ΠΟΛΙΤΙΚΗ

Μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο ΠτΔ - Θα συμμετέχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Μεταβαίνει στις Βρυξέλλες ο ΠτΔ - Θα συμμετέχει στις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος κ. Κωνσταντίνος Λετυμπιώτης προέβη σήμερα, στο Προεδρικό Μέγαρο, σε Ενημέρωση των ΜΜΕ.

Κατά την εναρκτήρια δήλωση του, ο Εκπρόσωπος είπε ότι «ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας μεταβαίνει αύριο, Τετάρτη 13 Δεκεμβρίου, στις Βρυξέλλες για τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου θα προηγηθεί στις 13 Δεκεμβρίου, η Σύνοδος Ευρωπαϊκής Ένωσης – Δυτικών Βαλκανίων. Η Σύνοδος πραγματοποιείται στο πλαίσιο της επαναβεβαίωσης της προσήλωσης της Ευρωπαϊκής Ένωσης προς τα Δυτικά Βαλκάνια και την ευρωπαϊκή τους πορεία.

Την Πέμπτη, 14 Δεκεμβρίου ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας θα συμμετέχει στην καθιερωμένη προπαρασκευαστική Σύνοδο του Ευρωπαϊκού Λαϊκού Κόμματος που προηγείται των εργασιών του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου.

Το Ευρωπαϊκό Συμβούλιο θα απασχολήσει σε μεγάλο βαθμό το σημαντικό θέμα της αναθεώρησης του Πολυετούς Δημοσιονομικού Πλαισίου, στο οποίο έχει συμπεριληφθεί και το βασικό ζήτημα της μετανάστευσης, ως προς την εσωτερική και εξωτερική της διάσταση, θέση που η Κυπριακή Δημοκρατία ανέδειξε και υποστήριξε ως θέμα προτεραιότητας.

Στην ημερήσια διάταξη του Ευρωπαϊκού Συμβούλιου εντάσσεται και η συζήτηση της Διεύρυνσης της ΕΕ με το άνοιγμα ενταξιακών Ουκρανίας και Μολδαβίας και με τη Βοσνία-Ερζεγοβίνη υπό προϋποθέσεις και απόδοση καθεστώτος υποψήφιας χώρας στη Γεωργία. Η Κυπριακή Δημοκρατία αναμένεται να τοποθετηθεί υποστηρικτικά υπέρ των εισηγήσεων της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, σταθμίζοντας ως βασικό στοιχείο τη διαφύλαξη της αξιοκρατικής διαδικασίας Διεύρυνσης και την ισότιμη αντιμετώπιση των εταίρων, στη βάση της αξίας και της σχετικής αιρεσιμότητας που διέπει τη διαδικασία.

Η κατάσταση στην Ουκρανία μετά την παράνομη εισβολή της Ρωσίας, αλλά και οι εξελίξεις στο Μεσανατολικό θα απασχολήσουν τις εργασίες του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα υπογραμμίσει την ανάγκη να υπάρξει ουσιαστική εμπλοκή ΕΕ προς αναβίωση της πολιτικής διαδικασίας στο Μεσανατολικό, όπως επίσης και στη στήριξη των χώρων της Γειτονίας. Τέλος, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης θα αναφερθεί στην πρωτοβουλία της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία ασφαλούς θαλάσσιου διαδρόμου για απρόσκοπτη παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο με τελικό προορισμό τη Γάζα.

Χαιρετίζουμε την επίτευξη συμφωνίας μεταξύ του Υπουργείου Οικονομικών και των συνδικαλιστικών οργανώσεων σχετικά με τη μισθολογική ανέλιξη υπαλλήλων στις συνδυασμένες κλίμακες Α2, Α5 και Α7. Η συμφωνία προνοεί ότι υπάλληλος που διανύει τις συνδυασμένες κλίμακες Α2, Α5 και Α7(ii) θα ανελίσσεται μισθοδοτικά εντός των συνδυασμένων κλιμάκων όταν ο μισθός του στην κατώτερη κλίμακα αντιστοιχεί με την αρχική βαθμίδα της επόμενης κλίμακας.

