ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ

Κατώτατος μισθός: Συνεδριάζει σήμερα το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα - Στο τραπέζι αύξηση και μηχανισμός αναθεώρησης

Κατώτατος μισθός: Συνεδριάζει σήμερα το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα - Στο τραπέζι αύξηση και μηχανισμός αναθεώρησης

Το ύψος του εθνικού κατώτατου μισθού, την ωριαία απόδοσή του και τον μηχανισμό αναθεώρησής του, αναμένεται να εξετάσει - μεταξύ άλλων - σήμερα Παρασκευή 14/12 στις 13:00 το Εργατικό Συμβουλευτικό Σώμα.

Υπενθυμίζεται ότι ο κατώτατος μισθός έχει καθοριστεί τον Σεπτέμβριο του 2022 και ισχύει από την 1η Ιανουαρίου 2023, για κάθε εργοδοτούμενο ο οποίος/ η οποία εργάζεται με πλήρη απασχόληση, για αρχικό μηνιαίο μισθό στα €885 ακαθάριστα και μετά από εξάμηνη συνεχή περίοδο απασχόλησης στον ίδιο εργοδότη, ο μισθός αυτός να αυξάνεται τουλάχιστον στα €940 ακαθάριστα.

Αξίζει να σημειωθεί ότι, σύμφωνα με οδηγία της ΕΕ, σημείο αναφοράς για τον κατώτατο μισθό τίθεται στο 60% του διάμεσου μισθού της χώρας, χωρίς αυτό να σημαίνει ότι είναι υποχρεωτικό. Ο διάμεσος μισθός ανακοινώνεται σε ετήσια βάση από τη Στατιστική Υπηρεσία και για το 2022 ανήλθε στα 1,701 ευρώ (το 60% είναι 1,020.60 ευρώ).

Πάντως διαφαίνεται ότι όλα τα εμπλεκόμενα μέρη, Κυβέρνηση, εργοδοτική πλευρά και συντεχνίες να συμφωνούν ότι ο κατώτατος μισθός κινείται προς αύξηση. Τονίζεται πως το ποσό που θα αναφέρει το νέο διάταγμα του Υπουργού Εργασίας θα ισχύει για τα επόμενα δύο χρόνια.

Συντεχνίες

Όπως δήλωσε στο ThemaOnline ο Γενικός Γραμματέας της ΣΕΚ, Ανδρέας Μάτσας, «λαμβάνοντας όλα τα στοιχεία που έχουμε στα χέρια μας όπως η αύξηση του διάμεσου μισθού, αύξηση στην αγορά εργασίας και μείωση της ανεργίας, διάβρωση των μισθών λόγω αύξησης του πληθωρισμού σε συνάρτηση με το γεγονός ότι το επόμενο διάταγμα αναθεώρησής του θα εκδοθεί σε δύο χρόνια, θεωρούμε ότι ο κατώτατος μισθός σίγουρα δεν πρέπει να είναι κάτω από 1000 ευρώ».

Πρόσθεσε ακόμη πως «για εμάς είναι σημαντικό να υπάρχει ρύθμιση του κατώτατου μισθού και ως προς την ωριαία απόδοσή του. Εργαζόμενοι που έχουν ώρες εργασίας πέραν του 38ωρου όπως οι φρουροί ασφαλείας ή οι καθαρίστριες να καθορίζεται ο κατώτατός τους μισθός βάσει των ωρών εργασίας τους».

«Δεν αναμένω ότι θα έχουμε κατάληξη αυτή την Παρασκευή, αλλά θα λειτουργήσει ως ένα βήμα για τον Υπουργό Εργασίας να προβεί στην έκδοση του διατάγματος», κατέληξε ο Ανδρέας Μάτσας.

Εργοδότες

Μιλώντας στο ThemaOnline, o Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ, Μιχάλης Αντωνίου, δήλωσε πως «έχουμε στείλει γραπτή τοποθέτηση στις 30 Νοεμβρίου, μετά από επεξεργασία από τα σώματα της ΟΕΒ, μια σταθμισμένη φόρμουλα που έχουμε διαμορφώσει για την αναθεώρηση του κατώτατου μισθού όπως προβλεπόταν στο διάταγμα του 2022».

Στη φόρμουλα που εισηγείται η ΟΕΒ, σύμφωνα με τον Μιχάλη Αντωνίου, σταθμίζονται διάφορα στοιχεία μεταξύ άλλων ο ρυθμός ανάπτυξης του ΑΕΠ, η παραγωγικότητα, η ανεργία και ο ‘δομικός’ πληθωρισμός.

