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Πρόκληση πυρκαγιών: Πως να προστατεύσουμε τα δάση μας – Οι επιπτώσεις, οι δυσκολίες και ο σεβασμός που πρέπει να δείχνουμε

Σε διαθεσιμότητα ο Διευθυντής της Υπ.Μεταλλειών - Ζήτησε ανάκληση όλων των αδειών η Παναγιώτου

Οδηγός κίνδυνος: Γυναίκα οδηγούσε αντίθετα στον αυτοκινητόδρομο - Βρισκόταν υπό την επήρεια μέθης και ναρκωτικών

Συνέρχεται το Εθνικό συμβούλιο την Παρασκευή - Έπιασαν τόπο οι πιέσεις της αντιπολίτευσης

Πέντε νέες κάμερες θα τεθούν σε λειτουργία στη Λεμεσό - Πότε θα αρχίσουν να γράφουνLIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για  Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

LIVE: Σε εξέλιξη η υποβολή υποψηφιοτήτων για Δημάρχους, Αντιδημάρχους και Δημοτικούς Συμβούλους

Πραγματοποιείται σήμερα Πέμπτη 25 Απριλίου, η υποβολή υποψηφιοτήτων για τις εκλογές ανάδειξης Προέδρων Επαρχιακών Οργανισμών Αυτοδιοίκησης, Δημάρχων, Αντιδημάρχων, Δημοτικών Συμβούλων και Μελών Σχολικών Εφορειών. Το ThemaOnline σας μεταφέρει τη διαδικασία.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top