Ειδικότερα για την ανέλιξη στην Κλ. Α7(ii) των υπηρετούντων κατά την ημερομηνία έναρξης της ισχύος της νομοθεσίας με την οποία θα τεθεί σε εφαρμογή η παρούσα συμφωνία ισχύουν τα ακόλουθα:

Υπάλληλος που κατέχει μόνιμη θέση κατά την ημερομηνία έναρξης ισχύος της παρούσας συμφωνίας, θα έχει δικαίωμα ένταξης στην Κλ. Α7(ii) με τη συμπλήρωση 18 ετών υπηρεσίας στην ίδια θέση σε συνδυασμένες κλίμακες Α2, Α5 και Α7(ii), λαμβανομένης υπόψη και τυχόν προηγούμενης συνεχόμενης απασχόλησής του ως Εργαζομένου Αορίστου Χρόνου για εκτέλεση καθηκόντων της θέσης στην οποία διορίστηκε σε συνδυασμένες κλίμακεςΑ2, Α5 και Α7(ii).

Το Υπουργείο Οικονομικών και οι συνδικαλιστικές οργανώσεις συμφώνησαν επίσης στην επανεξέταση και στον εξορθολογισμό του συνόλου του κρατικού μισθολογίου στη βάση ανεξάρτητης μελέτης που θα διεξαχθεί από ανεξάρτητους συμβούλους/ εμπειρογνώμονες με σκοπό τη διασφάλιση της βιωσιμότητας του μισθολογίου του δημοσίου και του ευρύτερου δημόσιου τομέα. Στο πλαίσιο αυτό θα συζητηθεί και το ζήτημα των υπαλλήλων που υπηρετούν στις κλίμακες Α2, Α5 και Α7(ii) που έχουν προϋπηρεσία στην κλίμακα Α1, Α2 και Α5(ii)

Η έγκριση από τη Βουλή των Αντιπροσώπων της δέσμης μέτρων αντιμετώπισης των Μη Εξυπηρετούμενων Δανείων και προστασίας των ευάλωτων δανειοληπτών αποτελεί σημαντικότατη θετική εξέλιξη ως προς την πορεία της κυπριακής οικονομίας αλλά και για τους δανειολήπτες. Για πρώτη φορά, μετά από χρόνια, ένα ζήτημα που αφενός απειλούσε την σταθερότητα του χρηματοπιστωτικού τομέα και αφετέρου ταλάνιζε πολλά νοικοκυριά τυγχάνει ολιστικής προσέγγισης με τη συνολική λύση της δέσμης που προωθήθηκε από την Κυβέρνηση.

Μετά από μήνες εντατικών προσπαθειών της Κυβέρνησης επιτεύχθηκε το νομοθετικό πλαίσιο που θα αποτελέσει το δίχτυ αποτελεσματικής προστασίας των ευάλωτων και συνεπών δανειοληπτών, μέσα από την υπεύθυνη στάση και τη συνεργασία των πολιτικών δυνάμεων της χώρας. Μετά την ψήφιση του νομοσχεδίου για τη διεύρυνση των αρμοδιοτήτων του Ενιαίου Φορέα Εξώδικης Επίλυσης Διαφορών Χρηματοοικονομικής Φύσεως, το Υπουργικό Συμβούλιο θα προχωρήσει άμεσα στον διορισμό του Διοικητικού Συμβουλίου του Φορέα, το οποίο σύμφωνα και με την προβλεπόμενη διαδικασία θα προτείνει πρόσωπο για τη θέση του Χρηματοοικονομικού Επιτρόπου.