Δείτε τι αναφέρει το διάταγμα του 2022 εδώ.

Ερωτηθείς αν με βάση τη φόρμουλα αυτή έχουν καταλήξει και στο ύψος του κατώτατου, απάντησε θετικά και μίλησε για μια «συγκρατημένη δικαιολογημένη μικρή αύξηση» από το υφιστάμενο ποσό.

Όσον αφορά για την ωριαία απόδοση του κατώτατου, η θέση της ΟΕΒ είναι κάθετη με τον Μιχάλη Αντωνίου να τονίζει πως δεν θα δεχθούμε κάτι τέτοιο. «Ο εθνικός κατώτατος μισθός σε πολλές χώρες καθορίζεται μηνιαία. Οι ώρες είναι άλλη υπόθεση που καθορίζονται με νομοθεσίες και πρακτικές και όχι μέσω του διατάγματος του κατώτατου μισθού», τόνισε ο Γενικός Διευθυντής της ΟΕΒ.

Κυβέρνηση

Πηγές από το υπουργείο Εργασίας ανέφεραν στο ThemaOnline ότι στη συνεδρίαση του Εργατικού Συμβουλευτικού Σώματος θα συζητηθούν διάφορες πτυχές του κατώτατου μισθού όπως το ύψος του, ωριαία απόδοση, φόρμουλα αναθεώρησης και εξαιρέσεις.

Από την Κυβέρνηση, καταγράφεται ως θετική εξέλιξη ότι όλα τα μέρη συγκλίνουν προς αύξηση του κατώτατου. Από εκεί και πέρα, διατηρούνται διαφωνίες, και οι προσπάθειες της Κυβέρνησης είναι να καταλήξουν σε ένα συναινετικό πλαίσιο. Αν δεν υπάρξει συμφωνία, προσπάθεια είναι οι αποφάσεις που θα πάρει ο αρμόδιος Υπουργός να είναι τεκμηριωμένες με επάρκεια και να ανταποκρίνονται στις απαιτήσεις της κοινωνίας και στις δυνατότητες της οικονομίας.

Πάντως, ο ίδιος ο Υπουργός Εργασίας, Γιάννης Παναγιώτου, είχε δηλώσει πως θα προχωρήσει σε έκδοση διατάγματος πριν τις γιορτές των Χριστουγέννων και αναμένεται να τεθεί σε εφαρμογή από τον Ιανουάριο του 2024.

 

 

Ειδήσεις σήμερα:

Παρασύρθηκε από όχημα πεζός στην Πάφο – Μεταφέρθηκε στο Νοσοκομείο – Η κατάσταση της υγείας του

Χειροπέδες σε 10 πρόσωπα για σωρεία αδικημάτων έξω από την ΑΔΕ Λεμεσού - Τραυματίστηκε αστυνομικός και μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Αναστάτωση έφερε ο Ψινάκης στο J2US - «Δεν πάω τη γυναίκα σας λόγω #Metoo» είπε στον Ίαν Στρατή

Συμπλοκή νεαρών στη Λευκωσία: Χειροπέδες σε 18χρονο - Στην κατοχή του μαχαίρια και ναρκωτικά - Ανήλικος μεταφέρθηκε στο νοσοκομείο

Η κροτίδα που στιγμάτισε τη ζωή του Κώστα: «Άνοιξα τα μάτια μου και έλειπαν τρία δάχτυλα» - Συγκλονιστικές εικόνες

Πάσχα: Αναλυτικά το εορταστικό ωράριο καταστημάτων - Πότε θα είναι ανοιχτά και πότε κλειστά



Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Γιώργος Περδίκης στο «T»: «Θα συνεχίσουμε να είμαστε εδώ» - «Ποντιοπιλατική η στάση του Ν. Χριστοδουλίδη στο θέμα του Οδυσσέα Μιχαηλίδη»

Πέντε μήνες μετά από την ανάληψη της προεδρίας του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών, ο Γιώργος Περδίκης ανοίγει τα χαρτιά του στο «T» αναφορικά με τη σημερινή κατάσταση στο Κίνημα, τις συνεργασίες ενόψει Ευρωεκλογών και τη σχέση με την ΑΙΧΜΗ και τον Δημήτρη Παπαδάκη.

Ακολουθήστε το Tothemaonline.com στο Google News και μάθετε πρώτοι όλες τις ειδήσεις

 

 

ΣΧΕΤΙΚΑ ΑΡΘΡΑ

BEST OF TOTHEMAONLINE

Back to top