Η αποφασιστικότητα της Κυβέρνησης για επίλυση ζητημάτων που χρόνιζαν και εκκρεμούσαν για χρόνια αποδεικνύεται για άλλη μια φορά στην πράξη. Ο ίδιος ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας κατά την ομιλία του τον Ιούνιο, κατά τη συμπλήρωση των 100 ημερών διακυβέρνησής του, είχε θέσει ανάμεσα στους πυλώνες προτεραιότητας 3 βραχυπρόθεσμες προτεραιότητες: πρώτη, η νομοθετική ρύθμιση του πλαισίου των εκποιήσεων, και εντός 10 μηνών αυτή η Κυβέρνηση το έχει πετύχει. Υπενθυμίζω ότι με την ίδια ακριβώς αποφασιστικότητα έχει τροχοδρομηθεί η αντιμετώπιση του Στεγαστικού με την ολοκληρωμένη Στεγαστική Πολιτική του Κράτους να έχει ήδη ανακοινωθεί ενώ συγκεκριμένα μέτρα και ενέργειες έχουν ήδη ανακοινωθεί και τεθεί σε εφαρμογή ως προς το θέμα των κυρώσεων που επίσης είχαν τεθεί ως πυλώνες προτεραιότητας από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας. Η υλοποίηση των σημαντικών αυτών αποφάσεων έρχεται να προστεθεί στην ουσιαστική αντιμετώπιση χρόνιων ζητημάτων που η Κυβέρνηση έχει πετύχει στους πρώτους 10 μήνες, όπως είναι μεταξύ άλλων, το ζήτημα των αξιολογήσεων των μαθητών, η αποτελεσματική διαχείριση του μεταναστευτικού, το πρόγραμμα ΚτίΖΩ και άλλα.

Στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας της Κυπριακής Δημοκρατίας για τη δημιουργία θαλάσσιου διαδρόμου για παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας από την Κύπρο στον άμαχο πληθυσμό της Γάζας καταφθάνει σήμερα στην Κύπρο ενδοϋπηρεσιακή ομάδα Ισραηλινών τεχνοκρατών. Η επίσκεψη της τεχνικής ομάδας από το Ισραήλ, εντάσσεται στο πλαίσιο τεχνικών διαβουλεύσεων για την υλοποίηση της πρωτοβουλίας ’Αμάλθεια’, σε συνέχεια των δύο επισκέψεων που πραγματοποίησε τεχνική ομάδα από την Κύπρο στο Ισραήλ το προηγούμενο διάστημα.

Ως Κυπριακή Δημοκρατία έχουμε συντάξει ένα πολύ συγκεκριμένο σχεδιασμό ως προς την υλοποίηση της πρωτοβουλίας, που στόχο έχει την αντιμετώπιση της ανθρωπιστικής κρίσης όπως εξελίσσεται στη Γάζα και που θα ενισχύσει σημαντικά την αναγκαία παροχή ανθρωπιστικής βοήθειας στον άμαχο πληθυσμό. Ήδη, όπως είναι καλά γνωστό αρκετά κράτη έχουν εκφράσει την πρόθεση να συνδράμουν υλικοτεχνικά στην υλοποίηση της πρωτοβουλίας, με το πρώτο φορτίο ανθρωπιστικής βοήθειας να βρίσκεται ήδη αποθηκευμένο σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στη Λάρνακα, έτοιμο για αποστολή μόλις οι συνθήκες επιτρέψουν την έναρξη υλοποίησης της πρωτοβουλίας.

Ολοκληρώθηκαν με επιτυχία και τα 16 ορόσημα της 2ης Δόσης και τα 22 ορόσημα της 3ης Δόσης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας. Η Κυπριακή Δημοκρατία θα αποστείλει τις επόμενες μέρες, τα δύο αιτήματα πληρωμής συνολικού ύψους 152.3 εκ. ευρώ, 63.3 εκ. για τη 2η δόση και 89 εκ. για την 3η δόση. Εξάλλου, τέλος του έτους αναμένεται να εισπράξουμε και την προκαταβολή ύψους 21εκατ ευρώ του RepowerEU. Μόνο 8 από τα 27 Κράτη Μέλη έχουν ήδη υποβάλει και την 3η Αίτηση Πληρωμής, ενώ 12 έχουν υποβάλει την 2η αίτηση. Η υλοποίηση του Σχεδίου Ανάκαμψης έχει επιταχυνθεί σημαντικά, με τη στενή συνεργασία εκτελεστικής και νομοθετικής εξουσίας.

Το κυπριακό Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας αποτελεί ένα πολύ σημαντικό ορόσημο για τον εκσυγχρονισμό της χώρας μας και μέχρι σήμερα, ήδη, έχουν υλοποιηθεί πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις.

Στόχος της Κυπριακής Δημοκρατίας παραμένει όχι μόνο να μη χαθεί ούτε ένα ευρώ από το Σχέδιο ως προς την άντληση των κονδυλίων, αλλά ίσως πολύ περισσότερο, για να μπορέσουν να υλοποιηθούν αυτές οι πολύ σημαντικές μεταρρυθμίσεις που στοχεύουν στον εκσυγχρονισμό της χώρας μας, στο να καταστήσουν την Κύπρο ένα ακόμη πιο σύγχρονο, πιο ψηφιακό ευρωπαϊκό κράτος.

Έληξε χθες στις 2 το μεσημέρι, η περίοδος εκδήλωσης ενδιαφέροντος για το Διοικητικό Συμβούλιο της Δημόσιας Επιχείρησης Φυσικού Αερίου (ΔΕΦΑ) μέσω του Γνωμοδοτικού Συμβουλίου και έχουν υποβληθεί 36 εκδηλώσεις ενδιαφέροντος, τις οποίες θα αξιολογήσει το Γνωμοδοτικό Συμβούλιο προτού προχωρήσει στις σχετικές εισηγήσεις.

Υπογράφηκε χθες το Πρόγραμμα Συνεργασίας στον τομέα της Παιδείας για τα έτη 2023-2027 μεταξύ Κύπρου και Ελλάδος από την Υπουργό Παιδείας, Αθλητισμού και Νεολαίας της Κυπριακής Δημοκρατίας και τον Υπουργό Παιδείας, Θρησκευμάτων και Αθλητισμού της Ελληνικής Δημοκρατίας, θεμελιώνοντας ακόμα πιο γερές βάσεις στη συνεργασία Κύπρου και Ελλάδας στην εκπαίδευση.

Η υπογραφή του Προγράμματος θεμελιώνει ακόμη πιο γερές βάσεις και διασφαλίζει, από τη μια, την ενίσχυση της συνεργασίας των δύο υπουργείων σε θέματα αμοιβαίου ενδιαφέροντος στα επίπεδα Πρωτοβάθμιας, Δευτεροβάθμιας και Ανώτερης Εκπαίδευσης και επεκτείνει, από την άλλη, τους τομείς συνεργασίας, ενώ είναι προσαρμοσμένο στις απαιτήσεις της σύγχρονης πραγματικότητας και των νέων ψηφιακών δεδομένων.

Στο πλαίσιο της επίσκεψης του κ. Πιερρακάκη συζητήθηκε επίσης, λόγω της προηγούμενης ιδιότητάς του ως Υπουργός Ψηφιακής Πολιτικής η άντληση τεχνογνωσίας ως προς την υλοποίηση του πολύ πετυχημένου παραδείγματος του gov.gr. Σήμερα πραγματοποιούνται τεχνικές συναντήσεις στο Υφυπουργείο Καινοτομίας και Ψηφιακής Πολιτικής προς υλοποίηση αντίστοιχης υπηρεσίας και στην Κύπρο. Η Ελληνική Κυβέρνηση έχει σημειώσει τα τελευταία χρόνια μεγάλη πρόοδο ως προς την ψηφιακή μετάβαση, και η άντληση τεχνογνωσίας και καλών πρακτικών έχει συζητηθεί και κατά την πρόσφατη Διακυβερνητική Σύνοδο Κύπρου – Ελλάδος που πραγματοποιήθηκε τον Νοέμβριο στην Αθήνα».

 

 

Ειδήσεις σήμερα:



Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Τατάρ: Απέρριψε πρόταση της Ολγκίν για τριμερή συνάντηση με τον Πρόεδρο Χριστοδουλίδη

Ο ηγέτης της τουρκοκυπριακής κοινότητας Ερσίν Τατάρ δήλωσε ότι η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών (ΟΗΕ) για την Κύπρο, Μαρία Άνχελα Ολγκίν Κουεγιάρ, πρότεινε σήμερα κατά τη διάρκεια της συνάντησής τους μια τριμερή συνάντηση με τον ίδιο και τον Πρόεδρο Νίκο Χριστοδουλίδη, αλλά η πρόταση αυτή απορρίφθηκε από τον ίδιο.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

Back to top